Г-н Русинов, представете се накратко. С какъв професионален опит разполагате?Прочетете

...
Г-н Русинов, представете се накратко. С какъв професионален опит разполагате?Прочетете
Коментари Харесай

Емил Русинов, кандидат на ГЕРБ за „Източен“: Повече санирани блокове, паркове и нов начин на събиране на отпадъците в проблемните зони

Г-н Русинов, представете се в резюме. С какъв професионален опит разполагате?
Прочетете още
Израснал съм и към момента пребивавам в регион „ Източен “, това е моят квартал, хората ме познават и постоянно съм работил със сърце и душа. Познавам прелестно работата на общинската администрация, защото 12 години съм общински консултант. Работил съм в екип с досегашния областен кмет Иван Стоянов и за мен най-важно ще е да развъртвам и надграждам всички положителни неща, които се случиха в „ Източен “ при неговото ръководство.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете, в случай че бъдете определен отпред на региона?

Един от главните цели е довеждане до дъно на програмата за саниране, защото „ Източен “ е един от регионите с най-вече подадени заявки за саниране на еднофамилни жилищни здания – 18 на брой, като имаме такива с 16 500 квадратни метра РЗП. Такива има на „ Преспите “, на „ Лотус “ 1, в „ Гладно поле “ също има 9 здания. Класирането излиза ноември месец и аз като кмет ще направя всичко допустимо, с цел да се започва санирането във всичките здания, за които са подадени заявки. Амбицията ни е във втория стадий да привличаме от ден на ден и повече здания.

Като общински консултант имах сигнали, че се забавят плановете по ул. „ Жеравна “ 1 и 3, отидох на място, ревизирах, в действителност беше по този начин, хората имаха терзания, че през есенно-зимния сезон, когато има превалявания, покривът ще тече. Направих запитване до Общинския съвет, всеки ден бях на обекта и с наслада мога да кажа, че с помощта на моята ангажираност, работата е към края си и съм спокоен, че хората ще посрещнат зимата при естествени условия.

„ Източен “ е един от регионите, в които имаше построени нови паркове. Ще продължите ли с развиването на зелените зони?

Създаването на зелени площи и паркови пространства в региона е извънредно значимо за мен. През предишните мандати се построиха много паркове, само че има още две междублокови пространства, които се нуждаят от възобновяване и поддръжка, така наречен кални петна. В Общия организационен проект е заложено те да бъдат озелени, с цел да се трансфорат в положително място за релакс и за раздумка, тъй като вечер след работа, хората постоянно се срещат тъкмо тук със своите съседи. Както е препоръчано в Общ устройствен план и ние ще настояваме това да се случи.

Предвиждаме и казармите на „ Гладно поле “ да се трансфорат в една функционална зона, където да има парково пространство от 280 декара, като да се свърже с новия парк на „ Богомил “ и естествена връзка с парк „ Лаута “ и това да се трансформира в най-голямата зелена зона в центъра на Пловдив с обща повърхност към 1000 декара.

Парк „ Каменица “ се трансформира в един от най-хубавите в Пловдив. Има ли други места в региона, на които са реализирате сходни планове?

Да, това е парк „ Чайка “, който би трябвало да се реконструира тъкмо по модела на парк „ Каменица “. Ще стартираме да работим по план за обновяването му във допустимо най-кратки периоди, с цел да може цялото място да придобие един по-приветлив и европейски тип. Именно тук е и една от най-модерните детски градини в Пловдив – „ Чайка “, и ние би трябвало да работим за облагородяване на региона към нея.

Предвиждате ли нови зелени зони в квартал „ Столипиново “?

За „ Столипиново “ имаме доста хрумвания. Мога да кажа, че кварталът има крещяща потребност от зелени площи и места за игра и за отдих. За съжааление там през годините сходни неща не са осъществени, с изключение на няколко детски площадки и спортни стадиони и ние ще работим в тази посока.

Като заговорихме за „ Столипиново “, не можем да подминем тематиката с чистотата в квартала. Какво предвиждате, с цел да се справите с този проблем?

Опитът дотук демонстрира, че би трябвало да се търсят нови подходи към този проблем. Паралелно с това, което се е предписание до момента – непрекъснатото почистване на изникващите сметища, би трябвало да се премине към напълно нов метод на сметосъбиране. Предвиждам отпадъкът от квартала да се сепарира на място, да се товари на по-големи камиони, с цел да не се губи време в празни курсове до депата в Шишманци и Цалапица, като по този начин отпадъците да се събират по-бързо. Трябва да се слагат повече контейнери, да се направи разяснителна акция и да се вкара разделно събиране, с цел да можем да кажем, че „ Столипиново “ е еднакъв на другите квартали.

Няма метод да подминем и тематиката с чистотата на въздуха в града. Имате ли набелязани ограничения в тази посока?

Подобряването на качеството на въздуха, т.е. намаляването на запрашаването и фините прахови частици е различен приоритет, за който ще работя. Моята цел е да влезем в средноевропейската норма от под 35 дни годишно – това се случи през 2022 година, за тази година също ще се случи, защото равнищата вървят добре. Оттук нататък ние ще работим към възстановяване на този индикатор. В тази връзка имам съответни ограничения, които съм планувал в управническата ми стратегия. Освен построяването на нови паркове и зелени площи, доста значимо е развиването на поливните системи и засаждането на подобаващи дървесни типове и аз ще заложа точно на това.

Друго значимо решение, което към този момент дава резултати в региона, е въвеждането на посочност на придвижването. Една от станциите за премерване на качеството на въздуха – в парк „ Каменица “, демонстрира, че няма запрашаване, когато е въведена тази мярка и няма застояване на коли и струпване на изгорели газове. Предстои това да се вкара във всички региони на града, като за „ Гладно поле “ към този момент имаме подобен план, който следва да се осъществя следващата година. Той включва посочност на придвижване и създаване на паркоместа по бул. „ Цариградско шосе “, защото там в този момент в последна дясна лента непрекъснато има паркирани коли, които би трябвало да се вкарат в джобове сред дърветата. Така ще се освободи това платно и ще има и място за паркиране пред блока с номера от 20 до 28. Освен това ще работим за посочност на придвижването, изключително по ул. „ Полковник Серафимов “, от север на юг, защото е тясна, в противоположна посока – от север на юг, да се минава около игрището за петанк.

Какви са вашите проекти за квартал „ Гладно поле “?

По Общия организационен проект там са планувани две нови детски градини, едно учебно заведение и дом за просвета. Това изрично би трябвало да се случи, за момента, с помощта на администрацията на Иван Стоянов, регион „ Източен “ е защитен от заболяването на презастрояването и ние ще продължим тази политика, тъй че желая да успокоя хората, че няма да има огромно застрояване там и на мястото на казармите няма да изникнат големи жилищни комплекси.

Като заговорихме за детски градини и учебни заведения, какви са проектите ви за развиване на образованието в региона?

Искаме нашите деца да останат да учат в региона, по тази причина съм поел ангажимент към учебните заведения, които са в „ Изгрев “ – СУ „ Симон Боливар “ и ОУ „ Димчо Дебелянов “, да бъде оправена материалната им база, да се пусне басейнът в „ Симон Боливар “ – с публично-частно партньорство или с ангажимент на Община Пловдив и страната, с цел да може от ден на ден деца да остават тук, а не да вървят да учат в „ Тракия “. Целта ми е тези учебни заведения да станат привлекателни освен за учениците от „ Източен “, а и за децата от целия град. Относно детските заведения предвиждаме разкриването на още две яслени групи към ДЯ „ Веселушка “, за което има направен план, и аз имам вяра, че с поддръжката на господин Костадин Димитров в Община Пловдив, той ще се осъществя. Предвиждаме и физкултурен салон към ДГ „ Детелина “

Ще продължим и наклонността да се построяват зелени класни стаи, като моето мнение е, че такива би трябвало да има във всички учебни заведения. Видя се, че в НУ „ Петко Р. Славейков “ децата получават доста познания за развъждането на растения в оранжерии, за опазването на околната среда. Видя се, че и по време на пандемията от ковид тези класни стаи действаха доста добре навън.

В последните години в региона имаше богат културен и състезателен живот. Какво предвиждате в тази посока?

Много неща се направиха в културната сфера, само че има и накъде да се надгражда, с цел да осъществим микрорайоните като „ Гладно поле “, Изгрев “, „ Каменица “ и „ Столипиново “ с просвета. Именно в „ Столипиново “ предвиждаме специфичен календар с културни мероприятия, защото хората там имат потребност от просвета и при всяко едно такова мероприятие се вижда, че ползата е голям. Паралелно с това ще продължим с развиването на парк „ Каменица “ като център на културния живот в региона. 

Ще работим за надграждане и на дейностите към спорта. Ще продължим шампионата за Купата на кмета с включване на всички учебни заведения в региона, разграничени в две възрастови групи. Ще обърнем внимание и на по-нетрадиционни за нас спортове – към този момент беше построено игрище за петанк, на което се организират национални и даже интернационалните шампионати.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР