Габрово. Откриването на изложбата Строителите на Паметника на свободата“ поставя

...
Габрово. Откриването на изложбата Строителите на Паметника на свободата“ поставя
Коментари Харесай

Габрово: Откриването на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ поставя началото на честванията, посветени на Шипченската епопея

Габрово. Откриването на изложбата „ Строителите на Паметника на свободата “ слага началото на честванията, отдадени на Шипченската епопея. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново от Областна администрация – Габрово. Официалното показване на експозицията ще се организира 17.30 часа на 21 август в Художествена изложба „ Христо Цокев “ в Габрово, където изложбата ще остане до 5 септември. Събитието е определено неслучайно, защото през актуалната година се навършват 85 години от откриването на монумента и 142 години от епичните боеве на връх Шипка.
Фотодокументалната галерия е формирана от 22 табла със фотоси и факсимилета на документи и преписка, които описват историята на градежа на паметника, както и за компликациите, които инженери и строители са преодолявали. Други седем табла са отдадени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Експозицията показва и истински скици и чертежи, инструментите на занаятчия Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички.
Инициативата е на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, алегоричен хазаин е Художествена изложба „ Христо Цокев “ в Габрово, а подпомагане за реализирането на събитието оказва Областната администрация.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР