- Г-н Колев, какво предвижда новата обществена поръчка за боклука?

...
- Г-н Колев, какво предвижда новата обществена поръчка за боклука?
Коментари Харесай

Общината въвежда по-високи изисквания към почистването на Варна


- Г-н Колев, какво планува новата социална поръчка за боклука?

- Община Варна разгласи нова социална поръчка, която планува усъвършенстване на броя, типа и разположението на съдовете, при опазване на същия размер или увеличението му, като се плануват по-големи, само че по-компактни съдове с усъвършенствани функционалности за предпазване - отваряне, затваряне, отбрана от прахосване и течове, усъвършенстван външен тип. Целта е оптимално да се избегне разпиляването на боклук по улиците.

Предвижда се още усъвършенстване на технологията за събиране и превозване на съдовете, като това ще става посредством изцяло машинно покачване, изпразване и връщане на съдовете, редуциране на времето сред прекъсване на автомобила на точката за събиране и потеглянето му след осъществените интервенции, понижаване броя на курсовете, с които се транспортира единица размер до площадката за неутрализиране.

Обществената поръчка е неделима по своята същина и не планува райониране, поради че дейностите по събиране и превозване на боклуци, разчистване и поддържане на улици и други места за публично прилагане са софтуерно обвързани между тях, обосновани са в график, и са свързани със комплицирана организация на огромен веществен и човешки запас. В тази връзка, за качественото осъществяване, дейностите, предмет на поръчката, би трябвало да бъдат изпълнени от един стопански оператор.

- Срокът на контракта е за 5 години. Има ли нови условия към изпълнителите?

- Като съответни условия към изпълнителите, Община Варна слага внедряването на нова, автоматизирана система за събиране и превозване на боклуци, в която се планува да се включат разнообразни по мярка съдове, поставени/монтирани както наземно (на повърхността), по този начин и подземно или полуподземно.

Основна цел на възложителя е определената при осъществяването на актуалната поръчка система и нейните детайли да послужат за основа и в границите на интервал не по дребен от 5 години да бъдат сменени допустимо максимален % от употребяваните сега съдове вид " бобър “ и пластмасови контейнери със съдове и контейнери, които да могат да бъдат обслужвани автоматизирано.

- Включено ли е условие за миене на улици и пешеходни зони?

- Да, в дейностите е включено миене с автоцистерна с маркуч на улици, тротоари, площади, спирки на градски превоз, подлези, велоалеи и други места за публично прилагане.

Предвидено е и миене с автоцистерна с дюзи на улици и площади, както и миене на местостоянки на съдовете за битови боклуци, на спирки на градски превоз, подлези, надлези и други територии за публично прилагане с водоструйка, в това число с прибавен обезмаслител и дезинфектант.

- Какъв вид ще бъдат съдовете за боклуци?

- Съдове за боклуци са 1,1 м3 и 0,24 м3 с въвеждане на автоматизираната система, там където е допустимо, ще бъдат сменени до 80 % с контейнери за автоматизирано обслужване на боклуци с размер от 2 м3 до 7 м3, съгласно стадии от графика за въвеждане на автоматизираната система. Контейнерите от автоматизираната система се оферират с размер 2250, 3000 и 3750 литра.

Подмяната ще премине поетапно по следния график: стадий 1 - ще сменяем не по-малко от 10 % от общия размер на съществуващите съдове, а точно 726 м3 ; стадий 2 - ще сменяем не по-малко от 60% от общия размер на съществуващите съдове, а точно 4453.50 м3 - до приключване на 12 месеца след стартирането на договора; стадий 3 - ще сменяем не по- малко от 80% (5757.33 м3) от общия размер на съществуващите съдове, а точно 6177.50 м3 – до приключване на 17 месеца след стартирането на контракта. В края на интервала при изцяло въвеждане на автоматизираната система, съдовете от ръчната система също би трябвало да са нови.

- Има ли във Варна разделно сметосъбиране? Как се управлява?

- Има въведени системи за разделно събиране на всеобщо публикувани боклуци. Контролът се реализира посредством осъществяване на изключителни и планови инспекции на обекти, генератори на боклуци. Предвиждат ли се акции за жителите за стимулиране на разделното сметосъбиране? Планират и се реализират акции за разделно събиране на рискови боклуци от бита, както и всеобщо публикувани боклуци. Предварително се афишират графиците и местата за събирането им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР