- Г-н Ценков, защо хвърлихте партийната книжка и се отказахте

...
- Г-н Ценков, защо хвърлихте партийната книжка и се отказахте
Коментари Харесай

Разбиването на ГЕРБ във Видин тепърва предстои

- Г-н Ценков, за какво хвърлихте партийната брошура и се отказахте от участието в ГЕРБ?

- Това е въпрос на персонално решение. Член съм на партия ГЕРБ от 2010 година, а от 2013 година съм началник на общинската организация във Видин. От тогава работих безрезервно за идеята на ГЕРБ, сътворих и проведох партийната конструкция в общината дружно с сътрудници. През целия този интервал работих с доста стойностни и почтени хора, за което им благодаря. Позициите ми се разминаха с правилата на партията след локалните избори през есента на м. година Всичко, което се случи тогава, дефинирам като изменничество по отношение на мен, както от морална позиция, по този начин и по отношение на записаното в партийния правилник.

- В какво се показва измяната?

- Имаше сериозна провокация против моята кандидатура за кмет на община Видин на предишните избори. Развиваше се теза от регионалния координатор и депутат Владимир Тошев, че не съм мечтан от управлението на партията. Имаше срещи на национално равнище, като задавани въпроси какви са аргументите да не съм претендент. Не ми беше отговорено и в последна сметка се оказа, че изказванията на Тошев не са правилни. Защото точно управлението на партията – Изпълнителната комисия, след извършените процедури и общински събрания, на които бях единомислещо номиниран за кмет на Видин, дефинира мен за претендент на партията. Дори и Тошев участва на тези събрания и гласоподава в моя поддръжка.

Междувременно в предизборния щаб започнаха да идват сигнали от жители, че Владимир Тошев ги привиква и ги уговаря да не гласоподават за мен, а за доктор Ценков, претендентът на коалиция Съюз на демократичните сили. На локалния избор Тошев взе участие единствено в откриването на предизборната акция, след което въобще не се появи.

- Добре, само че може ли единствено един човек да е в дъното на тази рецесия? Казвате, че управлението е на ваша страна, а някой еднолично дерибейства във Видинско.

- Това беше и моето неразбиране. Доста време не имах вяра в тези сигнали. Но те започнаха да идват и за други членове на общинското управление. В последна сметка сигналите се потвърдиха и на тържественото съвещание, когато новоизбраните общински съветници и кметове полагаха клетва. Тогава бях претендент за позицията ръководител на общинския съвет във Видин. От 12-те общински съветници и най-голямата група, която заявява, че ще гласоподава за мен, в последна сметка получих единствено 7 гласа. Действително не допусках, че един човек ще има такова съществено въздействие и че единствено той може да дефинира резултатите от избори. В последна сметка какво се получи?! Подадохме сигнали до управлението на партията, от там ни се отговаряше, че няма да бъде позволено сходно държание. Между първи и втори тур на изборите се разви и внушението, че не съм аз претендентът за кмет, излъчен от ГЕРБ, а е доктор Цветан Ценков. Имахме упования, че ще бъда подсилен по някакъв метод от управлението, с цел да се прекъсне това подстрекателство, само че не се получи.

В същото време постигнахме високи резултати на тези избори, тъй като слушам, че някои развиват тезата, че не сме се показали безапелационно. Напротив! На първи тур бях водещ и имах резултат от близо 6 700 гласа, които досега не бяха постигани като резултат на първи тур. Имаме и най-голямата група общински съветници – 12 души.

Когато някой приказва, че сме изгубили изборите от Съюз на демократичните сили, а не от Българска социалистическа партия, както слушам в последно време от представители на ГЕРБ, дано първо да се срещнат какво се случва тук. Съюз на демократичните сили беше коалиция от 6 партии и че на първи тур имахме най-хубави резултати. На балотажа се случи прегрупиране на субектите, които участваха съответно в този избор, и спечелването му от коалиция Съюз на демократичните сили се дефинира от Българска социалистическа партия. Защото преливането на гласовете в поддръжка на претендента на Съюз на демократичните сили беше с помощта на гласовете за Българска социалистическа партия. Много познати, а и не толкоз познати хора, ме срещаха и споделяха, че са изпращани групови SMS-и, с които се призовавало да се гласоподава за претендента на Съюз на демократичните сили.

- Разбирам аргументите за напускането ви на партията, само че има още 47 души, които също се отхвърлят от участието си в ГЕРБ. За първи път има такова всеобщо овакантяване на една организация на партията?

- Подобни феномени и процеси продължиха и през последните месеци. Опитите за внушения, че надали не тук преднамерено се провежда нещо и че съм бил ядосан. Но в случай че аз съм ядосан, за какво другите си подават заявките за овакантяване?

След изборите доктор Ценков се припознава от управлението на ГЕРБ като кмет на партията. Последва реваншизъм по отношение на чиновници на общината, по отношение на кметове, които след тези избори, заради смяна на законодателството, не са на изборна позиция, а би трябвало да останат кметски наместници. А хората от съответните места желаят те да останат на поста си, събрани са и подписки. Обещано им е от доктор Ценков да бъдат извършени локални референдуми, само че всичко това не се случва.

В началото на декември имаше среща с ИК и националното управление, където участваха много членове от Видинската организация. Беше декларирано, че ще бъде отхвърлен Владимир Тошев, а за регионален координатор ще бъде избрана Албена Георгиева. И това не се случи. Бяха освободени и дългогодишни чиновници на общината във Видин, в това число и представители на Българска социалистическа партия, защото са работили добре с мен през мандата ми като кмет. От 22-ма избираеми кметове в моя мандат, единствено трима бяха на ГЕРБ. Повечето бяха на Българска социалистическа партия и други партийни обединения. С всички работех еднообразно. Аз им споделях, че по време на избори се демонстрира партийна принадлежност, спазвайки законодателството.

- Доколкото разбирам, министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е знаел за протичащото се при вас. Какво предприе той?

- Запознат е, защото нещата потеглиха още от предишния август.  Но в този момент кметът Ценков даже твърди, че хора се освобождават от общината по разпореждане на депутата Тошев. Имало и лист. За каква праволинейност може да става дума?! За всичко, което се случва, освен водачът, само че и управлението на ГЕРБ знаеше. Борисов присъстваше на срещата през декември, за която загатнах. Пред нас разгласи, че ще бъде отхвърлен Тошев, което не се случи.

Започна реваншизмът и тормозенето на хора, които са работили за ГЕРБ. Голяма част от тях не са и партийни членове. За какъв морал и за правдивост можем да приказваме? Депозирах си оставката от управителния партиен пост още през ноември, само че като не се получи след това предстоящото от нас заслужено отношение и най-много след промяната на Албена Георгиева от  длъжността регионален шеф, а на нейно място бе комплициран човек, който няма нищо общо с ГЕРБ, катализира решението ми. Другите хора, които подават заявление за овакантяване, по някакъв метод са пострадали от тези процеси.

- Да не би да преднамерено да се правят тези неща, с цел да се разбие Видинската партийна организация?

- Мисля, че е единствено началото на процеса. Не е значимо дали са 50, 48 или повече души, а са значими аргументите, за които приказвам.

- В тази връзка имате ли някакви диалози с някогашния зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който и сътвори партийните структури?

- С доста хора имам диалози и връзки. Нямам никакво желание да се укривам, не се тормозя от нищо. През целия си житейски път съм бил кардинален. Като кмет на общината през 4-те години постигнахме с екипа ми доста сполучлив мандат. Значимите планове, финансовото стабилизиране, културните събития, подобряването качеството на живот, намаляването на безработицата – за 4 година понижа от 14 на 7%.

Другият фактор, който провокира недоволството и броженията измежду членовете и симпатизантите на ГЕРБ, е тиражираното обединяване сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, изключително в общинския съвет. Това е замяна на вота на гласоподавателите. Бяхме определени мажоритарно и най-после да се прави едно обединяване като математически общ брой и да се гласоподават решения, които не са удачни, не са законосъобразни и не са в интерес на видинските жители, е неверно. Пример – в ученическото общежитие да бъдат настанени строителни служащи против 3 лева за легло на нощувка, което взриви обществеността. И изключително на фона на възможна заплаха да бъде унищожено това общежитие, което е напълно друга институция с други цели.

- Какво ще предприемете оттук нататък?

- Има положителни връзки с доста хора. Не единствено с Цветан Цветанов, за който ме попитахте. И с господин Михаил Миков, примерно. Той е единственият политик, който е излъчен от нашия край и направи нещо значително за него, включвайки Видин в градовете Ниво 2, с помощта на което осъществяваме планове за над 38 млн. лева по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Цветан Цветанов, който познавам като уредник на партийните структури на ГЕРБ, също имаше доста позитивно отношение към Видинския район. Винаги когато сме имали потребност от поддръжка, той се отзоваваше. С него в последно време имах няколко диалога. Единият по предписание на Борисов, че аз ще бъда претендент за кмет след всички интриги и провокации, а вторият път, откакто се разбра, че изгубвам на балотажа през ноември. Беше засегнат и изумен какво се случва. Познавайки Цветанов, знаейки, че е доста виновен, съм сигурен, че в случай че той основава партийна групировка, ще бъде с удачна и потребна платформа. И аз ще поддържа един подобен план, в случай че бъда поканен в него.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР