„Г-н Мирослав Стамов използва по един неистинен, лъжовен и манипулативен

...
„Г-н Мирослав Стамов използва по един неистинен, лъжовен и манипулативен
Коментари Харесай

Зам.-министър: Собственикът на разкопания имот на Главната използва по манипулативен начин становище на МК

„ Г-н Мирослав Стамов употребява по един неистински, измамлив и манипулативен метод мнение на Министерство на културата. То се отнася за координиране на хидроизолационни действия по тухлен дувар на адрес ул. „ Александър Батенберг” 7. Тези действия, за които сега вървят инспекции, са свързани с парцел на ул. „ Александър Батенберг” №5”, разяснява заместник-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов.

Той акцентира, че експертите във ведомството са реагирали незабавно и районният представител на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство” арх. Слави Славов е взел участие в инспекцията на място дружно с представители на други държавни органи.

„ Установени са нарушавания на Закона за културното завещание от страна на господин Мирослав Стамов. Документът, който цитира – мнението на МК, е първото нещо, за което лъже. То се отнася за парцела с №7, а друг, в който са установени нарушаванията. Второ - пробва се да избяга от отговорността, която носи, тъй като в това мнение МК изисква по време на всички действия, дублирам за хидроизолация на тухлен дувар, да участва археолог. Археолог не е взел участие до момента във всичко, което той е подхванал и което е обект на инспекция на държавните органи”, сподели зам.-министърът на културата.

Той добави, че Стамов е нарушил закона и в още една точка макар мнението.

„ В документа е посочено, че при съществуването на археологически структури незабавно се назначава комисия, която би трябвало да излезе със съответните наставления за по-нататъшните действия на парцела на ул. „ Александър Батенберг” №7. В случай, че се открият археологически структури, всички останали действия се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно завещание. В умозаключение може да се каже изрично, че господин Мирослав Стамов е нарушил ЗКН. Затова е завършен констативен протокол от арх. Слави Славов, който на следващия ден ще бъде възложен на министъра на културата проф. Велислав Минеков. Оттам-нататък по силата на ЗКН стартира административно произвеждане и се издава акт за нарушаване с всички произлизащи от това последици за господин Стамов” сподели още доцент Славов.

Той бе безапелационен, че експертите в културното ведомство незабавно са реагирали, когато са получили сигнала за противозаконното прокопаване.

„ Становището ни е издадено на база на настоящата нормативна уредба за различен парцел и за други действия. Сами виждате каква е разликата сред хидроизолационна отбрана върху тухлен дувар с тези прокопавания на огромна дълбочина, които са на територията на прилежащ имот”, сподели Славов.

Тепърва ще стане ясно какви наказания ще понесе Мирослав Стамов. Те ще бъдат препоръчани от

По отношение на отговорността на другите органи, навреме е реагирал и кметът на регион „ Централен”, а и всички други органи, които би трябвало да реагират, ще го създадат. В това би трябвало да сте сигурни.

Санкциите зависят от това, което ще предложи Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство”. Те са финансови и са от 500 до 10 000 лева за притежателя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР