Гърция подкрепя незабавният старт на преговорите на Република Северна Македония

...
Гърция подкрепя незабавният старт на преговорите на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Гърция: Преговорите на Албания и РСМ за членство в ЕС трябва да започнат веднага


Гърция поддържа незабавният старт на договарянията на Република Северна Македония и Албания, сподели гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, който е в Скопие в границите на обиколката си из Западните Балкани.  

Според него договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз са въпрос на сигурност и възобновяване на европейското доверие в района.

„ Гърция желае и работи интензивно, с цел да подсигурява мир, сигурност и непоклатимост в района. Вярваме, че единственият метод за реализиране на тези цели е ясна и цялостна поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Ние сме уверени и надълбоко имаме вяра, че договарянията за присъединение на Албания и Република Северна Македония към Европейски Съюз би трябвало да стартират незабавно. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съдружници от самото начало и нашата непрекъсната повеля. Трябва да е ясно, че ще дадем поддръжка за европейската вероятност на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа ", сподели Дендиас по време на взаимното изказване с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след формалната им среща.

Дендиас уточни, че в диалозите си двамата са разискали и осъществяването на Преспанския контракт и благодари за уверението, че той се извършва.

От своя страна Османи още веднъж уточни нуждата страната да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. 

„ Вярвам, че европейската вероятност на района е въпрос, който е в полза на сигурността както за нас, по този начин и за Европа. Стартирането на договарянията със Северна Македония и Албания е най-хубавият метод за възобновяване на европейското доверие в района и в това отношение съм изключително удовлетворен, че имаме цялостната поддръжка на Гърция ”, уточни Османи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР