Габровската художествена галерия Христо Цокев ще отбележи 60 години от

...
Габровската художествена галерия Христо Цокев ще отбележи 60 години от
Коментари Харесай

Габровската галерия получи дарение за 60-та си годишнина

Габровската художествена изложба „ Христо Цокев ” ще означи 60 години от основаването си на 5 септември 2022 година По този мотив екипът на галерията получи непредвиден подарък от проф. доктор Стефан Алтъков, който подари картината си „ Спомени II ” за фонда на културния институт.

От ХГ „ Христо Цокев ” избраха творбата за „ Акцент на месеца ”. „ Спомени II ” може да бъде забелязана от посетителите до края на м. септември 2022 година Картината на проф. доктор Алтъков ще бъде специфична част от съпътстващите събития по случай 60-годишнината на габровската изложба. С изложбата „ Съдби ”, която ще се открие на 5 септември от 17.30 часа, институцията ще означи своя празник.

Изкуствоведът Станислав Гончаров, организатор в ХГ „ Христо Цокев ”, показва творбата „ Спомени II ” на проф. доктор Стефан Алтъков:

Проф. доктор Стефан Алтъков е прочут български художник, роден в София през 1955 година Завършва Средното художествено учебно заведение за изящни изкуства в София и компетентност „ Живопис ” в Националната художествена академия при проф. Найден Петков. Член на Съюза на българските художници. Той е професор по живопис и цветознание в СУ „ Св. Климент Охридски ”, лекар. Към сегашния миг има над 100 независими изложения и многочислени участия в национални, интернационалните, групови изложения, симпозиуми, планове, пленери, както и в научни конференции в България и чужбина. Неговите произведения са благосъстоятелност на Национална художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, Софийския университет, доста галерии в страната и чужбина, както и на частни сбирки в Германия, Испания, Франция, Италия, Гърция, Япония, Нидерландия, България и други страни. Проф. доктор Стефан Алтъков има огромен брой оповестени научни публикации, отчети, монографии в страната и чужбина.

Живописният жанр на Стефан Алтъков съставлява забавно комбиниране от разнообразни живописни подходи: експресионистични, нереални и минималистични, а също по този начин творбите му са изпълнени с огромен символизъм. Доста постоянно художникът вкарва текстове в платната си. Те са като послания от предишното, следи в паметта на индивида. В композиционно отношение текстовете играят значима роля като независим графичен детайл в платното и по този метод, дружно с цветните петна, наподобяват източната краснопис.

Дарената на галерията картина „ Спомени II ” е основана през 2020 година и съставлява нереална комбинация в естествената синьо-зелена гама, с жълти, кафяви и сиви детайли. Текстът е нанесен върху залепена тънка бяла хартия, до него е отпечатъкът на клонка, което също ускорява чувството за „ естественото ” в сюжета. Цветният плисък поражда динамичност и чувство за спонтанност. Бялото платно е като акварелна хартия и рамкира цялата комбинация, като я хармонизира. Като цяло, композицията се стреми към вертикала.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР