Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служили за храна на

...
Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служили за храна на
Коментари Харесай

Гъбите - уникалното творение на природата

Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служили за храна на индивида още от антични времена. Още древногръцкият академик Теофраст разказва в своите писания печурката, трюфелите и доста други гъби.

Гъбите са били поднасяни на националната софра, на хановете и царете. Те имат сходна със зеленчуците и продуктите от скотски генезис хранителната стойност. Съдържат огромно количество вода, белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини и други субстанции.
По вкусови качества гъбите заемат едно от първите места сред храните от растителен генезис. От значение за това е и обработката им. Гъбите търпят всякаква топлинна обработка и са подобаващи както за независима консумация, по този начин и като добавка към доста ястия.

Широко известни са повече от 100 типа ядливи гъби. Благодарение на ароматните си и потребни субстанции, гъбите придават на ястия, супи, яхнии и салати прелестен усет. Количеството на протеини в гъбите е 30%, което е повече от месото. В гъбите се съдържат още фибри, въглехидрати, аминокиселини и доста разнообразни субстанции като мастни киселини и етерични масла.

Най-полезното вещество в състава на гъбите е бета-глюканът. Бета-глюканите са естествени полизахариди. Те са извънредно значими за имунната система на индивида. Учените даже считат, че с помощта на изобилното наличие на гъби в постните менюта на хората от древността, те са успявали да поддържат добра имунна система.
 Thinkstock
Гъбите се употребяват и за медицински цели в по този начин наречената фунготерапия. Медицината е наясно с значимостта на пеницилина и други антибиотици, съдържащи се в гъбата, за лекуването на инфекциозни болести.

Противовъзпалително и упоително деяние има и чаят от гъби, необятно употребен в източната медицина.

В националната медицина пък разнообразни типове гъби се употребяват при лекуване на болести на нервната система, алкохолизъм, израстък.

Ползата от използването на гъби е неоспорима. Но дали има и щета? Първият минус на гъбите е, че са сложни да асимилиране от организма. Затова гъбите са противопоказни при хора със болести на стомашно-чревния тракт. За да можете да ядете гъби и да нямате проблеми по-късно, би трябвало да имате изцяло здрава храносмилателната система.

Другият минус на гъбите е, че имат извънредно висока дарба да натрупват радиоактивни субстанции и разнообразни отрови. Ако гъбата е израснала в инфектирана почва, то тя може да бъде смъртоносна.
 Thinkstock
Важно е да запомните, че откакто гъбите бъдат нарязани, би трябвало да ги сготвите допустимо най-скоро, защото след няколко часа при стайна температура те ще стартират да натрупват нездравословни субстанции. Гъбите се съхраняват в ледник, само че не повече от един ден, откакто са били набрани. Добре е да ги държите в съдове с твърди стени, тъй като найлоновите торбички ще ускорят процеса на разпадането им.
 Thinkstock
Готовите гъбeни ястия пък би трябвало да се съхраняват в ледник в емайлирана или керамична паница.

Ето и няколко лесни и забавни предписания, включващи гъби, който сме ви споделяли в Edna.bg:

✔ Пълнени гъби

✔ Пикантни печени гъби

✔ Унгарска гъбена чорба

✔ Постни лозови сарми с гъби

✔ Къри картофки с броколи и гъби

✔ Пълнени кюфтета с гъби и сметана
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР