Гари Каспаров е човек легенда. Той е най-младият световен шампион

...
Гари Каспаров е човек легенда. Той е най-младият световен шампион
Коментари Харесай

Гари Каспаров за Путин: Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени

Гари Каспаров е човек легенда. Той е най-младият международен първенец по шах в историята, 15 години е първи в света. Определят го като талант и като най-хубавия състезател в шахмата за всички времена. Приключва спортната си кариера през 2005 година и от този момент е един от най-яростните критици на Владимир Путин. Дори напуща страната поради противоречие със протичащото се в Русия. Борец за човешки права, деятел и постоянен създател на „ Уолстрийт Джърнъл”. Само пред Марина Цекова и за феновете на NOVA Каспаров разяснява дейностите на Путин в Украйна и опцията съветският президент да употребява нуклеарно оръжие.



Преди всичко – изненада ли Ви войната?

- Да гледаш човешко страдалчество и военни закононарушения в промишлен мащаб постоянно е изненада. Но не бях сюрпризиран, че Владимир Путин стартира тази война, тъй като я предричах от години. Не се съмнявах, че в един миг той ще се опита да реши това, което той назовава „ украинският проблем “. Разберете, за него Украйна е същото каквото беше Полша за Сталин. Това беше просто една спънка по пътя на геополитическите му упоритости. Освен това Путин в никакъв случай не одобри Украйна като самостоятелна суверенна страна. Така че беше просто въпрос на време. Анексирането на Крим през 2014 година беше сигнал, че просто търси подобаващ миг, с цел да работи и да завладее останалата част от страната. Всичко това предсказах и в книгата си, която беше оповестена през 2015 година Но в продължение на толкоз доста години никой не искаше да чуе тези предизвестия, елитите избраха просто да вършат бизнес, както нормално.

Какво имате поради? Кой подцени опасността и кой разреши да се стигне дотук?

- По-лесно е да се каже кой не я подцени, тъй като другият лист е прекомерно дълъг. Никой не искаше да признае екзистенциалната опасност пред свободния свят, тъй като това беше рентабилен бизнес. Трябва да отдадем на Путин заслуженото за построяването на най-сложната мрежа от сътрудници, виждана в миналото в историята. Тази мрежа включва топ политици, лобисти, бизнес магнати, имаше и поддръжници от сферите на спорта и изкуството. И тази мрежа му оказа помощ да популяризира въздействието си и да сътвори облик на Русия, който беше толкоз надалеч от истината. Помогнаха му да прокара своя огромен дневен ред, без да бъде спиран сега, когато можеше да бъде спрян на много ниска цена.

Има ли връщане обратно, светът продължава да постанова наказания на Русия, или съгласно Вас не е задоволително?

- Мога да кажа, че дейностите са задоволително положителни. Но първо би трябвало да разберем дали има воля да се употребява тази война и закононарушенията, осъществени от войските на Путин под негово командване, с цел да се отървем от съветския деспот. Защото за разлика от шаха, в тази война няма тъждество. Не можете да завършите с реми. Или ние печелим, или Путин печели. И до момента в който Путин остане на власт, няма да има мир. Сега имаме неповторимата опция да нанесем смъртоносния удар, с цел да сложим завършек на тази тирания. Разбира се, цената ще е доста висока. Докато си приказваме, украински животи се погубват и тук не приказвам единствено за мъжете на фронтовата линия. Жените и децата не престават безмилостно да са бомбардирани от военновъздушните сили на Путин. Така че, въпреки да съм удовлетворен от глобите, наложени на режима на Путин, към момента не съм сигурен дали имаме политическа воля да го довършим. Едно от основните условия и детайли на тази война беше изолацията, цялостната изолираност на режима на Путин от останалия свят. Но ние към момента сме очевидци на договаряния. Русия към момента е част от по този начин наречената иранска договорка, която американците са толкоз нетърпеливи да подпишат. И в случай че не стигнем до тази обсада, софтуерна, финансова, икономическа и дипломатическа, режимът на Путин към момента може да оцелее, което значи, че те ще се върнат в един миг, с цел да продължат тази война. Трябва да създадем безусловно всичко по силите си, с цел да подкрепим украинската войска, която се бие толкоз героично и усилва големите вреди на военната машина на Путин.

Означава ли това, че НАТО би трябвало да се намеси във войната?

- Това е комплициран въпрос. Но никой не е изискал от НАТО бойци на земята. Това, което се желае, е да затворим небето. И това е колкото боен, толкоз и филантропичен дълг на НАТО. Вече знаем, че тъкмо контролът на небето дава опция на Путин да продължи. След като не съумя да завоюва войната за няколко дни, той прибегна към средствата на терора. Същото направи и в Алепо. И да, въпреки да разбирам риска от нахлуване във въздушното пространство на Украйна, което би могло да докара до борба сред НАТО и съветските самолети. Все още считам, че това не е просто честен дълг, а в този момент е и логически ход. Защо сме толкоз сигурни, че Путин ще влезе в борба? Чух уверенията на президента Байдън към европейските народи, че са в сигурност под американския чадър и че „ ще се борим за всеки инч от територията на НАТО”. Но след неуспеха в Афганистан и след неуспеха на американците да убедят Путин да не нападна Украйна, след толкоз доста договаряния, нищо не сработи.

- Това че не съумяват да спрат Путин, значи, че Путин не приема думите им доста съществено. Така че моето предложение е да спрем да обръщаме внимание на това, което споделя Путин, и да се уверим, че генералите и адмиралите, които ще би трябвало да изпълнят неговите незаконни заповеди и биха употребявали нуклеарно оръжие, в действителност ще поемат риска да видят отговора на НАТО при сходно деяние. Показваме уязвимост, като не оказваме помощ на украинците да затворят небето си, не им осигуряваме противовъздушна защита и даже не желаеме да им дадем старите си съветски самолети. Това е доста неприятен сигнал и значи, че ще платим по-висока цена поради този боязън и колебливост.

Но водачите на НАТО споделят, че в случай че затворим небето им, това би означавало начало на Трета международна война.

- Тази война към този момент е почнала. Вероятно са пропуснали момента, в който постановиха наказания на Русия. Това също е война и Путин е във война. Трябва да чуете какво приказва съветската агитация от години – там страната е във война не с Украйна, а с НАТО и Америка. Той го е казвал и задачата не е просто да покори Украйна и да унищожи суверенитета ѝ. Целта е да се показва на света, че може да прави каквото си изиска, тъй като закононарушенията му са предпазени от нуклеарните му оръжия. Така че не знам по какъв начин тези хора могат да гледат страданията на украинските водачи и цивилни жители. Удивително е, че най-мощната военна машина в историята на човечеството в този момент безмълвно следи от първия ред военни закононарушения в промишлен мащаб. Конфронтацията е неизбежна, в случай че Путин го желае. И не става дума за решението на Путин да стартира тази война. Той въпреки всичко ще би трябвало да откри съветски водачи, които ще са подготвени да пожертват живота си за неговите геополитически мераци. В последна сметка не Путин ще бъде в съветския аероплан, който ще бъде свален от НАТО. Не имам вяра, че съветските офицери, генерали и бойци желаят да умрат за Путин. Казаха им, че ще е елементарно, а в този момент те са в невъзможност. Ако НАТО покаже увереност, мисля, че това ще даде огромен кураж на украинците и ще бъде огромен психически потрес за съветските войски, които са към този момент деморализирани.

Заговорихте за старите съветски изтребители, България разполага с такива. Но съгласно властта у нас, в случай че ги дадем, отбраната на въздушното ни пространство ще бъде компрометирана. Приемате ли този мотив?

- Защитата ни ще бъде компрометирана сигурно, в случай че Путин завоюва войната в Украйна. Той знае, че в случай че успее в Украйна, тогава никой не е в сигурност. Тогава той ще извърши същинския си дълг към Източна Европа, освен към руските републики. Така че Украйна е наша обща идея. Ние се борим с най-опасния деспот след Втората международна война, който има нуклеарни оръжия и заплашва да ги употребява. Така че успеха над оръжията му в Украйна е единствената цел в този момент. И по тази причина всичко, което можем да създадем, би трябвало да го създадем. Да, чуваме тези съмнения от България, от Полша и несъмнено, от американците да поемат какъвто и да е било риск. И това ме кара да се колебая в техните планове. Вярвам, че светът би трябвало да се стреми да постави завършек на режима на Путин. А той към момента, сякаш се пробва да избегне по този начин наречената от тях борба с Русия. Има борба. Да, механически, Украйна не е член на НАТО, само че има американски и английски подписи под меморандума от 1994 година, когато Украйна се отхвърли от нуклеарните си оръжия и изпрати назад на Русия 2000 нуклеарни бойни глави в подмяна на гаранциите за тяхната териториална целокупност. През 2014 година при анексирането на Крим - Америка не направи нищо. Санкциите бяха смехотворни. Англия не направи нищо - осем години. Говорим за осем години и те не използваха тези осем години, с цел да оказват помощ на Украйна да се въоръжи и да посрещне експанзията на Путин. Заради бездействието на американската администрация Путин реши, че може да отиде и да аргументи този голям удар на Украйна. И дано да подчертая - единствено героичната отбрана, която украинци обезпечават на личната си татковина, спря Путин и му попречи да завоюва войната, както и публичният напън към водачите през днешния ден.

Казахте – той ще извърши същинския си дълг към Източна Европа. Каква съгласно Вас е огромната цел на Путин. Възможно ли е и България да е измежду проектите, изключително в случай че се оправи с Украйна?

Не мисля, че би трябвало да си губим времето, с цел да обсъждаме какви са неговите цели. Има един урок от историята: „ Диктаторите в никакъв случай не стопират, до момента в който не бъдат спрени”. Това е. Така че не знам къде ще спре, тъй като в случай че му се даде късмет, той ще продължи. Той би трябвало да бъде спрян в Украйна, с цел да не се тревожим за бъдещите му проекти. Ако завоюва, той може да отиде на всички места, тъй като това вършат диктаторите. Ситуацията в Русия е толкоз отчайваща, по тази причина той се нуждае от зложелател, като единствена опция да ускори имиджа си на несломим водач.

Мислите ли, че ще употребява нуклеарно оръжие?

- Не знам - може би да, може би не, аз не съм психиатър, с цел да вляза в главата му, само че в края на деня не всичко зависи единствено от него. Става дума за още доста хора. При нуклеарните кодове се изисква няколко души да изпратят сходно разпореждане. И не мисля, че Путин е заобиколен единствено от хора, подготвени да умрат за него. Така че даже да приемем за миг, че е параноик, той към момента се нуждае от още по-параноични хора, с цел да стартира нуклеарна война. И не мисля, че съветските генерали и адмирали, които би трябвало да дават отговор за правенето на тактически нуклеарни оръжия в Украйна, че ще извършват неговите заповеди, тъй като не им се умира, те не ми наподобяват като фанатици. Това е мафиотска страна. Единствената причина да служат на Путин са персоналните облаги. И в случай че Путин не е в положение да им обезпечи същите високи стандарти и същите материални облаги, както преди, тъй като в този момент няма пари на свое разположение, нямам доверие, че ще го последват.

Съмнявате се в близкото му обграждане. Мислите ли, че смяната може да пристигна от вътрешната страна. От хората на Русия?

- Промяната зависи от доста фактори. Определено би трябвало да се види въставането на Русия, само че това ще бъде резултат от военно проваляне на страната в Украйна, изолацията и икономическата, софтуерната и финансова обсада, които ще върнат Русия в Каменната ера. И в случай че Путин няма пари да заплаща на своите поддръжници и пропагандата, по какъв начин ще попречи на съветския народ да се надигне против него и да го хвърли в ръцете на историята?

Знаете каква е и съветското пояснение за тази война. Тук доста хора имат вяра в него, какво бихте им споделили?

- Не разбирам въпроса - имаме деспот, жесток деспот, който убива с хора и почтени цивилни жители. Имаме и нация, която безстрашно пази своята земя и дава големи жертви, защитавайки всички нас, в това число и България. Не разбирам въпроса даже.

Разбирам, само че и Вие, сигурна съм, разбирате за какво запитвам, тъй като знаете до каква степен е стигнала съветската агитация.

- Светът е цялостен с нелепости и хората им имат вяра, само че не мисля, че би трябвало да им обръщаме внимание. Не мисля, че би трябвало да са част от сериозен диалог. Владимир Путин е военнопрестъпник. И имам вяра, че неговият режим би трябвало да бъде наказан по същия метод, по който нацистите са били съдени по време на Нюрнбергските развой – за всички закононарушения, които е направил в Русия, само че и отвън нея.

В едно Ваше изявление казвате, че Путин е по-скоро състезател на покер в сравнение с шах, за какво?

- Да, несъмнено. Диктаторите не играят шах, тъй като това е игра, в която разполагаш със 100% от нужната информацията. Знаете какво имате, какво има Вашият конкурент, вършиме умни ходове и печелите, спазвате разпоредбите и сте спечелили. Покерът е друга игра. Можете да блъфирате, да вдигате залозите и Путин го направи доста ловко. И всякога, когато го правеше, водачите на свободния свят се отдръпваха. Например, Обама в Сирия. Сирийският деспот употребява химическо оръжие. Обама даде обещание да го накаже за прекосяване на алената линия. В последна сметка Обама се отдръпна, тъй като Путин се намеси. Има толкоз доста случаи, когато Путин блъфираше – при анексирането на Крим. Мисля, че искаше да блъфира по същия метод и в този момент, само че свободният свят към този момент нямаше различен избор, с изключение на да признае, че блъфира. Затова той е толкоз гневен и неговата гняв изпитват на гърба си почтените украински цивилни. Той не може да завоюва войната, по тази причина ще се опита да унищожи страната. Но той си остава покер състезател. Затова е доста значимо да запомни, че в случай че не хванете блъфа му в точния момент, когато залозите са ниски, ще би трябвало да го хванете тогава, когато към този момент са високи. И в този момент е време на спрем нуклеарния блъф и да подсигурим, че този режим ще спре да тероризира съседите и останалия свят.

Често употребявате метафората за играта. Ако я използваме в този момент. Ще има ли изобщо победител в тази война. И в случай че да – кой?

- Не желая да съпоставям убийствата на цивилни и кървавата война, стартирана от съветския деспот, с която и да е игра, даже и покер. Можем да приказваме за неговия темперамент, за метода, по който играе. Но това не е игра. Това е същинска кръв, същинска гибел, същинско заличаване. И в тази война, както споделих, или той печели, или ние. Ако Украйна завоюва – ще спечелим всички, това ще е победа за свободния свят, победа за демокрацията. И да се надяваме, че тази победа ще ни помогне да тръгнем още веднъж по пътя на демокрацията. Време е да стартираме да вземаме това, което загубихме за последните 15 години, когато диктатори като Хюсеин и Си Дзинпин се пробваха да ни върнат в предишното. Това не би трябвало да се случва. Украйна се бори за нас и имам вяра, че жертвите ѝ няма да бъдат напразни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР