Г-н Василев, ще направя едно предложение, което вече направих в

...
Г-н Василев, ще направя едно предложение, което вече направих в
Коментари Харесай

Свиленски към Асен Василев: Развалете концесията на Летище „София“!

„ Г-н Василев, ще направя едно предложение, което към този момент направих в транспортна комисия, то не намира място в този момент в бюджета, само че защото сътрудника от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова сложи въпрос за 50 млн. лева, нужни за висшето обучение и вие казвате,че няма от кое място да дойдат тези пари, ще ви върна с един случай обратно в годините. И мисля, до петък, когато са гласоподава бюджета на министерство на превоза, дружно с народните представители можем да създадем едно положително нещо за България “.

С тези думи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски се обърна към финансовия министър Асен Василев и изясни какво има поради:
„ През 2020 година държавното управление на Борисов тогава подари най-скъпия актив, най-богатото комерсиално сдружение – Летище „ София “, давайки го на концесия. Оттогава до през днешния ден в българския бюджет трябваше да постъпват по 24 млн. евро на година или това са 50 млн. лева всяка година от 2020 насам. През 2021 година по неразбираеми условия под предлог ковид-кризата тази концесионна такса беше опростена и отсрочена напред във времето след 20 години. Т.е. в този момент нищо и след 20 години концесионерът ще почне да заплаща отново тези 50 млн. лева, не обновена и съгласно инфлацията друга сума, тези 50 млн.лв. “, уточни Свиленски.


Той още веднъж се обърна към финансовия министър с репликата: „ Вие казахте, че не е хубаво да се дават пари в чувал, само че аз мисля, че не е хубаво и да се взимат пари в чувал. Защото, това което се случва с концесията на летище „ София “ граничи с взимане на пари в чувал. От някой. Защото, в бюджета на превоза има записани 18 млн. лева от концесии “.


Народният представител от Българска социалистическа партия напомни, че когато е била опростена концесионната такса, пътникопотокът, в действителност, е бил понижен. „ Но към 20 ноември към този момент е възобновен на 98, а може би към този момент на 100 %. Т.е. ние като страна, вие като държавно управление, като Министерство на финансите имате цялостното съображение още от 1 януари да заложите и изискате от концесионера да си заплаща таксата, такава, с каквато е спечелил концесионната процедура. Въобще не приказвам за осъществяването на концесионния контракт като усъвършенстване, създаване на писта, терминал и други Това, което разбрахме,че са оправили тоалетните, няколко фотьойла, 2-3 дивана, едвам ви замаскират очите когато тръгнете да пътувате и да видите, че нещо се е подобрило “, уточни още Георги Свиленски.


Социалистът се обърна към ръководещото болшинство за поддръжка на това предложение. „ Защото 50 млн. лева всяка година изтичат. Отделно с министъра на превоза сме говорили в транспортна комисия да се подхващат дейности да се приключи тази концесия, защото те не извършват концесионния контракт. Когато един концесионен контракт не се извършва, естественото, което би трябвало да направи държавното управление, Министерството на превоза, е да подхващат дейности па развалянето на тази концесия, тъй като другото, господин министър, е взимане на пари в чувал “, уточни пред финансовия министър Свиленски.
И добави, обръщайки се към него: „ Аз съм склонен с вас, че пари в чувал не би трябвало да се дават, само че и вие се съгласете с мен, че пари в чувал не би трябвало да се вземат. Така, че се надявам да получа вашата поддръжка и тези 50 млн. лева занапред да видите в кои от предложенията на Българска социалистическа партия могат да бъдат ориентирани – Фонд „ Инвитро “, висше обучение, задоволително оферти сме създали “.


Народният представител от Българска социалистическа партия Иван Ченчев добави в имитация след Георги Свиленски за чувалите с взиманията и попита: Но би трябвало ли тези 500 млн. лева по контракта с концесионера да си ги изиска страната, тъй като в случай че това се случи и страната си ги откри, респективно финансовия министър – може да се каже, че това е един сполучлив ход за България “, уточни Ченчев.
В отговор на думите му, и на последвалото изявление на финансовия министър Асен Василев, Свиленски сподели: „ Най-точен отговор по поставените въпроси може да даде господин Борисов. В последна сметка той е наясно и с кой е вземал чувалите и с кой е давал чувалите. И могат ли да се върнат или не, тъй като неговото ръководство подари този безценен актив – летището “.
Свиленски обаче акцентира, че тези 500 млн. лева, в действителност са по концесионен контракт, концесионерите са длъжни през първата година да ги дадат предплатено, с цел да влязат в концесията. „ Само, че по-късно имат задължения по концесията, които би трябвало да извършват. И никой държавен чиновник до този миг не си е направил труда, в това число и Министерство на превоза, да установяват неизпълнението, с цел да може тази концесия да бъде прекъсната. Информацията, която имам аз е, че договорът не се извършва систематично. 4 години по 50 млн. лева са към този момент 200 млн. лева загуби за страната “, съобщи Свиленски.
В репликата си зам.-председателят на парламентарната група на социалистите сподели още: „ Ще спасим БДЖ – с това Борисов подари летището, с това лъжеше всички хора – и на летището, и тези 10 000 души, които работят в БДЖ. Към днешна дата се вижда какво е положението на БДЖ и на Български пощи. Парите изчезнаха, концесията не се извършва, БДЖ и Български пощи са в механически банкрут, Борисов го няма в този момент да изясни “, съобщи Свиленски и още веднъж прикани за бърза констатация на несъблюдение на концесията, условие и завеждане на приходите към бюджета.


Българска социалистическа партия предложи и нарастване с 2 милиона лв. на бюджетното финансиране на Агенцията за обществени предприятия и надзор. Тези средства са нужни за реализиране на цифровизация на архивите на организацията и усъвършенстване ръководството на държавните предприятия. Тъй като сега има насъбрани 18 милиона листа от процесите на приватизация от началото на прехода или 150 тона, които би трябвало да бъдат цифровизирани, с цел да се наблюдава какви са резултатите от приватизацията, има ли нарушаване на законите, и предпазен ли е държавният интерес в тези покупко-продажби.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР