Габрово. Международният панаир на традиционните занаяти в ЕМО Етър“ възражда

...
Габрово. Международният панаир на традиционните занаяти в ЕМО Етър“ възражда
Коментари Харесай

Габрово: Панаирът на ЕМО „Етър“ възражда Габровския „сбор“, провеждан около Петковден

Габрово. Международният панаир на обичайните занаяти в ЕМО „ Етър “ възражда остарялата традиция на Габровския „ общ брой “, провеждан към Петковден доникъде на ХІХ век, оповестиха от Музея .
Света Петка е известна и уважавана българска светица. С нейния празник народът свързва края на стопанската активност и прибирането на реколтата. Този ден е първият от дванадесетте, през които зимата идва. На Петковден се прави първото зимно хоро. На него би трябвало да се заловят всички моми. То се назовава „ сглядно хоро ”, тъй като до момента в който момите играят, майките и бащите на ергените избират и утвърждават бъдещите си снахи. Вярва се, че мома заловила се на сглядно хоро, ще се задоми през годината.
В Габрово в интервала на Възраждането към Петковден се организира Панаир, който носи името „ общ брой ”. Обикновено е в интервала 14 - 26 октомври. Заради прословутата габровска спестовност обаче в средата на XIX век неговите функционалности мощно затихват, тъй като се счита, че по време на сбора хората вървят, губят си времето и „ харчат пари напразно да си купуват това и онова… ” (извадка от протокол на Общината от 50-те години на XIX век). Провеждането му стопира, а габровските занаятчии стартират да носят за обмен продукцията си по панаири в прилежащите градове.
През 1990 година в Етнографски музей навън „ Етър ” се заражда концепцията да се възроди този „ общ брой ”. Целта му е да се подчертава върху ръчното занаятчийско произвеждане. Панаирът е първи с построена идея, осъществен в музейна среда. ЕМО „ Етър ” е най-подходящото място за реализацията на новия вид на остарялата габровска традиция. И защото в предишното този „ общ брой ” е към Петковден, експертите на музея поставят основите на Панаира на обичайните занаяти точно на този ден.
С годините провеждането му се измества през месец септември, поради туристическия сезон и климатичните условия. От 2003 година става Международен, а към организацията му се причисляват Министерство на културата и Община Габрово.
Международният панаир на обичайните занаяти в ЕМО „ Етър “ има поддръжката на медии, занаятчийски камари, туроператорски компании. Изработен е статут. На базата на насъбрания опит се развива и обогатява с провеждането на Майсторска конкуренция по сходство на облозите от предишното, фолклорна стратегия, възстановки, научна конференция и разнообразни демонстрации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР