Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите,

...
Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите,
Коментари Харесай

Правната комисия не одобри доклада на Гешев за Бюрото за защита. Тошко Йорданов с люта атака срещу главния прокурор

Г-н Гешев, вие нарушихте неписания контракт сред жителите и институциите, трансформирайки Бюрото за отбрана във ваша персонална преторианската армия и нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена предходната година, когато шест месеца хората стачкуваха по площадите, искайки оставката ви тъкмо поради това деяние. Това съобщи Тошко Йорданов от Има Такъв Народ по време на чуване на основния прокурор в правната комисия за ориста на Бюрото за отбрана.

„ Да, законите се вършат в Народното събрание и те би трябвало да служат на гражданското общество, вие очевидно, че сте срещу, само че да има политическа воля и съм уверен, че ще стартира с изваждане на Бюрото за отбрана и връщането му към изпълнителната власт “, добави Йорданов.
Гешев означи, че е доста мъчно да се отговори на политически тези.

„ Направете по този начин, че България да е първата страна в Европейски Съюз, в която не се охранява основният прокурор. Никой не ме е карал принудително да ставам основен прокурор, дали ще ме охраняват – добре, това ваше решение, уповавам се решението да не е по национални аргументи. Не ме е боязън. Надявам се, че ще бъде взето рационално решение въз основата на рационални доводи “, съобщи той.

Йорданов добави, че законът се ползва изборно.

„ Няма следствие за кюлчета и за Мата Хари. Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго “, сподели депутатът.

Гешев отговори, че не основният прокурор проверява в България и той няма надзор върху съответни магистрати.

На въпрос какъв е бил претекстът за дейностите на Прокуратурата в Президентството, основният прокурор Иван Гешев отвърна, че това е подправена вест.

"Сградата на Президентството няма някакъв имунитет. След като има правосъдни позволения, не можем да разясняваме, а би трябвало да ги изпълняваме. Не мога да забраня политически оценки като „ рейд” и „ нахлуване”, само че те не са правилни, посочи Гешев.

"Не съм разрешил да се извършат дейностите в Президентството. Наблюдаващият прокурор предлага на основния да вземат участие чиновници на Бюрото по отбрана на очевидците – това е процедура, аз не съм я разпоредил, разрешил съм. Същият беше методът в Министерство на околната среда и водите (при ареста на Нено Димов), изясни Гешев, като се оправда, че в случай че Министерство на вътрешните работи било ангажирано, министърът щял да предизвести сътрудниците си от изпълнителната власт.

„ Честно казано не мога да възпроизведа причините на наблюдаващия прокурор”, добави основният прокурор.

Искри прехвърчаха сред основния прокурор Иван Гешев от Комисията по правните въпроси в Народното събрание по отношение на отчета му за Бюрото за отбрана на очевидците.

"Средното време на отговор на Иван Гешев е 10 минути, като той ни изяснява за краставиците. Главният прокурор си разрешава да лъже българските жители – с изказванията, че не упражнява надзор над прокурорите ", съобщи юрист Николай Хаджигенов.

Той визираше член 126, алинея 2 от Конституцията: "Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ".

'Имаме налице паравоенна конструкция, която харчи голяма част от парите на българските данъкоплатци ", продължи Хаджигенов за Бюрото за отбрана на очевидците, който съпостави един от участниците в акцията в Президентството с талибан и уточни тъкмо тази акция за максимален триумф на въпросното бюро. Този вид чуване в този му тип е зло, то би трябвало да бъде отстранено и да бъде върнато там, където му е мястото. Ако основният прокурор има потребност да бъде охраняван, ще бъде охраняван, настоя Хаджигенов.

Той уточни, че "някой ден, вероятно, когато имаме същински основен прокурор ", той ще проверява полицейското принуждение по време на митингите от лятото на 2020 година.

Последва и въпрос от ръководителя на Народното събрание Ива Митева за какво през 2020 година основният прокурор е изваден от Закона за НСО по предложение на настоящия народен представител от ГЕРБ и някогашен ръководител на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова т.е. основани са законови предпоставки Бюрото за отбрана на очевидците да поеме защитата на основния прокурор. Предложението за това е от 2009 година, само че питайте госпожа Александрова, аз нямам законодателна самодейност, гласеше в резюме отговорът на Гешев, който уточни и, че в случай че имал законодателна самодейност, щяло да зародят "много забавни оферти ".

"Вие си решавате кого ще изберете след мен, само че ви подсигурявам, че в никакъв случай повече няма да има противодествие на корупцията по високите етажи на властта. Защото отрасловият министър който и да е той, ще предизвести своя сътрудник, новината за инспекцията ще мине през доста хора. " - сподели на чуването си основният прокурор Иван Гешев.

"Нивото ще падне, мога да предвидя какви ще станат заплатите, решението отново е ваше. След време ще изляза и ще кажа - споделих еди какво си и ще забележим какво се е случило. Надявам се да съм неприятен оракул, тъй като другояче цената ще платят българските жители ", добави той.

След 3-часова полемика правната комисия в Народно събрание не одобри отчета за Бюрото за отбрана, показан от основния прокурор Иван Гешев.

"Не съм сюрпризиран ", разяснява след гласуването си основният прокурор. Гешев на няколко пъти изясни, че прекосяването на бюрото към министерството на правораздаването ще докара до драматичен резултат. Той акцентира, че евентуално ще бъдат изменени заплатите, ще има реваншизъм, ще бъдат заменени и шефовете на бюрото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР