Гърция изрази тревога от намесата на Турция в Нагорни Карабах,

...
Гърция изрази тревога от намесата на Турция в Нагорни Карабах,
Коментари Харесай

Гърция скастри Турция за намесата в конфликта в Нагорни Карабах

Гърция изрази паника от " намесата " на Турция в Нагорни Карабах, откакто гръцкият външен министър посети Ереван, с цел да поддържа Армения в спора ѝ с Азербайджан поради противоречивия район, осведоми " Франс прес ".

Баку и Ереван от десетилетия са в изострен спор поради Нагорни Карабах, етнически арменски район на Азербайджан, който се откъсна от Баку през войната през 1990-те години, лишила живота на към 30 000 души.

Съседите от Кавказ се опълчиха на интернационалните апели за прекъсване на военните дейности и упрекнаха останалите, че стартират нови конфликти, почнали на 27 септември, и са били очевидци на най-тежките боеве след примирието през 1994 година

Турция поддържа Баку и е необятно упрекван в изпращане на проанкарски бойци от Сирия на борбата в Карабах за подсилване на азербайджанските войски. Баку и Анкара отхвърлиха обвиняванията.

" Вмесването на Турция в спора в Карабах ни провокира угриженост ", сподели гръцкият външен министър Никос Дендиас на конференция в Ереван, говорейки дружно с арменския си сътрудник Зохраб Мнацаканян.

Армения и Гърция " имат " споделен проблем - Турция ", сподели Дендиас, обвинявайки Анкара, че " пренебрегва апелите на Европейски Съюз за ценене на интернационалното право ".

Дългогодишните районни противници Гърция и Турция са затворени в спор за енергийните и морските запаси в оспорваните води в Източното Средиземноморие.

Гърция има история на мощни връзки и споделя съмнения към Турция със своята сънародническа християнска нация Армения, която упреква Анкара, че не е признала всеобщите убийства на арменци в Османската империя като геноцид.

На 7 октомври Баку извика своя делегат в Атина за съвещания в ход " тит за тат " след известия, че гръцки жители от арменски генезис са се включили към войната в Нагорни Карабах.

Азербайджанското външно министерство съобщи, че е поискало от Атина да проверява отчетите, само че Гърция отговори, като отзова своя дипломат в Баку.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР