Г-н Цветанов, когато човек слуша какво говорят управляващите и какво

...
Г-н Цветанов, когато човек слуша какво говорят управляващите и какво
Коментари Харесай

Да се огласи договорът на правителството с „Газпром“, ще бъде много интересно

Г-н Цветанов, когато човек слуша какво приказват ръководещите и какво споделя извънпарламентарната съпротива, остава с усещането, че живее по едно и също време в две паралелни вселени. Премиерът съобщи, че България е отличник по справяне със здравната, икономическата и финансовата рецесия, а обстоятелствата сочат, че сме първи по смъртност и стопанската система ни е последна в Европейския съюз. Как да съвместим тези несъвместимости?

Нека погледнем каква е действителната статистика. Това, че България е преди всичко по смъртност от COVID-пандемията, значи, че здравната система и ръководството не са се справили с предизвикването. Бяха пропуснати 7-8 месеца в средата на предходната година и системата не беше готова. За икономическия „ разцвет “ също мога да дам разнообразни обстоятелства. Ние сме преди всичко по непрозрачно разходване на обществени средства. Появиха се доста механизми за заобикаляне на закона за публичните поръчки, посредством основаването на държавни предприятия, финансирани от бюджета и възлагане на дейностите на избрани, добре подбрани компании. Това дава голям недостиг в качеството на осъществяването и отваря благоприятни условия за корупционни схеми. Може би министър председателят и ръководещите живеят във виртуален свят, само че действителността е напълно друга. Добре е да се съобразяваме с критериите и стандартите, заложени от развитите демокрации.

В същото време министърът на опазването на здравето се зарече, че българският народ ще бъде най-информираният в Европа. Той приказва за здравната сфера, само че по какъв начин тя да бъде отделена от останалите процеси в обществото, където информацията е мощно изкривена?

Да вземем здравната система. Имаме незадоволителна осведоменост на популацията по дейностите на държавното управление в изискванията на пандемия. „ Републиканци за България “ излязохме със седем оферти, с цел да има ясни решения. Първото беше всички бюджетни лечебни заведения да бъдат финансирани от държавния бюджет и да извършват функционалността на профилирани COVID-отделения. Организацията по имунизирането с бусовете за кренвирши пък стигна и до страниците на „ Ню Йорк Таймс “. Това сподели същинското лице на системата на опазването на здравето у нас.

И още една фраза: Михаил Константинов оповести, че на никое място по света изборите не били с повече гаранции за почтеност, в сравнение с в България. Не е ли куриозно това?

Михаил Константинов има своите заслуги към изборните процеси у нас през последните 20 години и е обикновено да пази това, което самият е наложил като стандарт. В цифровото общество са нужни спомагателни гаранции за почтеност на изборите. Трябва да има цялостна гласност на всички протоколи, откакто бъдат подписани в секционните комисии. Ако тази бистрота липсва, постоянно ще има чувство за операции. Формациите от статуквото желаят да се възпроизведат в идващия парламент и да лимитират оптимално извънпарламентарните партии, които покриват напълно публичните настроения за смяна на модела. От тази позиция статуквото, към което принадлежи проф. Константинов, постоянно ще твърди, че изборите са почтени. А има способи те да бъдат направени обективно почтени. Само с интензивно гласоподаване ще се противопоставим на купения, следения и манипулирания избор. Избирателна интензивност от 70% би дала действителна представителност на Народното събрание.

Честно ли е на идните избори да бъде лимитирано присъединяване в тях на над 2 млн. българи, живеещи зад граница?

Ние изповядваме тезата, че тези хора би трябвало да могат да упражнят правото си на глас. Още повече, че те са напуснали България не по лично предпочитание, а принудени от икономическите и обществените условия.

И в този момент са най-големият задграничен вложител в българската стопанска система с парите, които изпращат в страната.

Знае се, че зам.- ръководителят на „ Републиканци за България “ господин Павел Вълнев по генезис е от Родопите и е осъществил извънредно сполучлив бизнес в Щатите. Доскорошният общоприет консул в Чикаго Иван Анчев пък е координатор на секторната политика в партията за българите в чужбина. Имаме ясно написан проект за въвеждане на електронното ръководство. Задава ли си някой въпроса, че имаме 38 хиляди административни услуги, от които единствено 5% се правят по електронен път. В края на един наш управнически мандат българите, живеещи в чужбина, ще могат да гласоподават по електронен път.

Смята се, че дотук за несъществуващото електронно държавно управление са изхарчени милиарди.

Около два милиарда. Усвоени са основно в хардуера, тъй като там има публични поръчки и комисиони. Без никаква съгласуемост на платформите в обособените институции.

Само за параленост да кажем, че в Естония за електронно държавно управление са изхарчени едвам 35-40 млн. евро, а страната се трансформира в международен водач в тази област.

Ние изцяло възприемаме естонската процедура и работим с тамошни специалисти. Естония даде модела си на Финландия, а идната стъпка е всички балтийски страни да имат цялостен електронен продан, което трансформира живота генерално.

Видимо е, че в Република България има струпване на експертиза и блян към замесване на потвърдени специалисти в съответните области. Но по какъв начин ще влезете в играта, с цел да приложите уменията им? Още ли смятате, че ГЕРБ ще падне на 500 хиляди гласоподаватели и това ще отвори място за Република България?

Да, това е резултатът, който ГЕРБ ще реализира на изборите.

За четящите социологически изследвания това звучи шокиращо.

Ако си извършите труда да ревизирате какъв брой социологически организации са наемани да вършат изследванията си по поръчка на държавни сдружения, резултатите стават обясними – те са в услуга на статуквото и ръководещите, които са платили със средства на данъкоплатеца. За мен обаче по-важна е работата на терен. И проучванията на нашите специалисти. Христо Казанджиев е един от най-хубавите в тематиката енергетика. Той първи заприказва за проблемите, които ще донесе „ Турски поток “, само че никой не му обърна внимание. Проектът беше показан като опция за стопански разцвет на нацията, а се оказа, че посредством него нито една област няма да бъде газифицирана – той минава на 5 км от Видин, а няма отклонение към града. По Зелената договорка трябваше да има отклонение и към „ Мариците “, с цел да могат да проработят на газови турбини. Всъщност „ Турски поток “ е следващата опция за корупционен напън и корупционни дейности. Никой не обясни за какво се харчат тези 3 милиарда лева и за какво рискът е единствено за българската страна.

Говорим за потъващи пари, а в Китай висшият партиен функционер Лай Сяомин получи смъртна присъда за заграбване на обществен запас. По-интересното е, че отклонените средства бяха открити в персоналните му шкафчета, под формата на банкноти и кюлчета злато. В демократичния свят присъдата няма да е смъртна, само че сигурно ще е десетилетни решетки. Какъв паралел можем да създадем с дейностите и бездействията у нас?

В случая с родните шкафчета видяхме разнообразни версии, стартирани от хората в ГЕРБ. В началния стадий даже аз бях обвинен от депутата Тома Биков, който, с цел да се хареса на премиера, позволи, че съм бил в спалнята на Борисов и съм направил фотосите. Лично аз преглеждам случая в моралния му аспект – политикът би трябвало да изповядва естествени стандарти за нравственос. Липсата на тези полезности те прави пленник на всевъзможни ползи.

Как може да се стигне до някакво политическо филтриране, когато твърдите ядра на партиите от статуквото – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, ще се явят мобилизирани на избори с ниска интензивност, в резултат на вирусната неуравновесеност?

За властта беше доста значимо сама да организира изборите, вместо длъжностен кабинет. По-тревожното е, че нищо не дава оптимизъм за българския гласоподавател. През летните месеци искащите да гласоподават бяха 57%, в този момент поради психозата и страха са доста по-малко. Пуснете си утринен блок на национална телевизия и ще разберете за какво: приказва се основно за Коронавирус и нищо за хоризонта на нацията.

Как да пристигна смяната тогава?

Искам особено да благодаря на свободните медии като „ Банкеръ “, които дават думата на всички участници в публичните процеси. Докато публичната телевизия е подвластна на бюджета и властта, там съвсем отсъстват специалисти в енергетиката, стопанската система, екологията, демографията от извънпарламентарните групи. Българска национална телевизия напълно е в услуга на статуквото. Кошлуков трансформира тази телевизия в куку-предаване.

Зависимости прозират на доста места. Но като че ли общата взаимозависимост е една. Как да бъде пречупен моделът, който сигурно ще мимикрира в близко време?

Много зависи от специалистите в другите партии и области. Лошото е, че когато някой изрази обществено различно мнение, бива уволняван, освен това назидателно. Така стана и с Горан Благоев.

ГЕРБ е определяна като клиентелистка партия, в която няма идеологии и възгледи, няма дясно и ляво, атлантизъм и русофилия, а единствено ползи. Вашата политическа ниша в средите на ГЕРБ ли се намира?

В началото не беше по този начин, бяхме съидейници за смяната. Имаше качествени хора, които сега натрупат негатив, поради принадлежността си към ГЕРБ. Ръководството на партията подмени полезностите. Каква е последователността на Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова, в случай, че през 2012 година организирахме референдум и имаше решение на държавното управление за прекъсване на АЕЦ “Белене “. Сега се желае мандат за правене на тази инвестиция. Изпълнението на „ Турски поток “ център-дясна политика ли е или още веднъж усилваме зависимостта си от Русия? Борисов, Дончев и Петкова би трябвало да дават отговор за прокарването на този газопровод. Подкрепям Христо Казанджиев, който сподели, че ще е доста забавно да бъде огласен обществено договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „ Газпром “. Първото, което ще създадем в идващия парламент, е анкетна комисия за дейностите на държавното управление и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, поради поети задължения пред съветската страна. Ще се запитаме: има ли лица от българското държавно управление, които са провеждали секрети диалози с съветски жители от забранителния лист на Европейска комисия? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в отбрана на националния интерес.

След изборите в Съединени американски щати някои медии спекулираха с вашето име - едни твърдяха, че след избирането на Байдън вие към този момент отваряте шампанското, други бяха на мнение, че това не е добра вест за вас. Кое от двете е вярното?

Демократическата партия, в лицето на Джо Байдън ще се придържа към глобализацията и към по-силен и логичен разговор сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Екипът на новия президент е доста мощен и има акцент към нашия район. Ще има баланс против ползите на Русия в Черноморския район и Западните Балкани. Спирането на присъединителния развой за Северна Македония и Албания е неточност на държавното управление и обслужване на съветските ползи. Германия ни даде опция да сме домакини на Берлинския развой, само че ние не отиграхме вярно позицията си. Гърция даде урок на България, като в Преспанското съглашение направи исторически компромис с името Северна Македония. И в този момент Гърция е основният състезател на Европейски Съюз и Съединени американски щати в нашия район.

Под външнополитически напън ли българското държавно управление разигра по този начин неуместно сюжета със Северна Македония или с цел да се угоди на един съдружен сътрудник, който може би ще е нужен за идващите избори?

Действията минават през призмата на националистическия нарцисизъм. Борисов заложи на краткосрочните дивиденти. Но откакто си оповестил като приоритет Западните Балкани, а за две години не си направил никаква пътна карта за стъпките към задачата, и си разрешил други страни да реализират ползите си, значи си се провалил.

Да чуем и гласа на улицата. През предходната година там страната ни бе наричана Дебеландия, Чекмеджария, Страната на джипкуването, а площадите оповестиха последните години като най-срамния интервал в новата ни история. Споделяте ли това определение?

С резултатите от дейностите си, външния отзив от тях и класацията за медийна независимост, държавното управление си е заслужило тази оценка.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР