Гърция отбеляза тържествено, но без публика, 200 години от началото

...
Гърция отбеляза тържествено, но без публика, 200 години от началото
Коментари Харесай

Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция

Гърция означи тържествено, само че без аудитория, 200 години от началото на сполучливата си битка за самостоятелност от Отоманската империя. Официалната гала в наличието на високопоставени посетители от чужбина бележи ново начало за страната след години на финансова рецесия, само че мащабите бяха свити поради пандемията от ковид. Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов поздравиха за празника своите гръцки сътрудници Катерина Саке-ларо-пулу и Кириакос Мицотакис.



Днес нацията чества ", съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис при издигането на националния байрак над Акропола в Атина. След близо 400 години турско ръководство, през 1821-ва гръцки революционери се подвигат на въстание и благодарение на симпатизанти от Англия, Франция и Русия извоюват самостоятелност през 1832-ра.



На днешната церемонията участваха английският престолонаследник принц Чарлз, чийто татко принц Филип е роден на остров Корфу, съветският министър председател Михаил Мишустин и кипърският президент Никос Анастасиадис.



Еманюел Макрон анулира визитата си поради затварянето на региони във Франция. Страната беше показана от министъра на защитата Флоранс Парли. Чуждестранните посетители поставиха венци пред Гробницата на Незнайния боец.



Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу съобщи: " Съгласно историческата ни отговорност в тези сложни времена нашата борба е за отбрана на публичното здраве и обществената единодушие. Най-голямата мощ на нашата нация е единството и солидарността ".

Последвалият боен церемониал, беше без фенове поради пандемията. Американски и френски изтребители прелетяха над гръцката столица на фона на изостреното напрежение сред Атина и Анкара.



В приветствено обръщение, излъчено по гръцката телевизия, американският президент Байдън съобщи, че двете страни са по-близки отвсякога и споделят идентични полезности като независимост, човешки права и господство на закона.



Интересен подробност от честванията е посeщението на английския принц Чарлз, по бащина линия той е надълбоко обвързван с Гърция. Той се е просълзил по време на военния церемониал в Атина.

Още за визитата на принц Чарлз в Гърция описа Катя Пеева.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР