Ганимед представлява вълнуваща изследователска цел. Този естествен спътник е по-голям

...
Ганимед представлява вълнуваща изследователска цел. Този естествен спътник е по-голям
Коментари Харесай

За пръв път от две десетилетия: на 7-ми юни космическа мисия ще посети Ганимед!

Ганимед съставлява вълнуваща изследователска цел. Този натурален сателит е по-голям от планетата Меркурий и съставлява единствената луна в Слънчевата система, която има магнитосфера. Учените са разкрили, че под ганимедианската повърхнина се крие голям океан, който съдържа повече вода от всички океани на Земята. Счита се, че е допустимо в него да има и живот. 

“Джуно има набор от чувствителни принадлежности, способни да изучат Ганимед по метод, който в никакъв случай не е бил изучаван преди ”, оповестява Скот Болтън, началник на роботизираната експедиция. “Прелитайки толкоз близко ние ще въведем проучването на Ганимед в 21-вия век, както допълвайки бъдещите задачи с данни от нашите неповторими сензори, по този начин и подготвяйки идващото потомство задачи до юпитерианската система – като задачата на НАСА Клипър и задачата на ЕКА Джус ”. 

“Клипър ” ще бъде изстреляна през 2024 година, а “Джус ” (JUICE, редуциране от Jupiter Icy Moons Explorer) – следващата година. 

Но до тогава има да изчакаме още. Сега фокусът е ориентиран към “Джуно ” и визитата на Ганимед на 7-ми юни, което е планувано за 19:55 ч. българско време.

Приборите на “Джуно ” ще бъдат включени три часа преди облитането. Данни ще събират ултравиолетовият спектрограф UVS, приборът за картографиране на полярни сияния в инфрачервения диапазон JIRAM и микровълновият радиометър MRW. Камерата JunoCam също ще снима подробни фотоси, които ще са сравними по качество с тези от предходните задачи “Вояджър ” и “Галилео ”. След като фотографиите дойдат на Земята, учените ще ги сравнят със старите изображения, наблюдавайки за евентуални промени на повърхността на Ганимед – да вземем за пример дали са се появили нови кратери.

Самото облитане ще е доста бързо – всичко ще завърши за по-малко от 25 минути. Предполага се, че ще бъдат направени към пет фотоси.

Няма да минат и двадесет и четири часа след облитането на Ганимед – и “Джуно ” ще се сближи със самата планета Юпитер. Това ще е 33-тото научно посещаване на газовия колос. Така че пред задачата следва натоварена седмица. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР