- Г-н Янакиев, с какво успяхте да спечелите доверието на

...
- Г-н Янакиев, с какво успяхте да спечелите доверието на
Коментари Харесай

Тихомир Янакиев: Ще направим обществени съвети към местната власт

- Г-н Янакиев, с какво успяхте да спечелите доверието на гласоподавателите и да успехите по този начин безапелационно на втори тур?

- От дълго време в община Созопол се натрупа сила за смяна и това предопредели нашата победа. Спечелихме с помощта на общите старания на доста разнообразни субекти, даже от друг политически набор. Зад мен застанаха хора от " Движение 21 ", Вътрешна македонска революционна организация, даже НФСБ. Всички се обединихме в борба против статуквото.

- Защо всички желаеха смяната тъкмо в този момент?

- Сигурно сте наясно в какво извънредно положение е оставена община Созопол! Министерството на финансите изиска от Общинския съвет финансов възстановителен проект. От създадените от тях 7 критерия, общината поддържаше единствено пет, въобще не сме в положително финансово здраве. Специализираната прокуратурата и съдът отстраниха към този момент някогашния кмет Панайот Рейзи за заграбване в размер на 2 млн. лева Всичко това натрупа и генерира напрежение в обществото. Дълги години единствено подозирахме някои проблеми, а те към този момент излизат нескрито.

- Какви би трябвало да са измененията, които възнамерявате да осъществите?

- Първо е належащо обществото да се успокои и сплоти. Оттам насетне би трябвало да стартира да се работи за общината, там има потребност от належащи промени. Трябва да се увлекат повече хора в ръководството, то да стане по-прозрачно и намерено. В нашата стратегия сме заложили да се вкарат публични препоръки към кмета на общината и съответните кметства. По този метод освен ще се чуят повече хрумвания, само че ще може да се търси и тяхната реализация. Всичко това би трябвало да бъде взето поради в бюджетите, политиките и стратегиите за осъществяване в Созопол.

- Предшественикът ви " плашеше ", че в случай че бъдете определен, ще започнете чистка в администрацията... Има ли съображение за сходни думи и в случай че има рокади, въз основата на какво ще бъдат направени те?

- Господин Рейзи трябваше да бъде почтен и да каже, че оздравителният проект, признат напролет от Общинския съвет, доминиран от него, планува съкращаването на десетки чиновници. Ако той схваща " всеобща чистка " под това,... чия е виновността? Да не забравяме и многото шуробаджанашки назначения в администрацията, хората недоволстват против тази процедура.

-Ако вие бяхте кмет, щяхте ли да оставите за зам.-кметове и шефове на дирекции хора, които са виновни за актуалното положение на общината? -Неслучайно ви описах за финансовите проблеми. Кметът е с обвиняване от спецпрокуратурата, само че с делата му е имало и съпричастни чиновници. Нали не мислите, че Панайот Рейзи е единственият провинен за актуалното ни състояние?

Ще създадем функционален разбор за длъжностите в общината, ще се прегледа структурата и по-късно ще се вземат ограничения. Нека чиновниците, които са си правили работата съзнателно и професионално, да са спокойни. Няма да има чистка нито на политическа, нито на персонална основа.

- Предполагам, че една от първите ви задания ще е финансовата проверка. Имате ли екип, с който да предприемете следващи стъпки по решаването на установените проблеми?

- Разбира се, имам екип. Но преди този момент ще поканя за финансова проверка Сметната палата и всички способени органи. Отделно ще има одит на подписаните от община Созопол контракти, с цел да се види къде има пробойни.

- Какви ще са целите ви оттук нататък?

- Пак дублирам - приоритет на мен и екипа ми е финансовото стабилизиране на общината. В момента слушам, че има заплаха да не може да се изплатят заплатите на общинските чиновници - дотам май е изпразнена хазната! Все още нямам цялостна изясненост какво е положението на общината, информацията ми е от уеб страницата на МФ и индикаторите към 30 юни. Там написа, че общината има 3,5 млн. неизплатени отговорности към контрагенти! На фона на 22 млн. заем към банки, и едвам 14 млн. лични доходи... Разбирате защо става въпрос. Ситуацията е извънредно комплицирана.

- Какво се надявате да постигнете след 4 години?

- Искам да извърша програмата си в случай че не на 100%, то най-малко на 90%. Хората да са удовлетворени и да виждат с очите си, че е свършена доста работа. Надявам се в общината да я няма тази отрицателна сила, хората да са спокойни и да си правят дилемите качествено. Да има бъдеще за младежите в Созопол, да създадем предпоставки бизнесът да работи добре, да има повече работни места...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР