- Г-н Безлов, напоследък наблюдаваме активизиране на прокуратурата по отношение

...
- Г-н Безлов, напоследък наблюдаваме активизиране на прокуратурата по отношение
Коментари Харесай

Диктатура ли?! Дори една градинка не можем да затворим

- Г-н Безлов, в последно време следим активизиране на прокуратурата във връзка с проведените незаконни групи (ОПГ), свързани със злоупотреби с евросредства, примерно акцията против певицата ЛиЛана и брат й. Наистина ли се случва нещо значително или е стихийна акция?

- Не знам детайлности към последните случаи, за които ме питате. Но казусът с усвояването на евросредствата е от дълго време и от време на време излиза на напред във времето. Още преди влизането ни в Европейския съюз имаше проблеми с стратегиите САПАРД, селските хотели и действието на разнообразни схеми. След влизането в Европейски Съюз се появиха първите обвинявания, примерно случая „ Стойков- Николов “.

Основната част от рецензиите e, че за жалост няма потенциал, който да проверява злоупотребите. Както и че има прекалено много политически съображения, с цел да не се проверяват разнообразни типове закононарушения, свързани с европейски средства.

Според мен една от най-големите схеми за облагодетелстване това са селскостопанските дотации. Особено при директните заплащания имаме класическо нарушение от страна на едрите селскостопански производители. Различни оценки демонстрират, че в тази област сред 60-80% от евросредствата попадат в една доста тясна група едри арендатори и притежатели на земя, като с цел да преодолеят новите ограничавания, които Европейски Съюз наложи, безусловно работят като ОПГ.

След 2015 година Европейски Съюз наложи таван на дотацията, който е 300 000 евро, а пък има български селскостопански производители, които взимат 20-30 млн. субсидия и надлежно, с цел да минат този таван, провеждат десетки, стотици даже компании, както и фиктивни лица, посредством които аплайват.

В тази сфера съществуват два казуса. Единият е обвързван с разбирането, че в случай че се посегне на тази група, ще се разруши доста съществено моментната конструкция в селското стопанство, т.е. ще има значими вреди за стопанската система. В Брюксел има и доста мощно лоби на тези едри аграрни производители, които съумяват да попречат на ограниченията за ограничението на  привилегиите им и надлежно парите да стигат до хората, които имат потребност от тях – дребни и междинни производители. Едрите имат задоволително опция да печелят от спестовност на мащаба.

- Казвате дребния и междинен бизнес. В този подтекст – през последните два месеца, в които сме в изключително състояние, виждаме, че нещата точно за този бизнес отиват към злополука. Това ще докара ли до преразпределение на бизнеса у нас?

- През последните 30 година нормално при всяка една огромна рецесия имаме голям брой банкрути, преразпределение на пазарите. В момента ще се случи нещо сходно. Никой от нас не е с упования, че тази рецесия няма да докара до тежки разтърсвания и големи вреди. Съответно и доста хора ще изгубят бизнесите си. Това се случва на всички места при рецесии. В България се случва по нашия си характерен метод.

- Който е?

- Който е обвързван с това кой в каква позиция се намира в политически проект, както и по отношение на пазара си. Да кажем, че оцеляването или завладяването на непознат бизнес зависи единствено от това дали си непосредствен с политиците, няма да е правилно. Защото,ако някой е подпомаган от огромни мултинационални непознати компании, без значение дали са китайски, съветски, немски, турски или други, естествено, че той ще успее вероятно да завладее бизнеса на съперниците си. Големите употребяват своите доверени лица, с цел да изтласкат съперниците и да отстранен дребните. Да консолидират пазара.

- Какво тогава ни чака идните месеци?

- Струва ми се, че каквито и прогнози да се вършат, са безсмислени. Човек би трябвало да е оракул, с цел да каже какво ще стане. Има всевъзможни хипотези по какъв начин ще се развие моментната рецесия. Няколко пъти огромни интернационалните институти и финансови корпорации, акцентират, че за разлика от другите рецесии, които имахме от войните насам и които бяха свързани най-вече с стопанските системи на съответните страни, в този момент е друго, много по-различно. Основният извършител на тази рецесия е здравно-социален. Има някакъв фактор, който е неустановен и извънредно малко може да се предвижда държанието му.  

Не знаем дали тази пандемия ще затихне заради сезонността на вируса, сходно на други. Не знаем дали, в случай че се омекотят ограниченията, ще имаме втора, трета или повече талази. Не е ясно дали при затихване през лятото, няма да има нова вълна през есента. Не е ясно по какъв начин ще мутира този вирус, толкоз доста незнайни.

Съответно се напластяват и разнообразни проблеми. От една страна опцията на хората да се осведомят и да се опасяват, въпреки това са политическите решения, които целят ръководещите да понесат минимални вреди.

- Управляващите осъзнават ли всичко това и намират ли салдото?

- Движим се в пакет с останалите европейски страни. Нашите политици единственото, което могат да вършат, е да се пробват да се движат с потока и да не вършат непотребни придвижвания. Поне аз по този начин си го представям. В момента всички сме вирусолози, всички имаме мнение по какъв начин би трябвало да се решат икономическите провокации и т. н.

Видимо при нас е, че има два лагера, с цялата конвенционалност. Едните подлагат на критика ограниченията, а другите считат, че са верни. Според изследванията ни критиците на ситуацията стават повече, тъй като просто минава време. А в същото време страната няма доста тежки вреди, нямаме на ден стотици инфектирани, десетки умряли. Не се опасяваме и някои мислят, че всичко, което бе подхванато до момента, е било ненужно.

Но толкоз спорна информация има, толкоз е нищожна, че не можем да създадем обикновено умозаключение какво тъкмо се случва и кое е вярното. Всички следят какво вършат другите и какви неточности позволяват и се пробват да ги избегнат. Примерно някои страни последваха така наречен стаден имунитет - сега единствената страна, която остана да го следва, е Швеция. Има и различен модел – китайският, който е обвързван с изтръгване и премахване на епидемията, само че никой не може да го направи в останалия свят, тъй като не сме в Китай.

Друг е казусът, когато този ковид продължи да се търкаля и ще продължи да се връща в Китай, примерно. Докато няма ваксина, до момента в който няма ефикасни медикаменти, няма и съществено решение.

- Това налучкване в управническите решения не заплашва ли ненапълно устоите на този ред и демокрацията въобще?

- Хората доста обичат да спекулират с проблемите на демокрацията. Но то един парк не може да се затвори. Каква тирания тогава ще бъда наложена?! Комично е. Не сме Турция, нито Китай. В момента, в който се опитат ръководещите да затворят една градинка, нали виждате какво става? Може да се прилагат мерки, до момента в който хората ги поддържат. В момента, в който те не желаят да съблюдават разпоредбите, няма по какъв начин да ги накарате принудително.

У нас като запаси имаме 20 000 служители на реда, които могат да запушат входовете на София и 5-6 града, настрана същите служители на реда вървят да ревизират карантинирани, настрана същите служители на реда би трябвало да пазят градинките. Как ще стане това?! Е, по какъв начин да е тирания всичко това! Тук и в този момент не може да се случи. Да, евентуално при доста тежка рецесия, са вероятни напълно различен вид организация на стопанската система даже.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР