Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на

...
Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на
Коментари Харесай

Празникът Галинган в Бали отбелязва победата на доброто над злото

Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на основателя на Вселената (Ида Санг Хианг Уди) и духовете на почитаните предшественици и де чества през днешния ден.

Фестивалът символизира успеха на положителното (Дхарма) над злото (Адхарма) и предизвиква локалните да покажат своята признателност към основателя и предците.

>>>

Галинган се празнува два пъти годишно в 210-дневния цикъл на балийския календар и отбелязва времето на годината, когато духовете на предците посещават Земята.

По време на празника локалните извършват ритуали, които са предопределени да посрещат и забавляват връщащите се духове.

Семействата оферират превъзходни угощения с храна, щедро декорирани с цветя, на античните духове, изразявайки признателност и очаквания за отбрана.
 Снимка: gettyimages
В целият остров израстват високи бамбукови стълбове, наречени " penjor " - нормално са украсени с плодове, кокосови листа и цветя, като са ситуирани вдясно от всеки вход на жилището. На всяка врата ще откриете и дребен бамбуков олтар, основан особено за празниците.

Три дни преди Галунган ( " Penyekeban " ) фамилиите стартират подготовката си за празника.

" Penyekeban " безусловно значи " денят, който да се покрие ", защото това е денят, в който зелените банани се покриват в големи глинени съдове, с цел да ускорят процеса на зреене.

Два дни преди Галунган се вършат торти. Тези цветни торти от пържено оризово тесто могат да се видят на всеки селски пазар.

Един ден преди Галунган ( " Пенампахан " ) или ден за кръвопролитие - тогава се убиват жертвените животни, които ще отидат в храма или олтара.

На самия ден на Галунга локалните се молят в храмовете и вършат своите оферти на духовете. Жените носят блага на главите си, а мъжете носят палмови листа.
 Галинган е най-важният празник в Бали
Галинган е най-важният празник в Бали
Снимка: БТА/AP
Ден след Галунган хората посещават своите родственици и най-близките си другари.

На десетия ден след Галунган се отбелязва краят на празника и се счита, че това е денят, в който духовете се издигат още веднъж към небето. На този ден балинейците вършат специфични ястия от жълт ориз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР