Гърция може да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300, ако

...
Гърция може да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300, ако
Коментари Харесай

Гърция праща противовъздушни системи С-300 в Украйна, ако получи от САЩ ракети „Пейтриът“


Гърция може да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300, в случай че Съединени американски щати разположат на остров Крит ракети „ Пейтриът “ и откакто те бъдат свързани с националната система за противовъздушна защита. Това съобщи гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос на среща на военното и политическото управление на министерството, заяви профилираният уебсайт www.defence-point.gr, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8595
Панайотопулос посочи, че същото се отнася и до всякаква друга система за противовъздушна защита съветско произвеждане, което Съединени американски щати биха желали да изпратят в Украйна. Освен С-300, Гърция разполага още със руски зенитно-ракетни комплекси " Тор " и " Оса ".

Настойчиви клюки, че Съединени американски щати се пробват да убедят Гърция да изпрати ракети С-300 в Украйна, се появиха през последните седмици в гръцките медии.

Гърция закупи 8 батареи (32 пускови установки) С-300 в края на 90-те години на предишния век. Първоначално съветските ракети бяха закупени от Кипър, само че след остра реакция от страна на Турция, която заплаши да нанесе предпазен удар против Кипър, комплекiсите бяха предадени на Гърция и ситуирани на остров Крит.

Нуждата от подсилване на противовъздушната защита на Киев стана изключително остра след началото на съветските удари по сериозна енергийна инфраструктура в Украйна. Особено търсени са зенитните системи руско и съветско произвеждане, които са познати на украинските въоръжени сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР