- Г-н Райчев, на какви средства ще разчита Община Пловдив

...
- Г-н Райчев, на какви средства ще разчита Община Пловдив
Коментари Харесай

Пламен Райчев: Подаваме документите за саниране в районното ...

- Г-н Райчев, на какви средства ще разчита Община Пловдив по Програмата за енергийна успеваемост на жилищни здания?

- Максималната стойност на безплатна финансова помощ, която Община Пловдив може да получи по програмата, според напътствията на ръководещия орган, е 80 милиона лв.. Критериите са оповестени на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие на адресите https://www.mrrb.bg/bg/utvurdeni-nasoki-za-kandidatstvane-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-i/  и  https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/dbc86350-cccd-414a-a175-a1d440952525. Документи се подават до 31 май в това число в  районните кметства в Пловдив. Целите на програмата са ясни - възстановяване енергийните характерности на националния сграден фонд от жилищни здания, постигане на клас на енергопотребление най-малко „ B “, стимулиране на най-малко 30% икономисване на първична сила за обновените жилищни здания, понижаване на разноските за сила, както и възстановяване на изискванията и качеството за живот на популацията в страната посредством възобновяване на жилищните здания.

- Колко средства  от тази сума или от други източници ще бъдат заделени за безплатното  проучване и правене на механически паспорти на жилищни здания в Пловдив и по какви критерии те ще се избират?

- Цялата сума е 1 500 000 лв. за проучване на сградния фонд и правене на механически паспорти е заложена  по мое предложение в бюджета за 2022 година Тези средства бяха гласувани и се трансферират в новата бюджетна година.

- Кога ще бъде оповестена социална поръчка за избор на компании, които ще създадат обследването?

- Поръчката за избор на компании за проучване е оповестена и извършена. Избран е реализатор - " Проектконсулт " ДЗЗД, с който следва подписване на контракт.

- Подготвя ли се социална поръчка или поръчки за избор на реализатори на саниране на жилищни здания по програмата? На инженеринг ли ще бъде или настрана за планиране и СМР?

- Документи ще се подават в районните администрации и те ще проведат процедурите по желание на реализатори на санирането

- Каква организация е основана в Община Пловдив за обработка на документите, които подават записаните сдружения?

- За реализацията на програмата дават отговор районните администрации.

- Домоуправителите упорстват да се организира среща, на която да се изяснят всички въпроси. Предвиждате ли такава и по кое време?

- Районните администрации имат ангажимент да извършат всички процедури, в това число и да провеждат срещи с районните кметства.

- С безплатна финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък ” беше планувано саниране на 5 блока.  Кои от тях са санирани?

- Всички са в напреднал етап на дейностите и до април 2023 година би трябвало да бъдат приключени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР