Гълъб, обвинен, че е китайски шпионин, е оправдан от полицията

...
Гълъб, обвинен, че е китайски шпионин, е оправдан от полицията
Коментари Харесай

След осем месеца в плен: Индия освободи гълъб, обвинен, че е китайски шпионин

Г ълъб, упрекнат, че е китайски разузнавач, е оневинен от полицията и пуснат назад в природата.

Птицата е била арестувана от служители на реда, откакто е била хваната през май 2023 година покрай пристанище в Мумбай, заяви осведомителната организация Press Trust of India.  Тя е била открита с два пръстена, завързани за краката ѝ, с думи, които наподобява са били китайски.

Детективите заподозрели, че гълъбът е забъркан в шпионаж и го прибрали , а по-късно го изпратили в болничното заведение за животни " Бай Сакарбай Диншоу Пит " в Мумбай. След осем месеца в плен обаче се оказва, че създанието е спортна птица от Тайван, която е избягала и е дохвърчала в Индия.

Suspected Chinese spy pigeon freed after 8 months in Indian bird lockup
— New York Post (@nypost)
След това полицията одобрила прехвърлянето на птицата в Бомбайското сдружение за попречване на жестокостта към животните, където във вторник лекарите освободили подправено упрекнатата птица.

Гълъбите са били употребявани в шпионажа и в бойните дейности през цялата история , в това число от английските сили през Първата и Втората международна война за предаване на известия.

Гълъб на име Густав донася първите вести за Десантът в Нормандия в Обединеното кралство, откакто сътрудник написва отчет и го прикрепя към птицата, до момента в който тя се приземява на Sword Beach в Нормандия на 6 юни 1944 година

Индия и преди е задържала гълъби заради опасения за сигурността на страната. През 2020 година полиция в следения от Индия Кашмир залавя гълъб, който принадлежал на пакистански риболовец. Разследването открива, че птицата не е била разузнавач, а просто е прелетяла през границата сред страните.

През 2016 година различен гълъб е арестуван, откакто се твърди, че в него е открита записка, която заплашва индийския министър-председател Нарендра Моди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР