- Г-н Тимчев, в ход е проектът „Мерки за подобряване

...
- Г-н Тимчев, в ход е проектът „Мерки за подобряване
Коментари Харесай

Анести Тимчев: Сменете печките с екоуреди, за да дишаме чист...



- Г-н Тимчев, в ход е планът „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление “. Как битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва) се отразява на замърсяването на въздуха в града?

- Пловдив, сходно на всички огромни градове​, има проблеми със замърсяването на въздуха и поставя съществени старания, с цел да усъвършенства неговото качество. Именно по тази причина кандидатства и осъществя този план. Според последните ни данни 57% от замърсяването на въздуха в града е в резултат на горенето на твърдо гориво в битови условия, а единствено 10% се пада на транспортните потоци. По публични данни над 1 млн. души в градовете всяка година си отиват поради неприятния атмосферен въздух.

Знаем, че

качеството на атмосферния въздух въздейства върху качеството на живота ни, върху здравето ни

- колкото и това да е невидимо.

Община Пловдив е натурален център на най-бързоразвиващата се индустриална зона в България и градът ще продължи да се развива и разраства. Все повече хора идват да живеят и работят тук, тъй като градът предлага положителни условия за работата, бизнес, обучение и опазване на здравето. Силната урбанизация обаче изисква да се поставят съществени старания за възстановяване на качеството на въздуха и в посока възстановяване на транспортната инфраструктура за облекчение на тапите, които също генерират замърсяване на въздуха.

Затова нашият екип още с встъпването си разгласи като собствен главен приоритет довършването на вътрешния кръг, за възстановяване на пътните връзки сред регионите и завършването на външния кръг - Околовръстното шосе, с цел да бъде изнесен тежкият трафик от града.

- По-екологично отопление обаче значи и по-скъпо отопление. А България въпреки всичко е страна, в която казусът с енергийната беднотия е сериозен. Отчитате ли този факт?

- Това е по този начин, само че както всяка европейска страна, България поддържа семействата, които изпитват усложнения, и изплаща за всеки отоплителен сезон енергийни помощи както за твърдо гориво, по този начин и за ток, газ, пелети и топлоенергия. Затова хората, които подменят своите уреди и които получават енергийни помощи, ще ги получават за съответните по-екологични уреди, които са избрали. Това, че ще се откажат от дървата и въглищата, не анулира правото им да получават енергийни помощи.

- Имате ли информация за това действително какъв брой семейства се отопляват на твърдо гориво сега?

- Данните от Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха демонстрират, че през 2019 година сме имали 6248 семейства, които са се отоплявали на дърва, и над 10 000 - на въглища.

В момента към 15 000 семейства се отопляват на твърдо гориво

В предизборната си акция сегашният кмет Здравко Димитров даде обещание да работи за идеята да трансформира Пловдив в по-добър град за живеене. Част от тази задача е обвързвана с възстановяване на качеството на атмосферния въздух, разширение на парковите зони, създаване на нови. Освен това влагаме средства в модернизацията на техниката и базата на двете ни зелени общински предприятия - Оперативна програма „ Чистота “ и Оперативна програма „ Паркове и градини “, с цел да мога те да отговорят на новите ни европейски условия.

- Проектът се реализира на два стадия. Каква е най-важната задача в първия стадий?

- Най-важното е да разбираем на хората, които се отопляват на дърва и въглища, какви са преимуществата за тях от включването им в плана. А те са: против остарялата си печка получаваш гратис нови екологични уреди, които основават по-малко замърсяване вкъщи и водят до възстановяване на качеството на въздуха за всички останали поданици на Пловдив.

Вече организирахме серия от осведомителни срещи в обособените региони на града.

На 12 и 13 май каним пловдивчани още веднъж във всеки регион да дойдат и на място да се срещнат

с преимуществата на новите уреди, които дават отговор на всички европейски условия за отопление на електричество, пелети, газ или централно парно. До момента имаме близо 1000 подадени молби и приемането на заявления продължава до 23 май 2021 година

Използваме разнообразни форми и канали на информация, с цел да стигнем до всички жители, в това число и до тези, които не употребяват интензивно интернет.

Със съдействието на Дирекция „ Социално подкрепяне “ вършим всичко допустимо, с цел да стигнем до хората, които получават енергийни помощи за отопление на дърва и въглища, с цел да ги убедим да подменят уредите си. Те ще бъдат посетени от наши консултанти, които да им оказват помощ да подадат заявления за присъединяване в програмата.

Освен това със съдействието на шефа на пощите в Пловдив стигнахме до единодушие в дните за приемане на пенсиите възрастните хора да получат и наша листовка с информация за плана и по какъв начин могат да аплайват за замяна на печките си на твърдо гориво.

По сходен метод ще достигнем и до всички 1200 участващи в програмата „ Топъл обяд “, които всеки ден посещават кухните по региони. Там също има наши консултанти, които им дават информация за плана и са подготвени да ги съветват.

Амбицията ни е да убедим 5000 семейства в Пловдив в изгодите от това да трансформират метода си на отопление,

с цел да създадем стъпка напред в възстановяване на качеството на въздуха във втория стадий на плана, когато действително ще бъдат сменени уредите. Той ще започва в края на тази година и ще приключи през 2023 година

- Условията плануват обаче да аплайват единствено притежатели на жилища. Могат ли да аплайват фамилии, които са на твърдо гориво, само че са чартърен?

- Да, несъмнено. Може да кандидатства наемодателят, а не самите хора. Няма проблем, стига притежателят на жилището да няма отговорности и да дава отговор на изискванията по програмата. Всеки, който употребява печка, камина, казан на дърва и въглища и е притежател на жилище на територията на общината, може да кандидатства за безвъзмездна замяна на уредите. По стратегия се дават климатици, газови конвектори, пелетни котли или камини, радиатори за централно парно отопление.

Важно е също да се знае, че програмата дава безплатно уредите и поема монтажа, само че не построява отоплителни връзки и съоръжения до и вътре в постройките. Например искащи да преминат към отопление на природен газ или пелетен апарат на водна риза или пелетен казан е належащо да изградят за своя сметка отоплителни съоръжения и други връзки, в случай че нямат построени такива. Тези, които желаят да се включат към газоразпределителната мрежа, ще им бъдат предоставени гратис уреди, само че е належащо да имат удостоверение от газоразпределителното сдружение, че това е допустимо, и да изготвят за своя сметка механически план.

Гражданите на Пловдив могат да задават всички въпроси, които ги вълнуват, на горещия ни телефон -

открита е безвъзмездна телефонна линия: 070050032.

Подробна информация има и на уеб страницата на Община Пловдив - https://www.plovdiv.bg/, и на формалните страници на всеки един от регионите - www.plovdiv.bg/district-administration .

Също на място в дирекция „ Екология “ на Община Пловдив. Ако пловдивчани обичат града си, дано се осведомят и се включат в този наш план. Той е единствено началото по една всеобща идея - мръсният въздух е новата международна пандемия. Нашата задача е да се оправим с този проблем.

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР