-Г-н Куюмджиев, днес правителството взе решение за стартиране строителството на

...
-Г-н Куюмджиев, днес правителството взе решение за стартиране строителството на
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев пред Lupa.bg: Плащаме 30 млрд. евро за 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй

-Г-н Куюмджиев, през днешния ден държавното управление взе решение за пускане строителството на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Президентът Румен Радев обаче подлага на критика решението и разгласи: „ Явно АЕЦ-ът ще се строи на мрачно като автомагистрала ”. Вие какво смятате като специалист за решението на кабинета?

-Първо, срокът от 3 години, заложен за пускане на градежа, е доста оптимистичен. По една основна причина – процедурите, които предшестват започването на градежа, са дълги и тромави. Една от трите процедури да вземем за пример е приемането на единодушие от Евратом. Евратом е организация към Европейска комисия, в която решенията се взимат единомислещо, т.е. всички страни-членски би трябвало да са съгласни.

Как Австрия и Германия ще се съгласят? Предишният път, когато искахме това позволение за " Белене ", и Гърция беше срещу. Много ми е любопитно по какъв начин ще стане.

-За какъв брой години тогава може да започва?

-Между 7 и 10 години от взимането на решението. В съответния случай за 7-и блок тежката работа е свършена, тъй като имаме избор, планиране и лицензиране на площадка.

-Но от кабинета афишират, че до 2033 година блокът би трябвало да е приключен?

-За 7 години – от 2026 до 2033 година може да бъде издигнат. Въпросът е, че строителството не може да почне до 3 години. Защото процедурите са тежки и тромави.

-Поне е ясно кой ще го строи.

-Да, изрично е ясно, тъй като е избрана технологията – AP 1000.

Единственият реализатор на сходна технология, е Уестингхаус. В това също има някакъв намек на проблематичност, тъй като няма търг!

Вижте, преди 16-17 години, когато правехме " Белене ", първото нещо беше да се разгласи международен търг за снабдители на технологии. Тогава се явиха и канадците, с тяхната технология, и руснаците, французите, американците... Че и чехите. Освен това имаше един съвет по време на държавното управление на Сакскобургготски, в който влизаха 30 души – най-изявените енергийни специалисти в страната. И този съвет в продължение на 6-7 месеца се събираше, дискутираше и взе решение каква е най-хубавата технология за българските условия. Отпаднаха канадците, само че останалите можеха да продължат да играят. Така че и в този момент трябваше да се направи търг. Може би това е, което президентът желае да каже.

-Въпреки прекомерно оптимистичния период, да приемем въпреки всичко, че след 10 години 7-и блок ще е разполагаем. Това ще подсигурява ли търпима цена на тока и изобщо задоволително количество сила?

-И на двата въпроса отговорите са – не. Защото по-ниската цена на тока се подсигурява от пазара. Ние сме се запътили с великански крачки към свободния пазар, където цената на електричеството се дефинира от търсенето и предлагането.

В Европа има дефицит на електрическа енергия, който няма да бъде наваксан в идващите 40-50 години. Дори по проучвания на Световната банка до 2050 година цената ще се движи сред 250-300 лева за мегаватчас.

Така че няма по какъв начин да стане. По втория въпрос – отпадането на въглищните централи значи 4 500 мегавата да отпаднат от системата, а тези 2 блока са общо към 2 000. Т.е, би трябвало да си построим и „ Белене ”.

-Но планът „ Белене ” беше дефинитивно зачеркнат...

-Ако дойдат нови хора, може пък да го отворят още веднъж.

-Да не се окаже, че и 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй ” през днешния ден го строим, а след година ще отиде в историята...?

-За страдание, в нашата страна всичко е допустимо.

-Добре, а какво вършим до 2033 година? Каква е прогнозата ви за цената и съществуването на електрическа енергия до тогава?

-За цената към този момент ви споделих каква ще бъде.

28-30 стотинки за киловатчас. При днешна цена 15 стотинки. Колкото до съществуването на ток – по-скоро ще има проблеми, тъй като даже официално да не закриват ТЕЦ-овете, ще ги оставят да се борят със свободния пазар. А на свободния пазар те нямат късмет. Защото тяхната себестойност е към 30 стотинки за киловатчас - те не могат да продават на загуба!

Или ще могат да продават, в случай че страната ги подкрепя. За да се върже енергийният баланс, най-вероятно ще се наложи ТЕЦ-овете да се включват, когато липсва ток, само че това ще бъде на такава цена, която трябва да бъде субсидирана. Т.е., ние отново ще си платим, тъй като субсидирането е за наша сметка.

-Какви са вашите заключения в последна сметка? 

-Наистина ми е странна математиката. Преди десетина години, когато направихме референдума за „ Белене ”, в дебатите имаше едни хора, които бяха изрично срещу и прочие, и прочие... Само нелепости говореха. Една от главните беше, че е прекомерно скъпо – щяло да стува 6 милиарда евро довършването на „ Белене ”. Друг е въпросът, че в случай че го бяхме създали, щяхме към този момент да го имаме „ Белене ”.

Но  - 6 милиарда евро били доста пари и нямало в никакъв случай да се изплатят, в никакъв случай цената на тока нямало да стане 100 лева Е, стана 250 лева! Друго ми е по-интересно – 6 милиарда евро са доста пари, не ни е належащо това  електричество, нямаме потребност от него, а 30 милиарда примерно за два блока са ок! Не е проблем!

-30 милиарда? За двата блока?

-Вероятно. Никой не знае тъкмо какъв брой е цената, само че по прилика с двата блока, които Уестингхаус строи в Щатите, почти толкоз ще костват.



 

 

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР