Габрово. В Етнографски музей на открито (ЕМО) Етър ще бъде

...
Габрово. В Етнографски музей на открито (ЕМО) Етър ще бъде
Коментари Харесай

Габрово: Обновената Шарланджийска работилница в ЕМО „Етър” ше бъде открита на 12 декември

Габрово. В Етнографски музей навън (ЕМО) " Етър " ще бъде показан плана „ Как се вади шарлан ” и ще бъде открита преустроената Шарланджийска работилница. Това оповестиха от пресцентъра на културната институция. Ще бъде показано видео, което споделя историята и тънкостите на шарландийството. В него взе участие артистът Илия Костадинов. Преди век, такива надписи не са поставяни. Хората просто отиват в работилницата на шарланджията и купуват шарлан. Олиото в днешния му тип не съществува. Ядките се изпичат, след което от тях се изстисква растителното масло. Шарланът се добива главно от орехи и сусам. Получава се и от други типове семена и ядки.
Днес единствено в Етнографски музей навън „ Етър ” се намира налична за гости експозиция, представяща производството на шарлан от орехи. Доскоро, за разлика от другите работилници в „ Етър ”-а, тя бе статична, показваща главните уреди, свързани с производството на шарлан.
Одобреното за финансиране от Министерство на културата планово предложение „ Как се вади шарлан ”, по планова сесия За отчасти финансиране на планове в региона на музейното дело и изобразителните изкуства, даде опция да се преустрои и усъвършенства образния роман в Шарланджийската работилница, да се подчертава върху значимите софтуерни процеси с ново осветяване, модерни софтуерни приложения и осведомителни модули.
В възобновената експозиция посетителите освен имат опция да чуят драматизирания роман на шарланджията – собственик на работилницата. Чрез интерактивно приложение могат да се срещнат с главните уреди и тяхната роля в производството на шарлан, да научат, любопитна информация за занаята шарланджийство, за орехите, за шарлана и неговото приложения в предишното.
Благодарение на екип на лаборатория за „ Виртуална и разширена действителност ” – част от първия научно-технологичен парк в България, е направен специфичен софтуерен артикул – добавена действителност, който показва придвижването на мелничния механизъм.
Към оборудванията са експонирани нови принадлежности и артефакти, подсилващи експозиционния роман. Показан е още един аспект от активността в една шарланджийска работилница – търговията с шарлан. Представени са експонати, свързани с преместването и съхраняването на шарлана при търговия на дребно.
Посетителите могат да видят и два забавни предмета, копия на оригинали, направени от бакърджията занаятчия Петър Паунов.
Събитието ще се случи на 12 декември, от 12.15 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР