- Г-н Чонов, как оценявате бизнес програмата на Екобус -

...
- Г-н Чонов, как оценявате бизнес програмата на Екобус -
Коментари Харесай

Тодор Чонов: Чакаме Екобус да получи лиценз за превозвач и...

- Г-н Чонов, по какъв начин оценявате бизнес програмата на „ Екобус - Пловдив ”?

- Бизнес програмата е формирана въз основата на отчетите, които получихме от специалистите на Световната банка по отношение на положението и вероятностите на развиването на градския превоз в Пловдив, а също по този начин и предвид на енергийните рецесии, задълбочили се напоследък във връзка с цените на горивата. Одобрявам този бизнес проект като начален програмен документ. Това е обща рамка на работата на „ Екобус ” в идващите няколко години, като всяка година ще го актуализираме и ще представяме доклади за свършеното пред Общинския съвет. Вече са направени действителни стъпки, с цел да проработи сдружението, и аз изрично не одобрявам обвиняванията на някои политически субекти, че надали не сътворяваме втори „ Инсинератор ” (б.а. - банкрутирало сдружение за изгаряне на болнични отпадъци).

- Кои са първите стъпки, които сте подхванали?

- Всеки миг чакаме ДАИ да даде на " Екобус " лиценз за транспортьор, което значи, че Общината може да разпореди на вътрешния оператор да прави транспорт на пасажери по избрани линии. Разработили сме две линии, които обгръщат много образователни заведения, с цел да транспортираме възпитаници и студенти, както го декларирахме и първоначално, когато с решение на Общинския съвет беше основано това транспортно сдружение със 100 % присъединяване на Община Пловдив.

- Кога ще се возим по двете нови линии?

- Тъй като процесът с доставката  на електробуси е муден, нашата упоритост е да имаме подготвеност в ранната пролет „ Екобус ” да има подготвен план с апликационна форма, с цел да аплайваме за финансиране по оперативна стратегия. Целта ни е по едно и също време да обявим социална поръчка за доставка на електробуси при липса на обезпечено финансиране, с цел да сключим в точния момент контракти и да действаме сега, в който има опция за европейско финансиране. Така ще пестим време.

- Има ли отворени стратегии, по които " Екобус " може да кандидатства за европейски средства?

- Миналата седмица беше открита първата донорска стратегия и тя е точно за транспортна съгласуваност със заложените в нея над 1,5 милиарда евро. Тези средства ще бъдат ориентирани както за закупуване на екологически чисти транспортни средства, по този начин и за възстановяване на цялостната пътна инфраструктура в страната.

- Един от главните въпроси, ко​ито се слагат в бизнес програмата, е финансов. Предвиждате ли средства за „ Екобус ”?

- Няма по какъв начин да слагаме такива съществени задания пред сдружението, без да е подплатено с финансови средства.

- Кога можем да чакаме първите електробуси? 

- Оптимистичният вид е в края на идната година. Но процедурите не са леки и те изискват време, производителите също работят на по-бавни обороти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР