ГАБРИЕЛ ВЪЛКОВ е роден през 1996 г. в София. Завършил

...
ГАБРИЕЛ ВЪЛКОВ е роден през 1996 г. в София. Завършил
Коментари Харесай

Време е доброволчеството у нас да получи законов регламент

ГАБРИЕЛ ВЪЛКОВ е роден през 1996 година в София. Завършил е Езиковата гимназия " Дорис Тенеди " и семестриално - " Политика и общество " в Нов български университет. Бил е специалист към Комисията по защита на Народното събрание. Вълков е бил ръководител на столичната организация на МО в Българска социалистическа партия и интернационален секретар на обединяването. На 22 май бе определен за ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия. Член е на Бюрото на младите европейски социалисти.

" България е единствената страна в Европейския съюз, в която към момента няма подобен закон "

-Г-н Вълков, Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия дружно с парламентарната група на социалистите внесохте в Народното събрание Законопроект за поощряване на доброволчеството. Какво ви предизвика да изработите този документ?
- България е единствената страна в Европейския съюз, в която към момента няма подобен закон. Темата се върти в общественото пространство и обикаля коридорите на Народното събрание към този момент повече от 10 години, а липсва политическа воля за решаването на този значим проблем. Именно поради това с група от млади адвокати, членове на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия, и поддръжката на Кристиан Вигенин в границите на няколко месеца разписахме този законопроект. Ние самите като младежи, постоянно правим доброволческа активност. Част от нея е в партията, друга - отвън нея. Например по самодейност на МО в Българска социалистическа партия всяка година правим обичайните начинания „ Коледа за всеки “ и „ Солидарен Великден “. По време на тях ние раздаваме артикули от първа нужда на възрастни хора в потребност, с цел да прекарат те по-спокойно най-светлите празници. Тези начинания се провеждат със лични средства на доброволни начала от нас като Младежко обединяване в Българска социалистическа партия. Освен това се включваме в доста други дела, проведени от други хора и организации, както да вземем за пример младежи от цяла България бяхме солидарни с потърпевшите при бедствията в Карлово и Царево и помагахме за разчистването след наводненията там.
Този законопроект не е значим единствено за нас като младежи, само че и за всички хора, които под една или друга форма се занимават с доброволчество. Със Закона за поощряване на доброволчеството оказваме помощ на над 100 хиляди индивида, които правят доброволческа активност в България, да получат поддръжка и отбрана. Това са хора, които под друга форма развиват и способстват за нашето общество и страна. Направихме този закон точно за тях.
- Каква е задачата на законопроекта?
- Целта на този законопроект е да се регламентират типовете доброволчество, като се дава формулировка за краткосрочно, дълготрайно и корпоративно доброволчество. На последващо място се уреждат правата и отговорностите както на доброволците, по този начин и на лицата, организиращи доброволческа активност. Също по този начин значима задача за нас беше да се контролират правните връзки на доброволчеството в България и законопроектът да работи като основа за поощряване на дейната гражданска позиция, развиване на гражданското общество, както и усилване на солидарността. В Народното събрание дружно с Кристиан Вигенин организирахме разширено публично разискване с доброволчески и юношески организации, представители на неправителствения бранш, институции, министерства и всички заинтригувани страни по тематиката. Там се чуха доста разнообразни оферти, множеството от които бяха разисквани и по-късно добавени към законопроекта, с цел да стане той още по-добър.
С този проектозакон също по този начин целим и ясното установяване и стимулиране на доброволческата активност. Съществуват голям брой типове доброволци у нас, едни се занимават с това да търсят изчезнали деца в планините от заран до вечер, други помагаха на нашите лекари и медицински сестри в лечебните заведения по време на COVID-19 пандемията, трети се занимават с юношески действия и развиване на младежите в България. Има още над 100 типа доброволчество в България. Всички те имат потребност от ясна регулаторна рамка, която да пази хората, извършващи тази активност на територията на страната.
- Какви са главните права и отговорности на доброволците, които са регламентирани в документа, и по какъв начин той пази хората, които се занимават с доброволчество?
- Законопроектът регламентира типовете доброволчество. Уреждат се и правата и отговорностите както на доброволците, по този начин и на лицата, организиращи доброволческа активност. Също по този начин се вкарва избрана формулировка за “доброволческа активност ” и се урежда статутът на доброволците. Създава се и Национален указател на доброволците и лист на лицата, организиращи доброволческа активност, което обезпечава и бистрота в връзките сред страните по контракти за дълготрайно доброволчество, както и отбрана на техните права. Това разрешава и по-бързото и елементарно образуване на доброволци за разнообразни типове дела. Законопроектът урежда и тласъци за поощряване на доброволческата активност, като за времето на образование или осъществяване на задания по контракт за дълготрайно доброволчество, доброволецът може да бъде освободен от работа до три дни годишно, като това време се признава за длъжностен или трудов стаж и работодателят е задължен да му заплати осигуровки и заплата за тези три дни. Това е една от борбите, която левите хора ще би трябвало да проведем с работодателите, които желаят техните чиновници да работят за тях всеки ден.
Нашата задача е да осигурим на работещите опцията при потребност да имат правото да не вървят на работа до три дни и да оказват помощ в разнообразни дела, когато е належащо, като в същото време това да не им се брои като неплатен отпуск от работа. През законопроекта даваме опция за издаване на документ за добитите умения и квалификации, с които доброволецът може да удостоверява осъществяваната активност и преминатите образования. Също по този начин всеки човек получава застраховка против акцидент за интервала, за който прави доброволческа активност, при положение на нужда. Както към този момент загатнах, част от доброволците работят в рискови условия, както е образецът с планините или по време на пандемии и други сходни случаи. По този метод законопроектът работи както за поощряване на тяхната работа, по този начин и за тяхната сигурност и протекция.
- Защо законопроектът би трябвало да бъде подсилен?    
- Когато обявихме, че внасяме този законопроект в Народното събрание, приканих всички политически сили да го поддържат. С приемането на този значим Закон за поощряване на доброволчеството се чака да бъде построена цялостна уредба в българското законодателство, отговаряща на европейските условия, която да разпространява доброволческата активност измежду жителите. По този метод ще осигурим нужната отбрана на тези 100 хиляди индивида, които се занимават с доброволческа активност у нас. Тези хора имат потребност от нашата поддръжка, те неуморно работят в полза на обществото и ние би трябвало да създадем всичко належащо те да правят контролирана и подтиквана доброволческа активност в България. Именно поради това още един път приканвам всички парламентарно показани партии да поддържат законопроекта в залата на Народното събрание, с цел да може той да стане факт допустимо най-скоро. Десет години стигат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР