Габон блокира достъпа до интернет, налага комендантски час на фона на забавяне на изборите

...
Правителството на Габон блокира достъпа до интернет и наложи комендантски
Коментари Харесай

Правителството на Габон блокира достъпа до интернет и наложи комендантски час в събота след общите избори, белязани от големи закъснения на гласуването, тъй като опозицията се провали за гласуване, което се надяваше да спре опита на президента Али Бонго да удължи 56-годишната власт на семейството си.

Централноафриканската нация провеждаше президентски, законодателни и местни избори едновременно за първи път, като напрежението нарастваше на фона на опасенията, че промените в избирателната система могат да посеят съмнение относно легитимността на резултата и да провокират вълнения.

Бонго, 64 г. който наследи баща си Омар през 2009 г., се бори за трети мандат срещу 18 претенденти, шест от които подкрепиха обща номинация в опит да стеснят надпреварата.

Гласуването трябваше да започне в 07:00 GMT, но поне пет избирателни секции в столицата Либревил гласоподавателите чакаха с часове за отваряне на избирателните секции, каза репортер на Ройтерс.

„Тези избори са много напрегнати, защото не мисля, че гласуване в нашата страна някога е започвало толкова късно“, каза гласоподавателят Джеф Мбоу в избирателна секция в училище Martine Oulabou в Либревил, където гласуването започна с почти четири часа закъснение.

Не беше ясно веднага колко области са засегнати от закъсненията или дали всички избиратели са успели да гласуват. Избирателната комисия не отговори незабавно на искане за коментар.

Всички нередности ще допринесат за опасенията относно следизборния период, който преди това в Габон е бил свидетел на бурни протести, свързани с опозицията, оспорваща резултата.

Има няма фиксиран краен срок за обявяване на резултатите, но съвместният опозиционен кандидат Алберт Ондо Оса, 69, и неговият съюз в събота вече поставиха под въпрос легитимността на резултата.

Позовавайки се на заплахата от онлайн дезинформация, правителството на Габон прекъсна интернет до допълнително известие и наложи полицейски час през нощта от неделя, „за да се предотврати всяко лошо поведение и да се запази сигурността на цялото население“, според изявление, прочетено по националната телевизия в събота вечерта.

Твърдение за измама 

Гласуването е дългоочакван тест за подкрепата за Бонго, чиито недоброжелатели казват, че е направил твърде малко, за да насочи петролното богатство на Габон към една трета от 2,3-милионното му население, живеещо в бедност, и поставят под въпрос годността му да управлява след инсулт през 2018.

Бонго се опита да опровергае това изображение в широка кампания. Той обеща да създаде повече работни места, да засили програмите за микрозаеми и да намали таксите за държавните училища.

„Ние гласуваме и печелим“, каза той  в онлайн публикация в събота, споделяйки видео на свои поддръжници, облечени в T- ризи с лозунга на кампанията му „Али за всеки“.

Подготовката на изборите беше гладка, но мнозина се опасяват, че следизборният период може да доведе до сътресения като протестите, които избухнаха след победата на Бонго през 2016 г. Опозицията оспори и двете му предишни изборни победи, заявявайки, че е спечелил с измама.

„Напълно съм информиран за измамата, оркестрирана от Али Бонго и неговите поддръжници“, каза Ондо Оса пред репортери в избирателната секция в гимназия Ба Умар, в Либревил, без да уточнява точните обвинения.

"Али Бонго все още има време да преговаря. Единствените преговори, които са необходими, е неговото напускане; 60 години на власт са твърде много", каза той.

В онлайн публикациите му опозиционният алианс Alternance 2023 и говорителят на Бонго казаха, че някои избирателни секции не са получили бюлетини за съответните им кандидати. Ройтерс не можа независимо да провери твърденията.

Екипът на Бонго отхвърли обвиненията за измама.

„Гласуването дори още не е приключило, а опозицията вече губи нервите си и самообладанието си. Този опит да се посее раздор, т.к. поражението е близо, няма да работи", каза говорителят на Бонго в онлайн публикация.

Последните промени в системата за гласуване могат допълнително да усложнят последствията, каза Ремаджи Хойнати, изследовател в Института за изследвания на сигурността, фокусиран върху Африка. Те включват въвеждането на гласуване, което изисква избирателите да изберат кандидат за президент и депутат от една и съща партия.

Опозицията също така изрази загриженост относно неотдавнашна конституционна промяна за премахване на два кръга на гласуване за президент.

промените "може да добавят повече напрежение към изхода от изборите, а след това може би и конкуренция и може би насилие", каза Хойнати.

Лагерът на Бонго го позиционира като твърд фаворит за спечелване на надпреварата, въпреки че няма надеждни проучвания.

Основната му заплаха идва от Ондо Оса, професор по икономика и мениджмънт, който е водил кампании за необходимостта от промяна и по-добри икономически възможности.

Това може да отекне в страна, в която един на всеки трима млади хора е безработен, а огромният мнозинството от населението познава само правилото на Бонго.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР