Г-жо Бертони, Вие сте съосновател на Bertoni Design – водещо

...
Г-жо Бертони, Вие сте съосновател на Bertoni Design – водещо
Коментари Харесай

Петя Бертони: Дизайнерското мислене е подход, който може да подобри всеки продукт или услуга

Г-жо Бертони, Вие сте съосновател на Bertoni Design – водещо студио за дизайн на коли, обществено пространства, транспортни средства и дори цели градове. Според Вас какво съставлява процеса Design Thinking или да го преведем на български език „ дизайнерско мислене “?
Мисленето като дизайнер – Design Thinking – е извънредно потребен метод изключително за експертите, които не са дизайнери. При този „ развой “ се употребяват изобретателни принадлежности за търсене на разнообразни благоприятни условия и справяне с необятен набор от провокации. Т.е. всяка компания може да го употребява, с цел да създаде нови артикули, услуги или тактика. В Бертони Дизайн сме разкрили, че това „ мислене отвън рамките “ ни оказва помощ освен в проектирането по съответни задачи на клиенти, само че в основаването само че по-добри вътрешни процеси и организации. Design Thinking e възприето като метод на работа в едни от сполучливите международни марки, като Apple, Гугъл, Samsung и GE.
Къде може човек да учи Design Thinking ?  Петя Бертони: Дизайнерското мислене е метод, който може да усъвършенства всеки артикул или услуга
Всъщност към този момент има и подобен предмет Design Thinking. Дизайнерско мислене се преподава във водещи университети по света, в това число d.school, Stanford, Harvard и MIT. По-достъпни курсове има и на онлайн платформи като Udemy, Coursera и други. Аз също приготвям серия от курсове за User Experience и Design Thinking в нашата Академия, които ще бъдат налични онлайн и на български език. Смятам, че в България има потребност от бързо „ внасяне “ на нововъведения от света на архитектурата и дизайна, както и метаморфоза на бизнес процесите, с цел да може да бъде всяка компания в крайник с последните трендове изключително във времена като през днешния ден. Радвам се, че, мога да бъда потребна и да дава платформа за всичко належащо и ново в тези професионални сфери.
Как прилагате дизайнерското мислене във Вашата работа, има ли някаква поредност, която следвате, с цел да сте оптимално изобретателни с Вашия екип?
Работейки по съответно задание, ние мислим в две направления – по какъв начин да го проектираме по най-хубавия метод и второ – да сведем до нула вероятните проблеми и дефекти. Точно в това направление е потребен процеса на дизайнерското мислене. Той ни дава хрумвания по какъв начин да решим всички вероятни бъдещи проблеми по изобретателен и новаторски метод. В нашия фокус са хората, за които проектираме продуктите или услугите. По-опростено казано - ние мислим за крайния артикул като неговия консуматор.

Ако би трябвало да съм точна, „ по учебник “ и съгласно лекциите на d.school Design Thinking процеса има пет етапи. Те са преди всичко „ Съпричастност “ (Empathize) – генерирайте съпричастност с вашите консуматори, опознайте и мислете като един от тях. След това „ Дефинирайте “ (Define) - идентифицирайте потребностите на вашите консуматори, техните проблеми и затова крайната цел, следва „ Идейвайте “ (Ideate) – развой по предоставяне, оборване на догатки и основаване на хрумвания за новаторски решения. Последните две етапи са „ Прототип “ (Prototype)- етапа за започване на основаването на решения и „ Тест “ (Test) – времето за тестване на решенията.
 Петя Бертони: Дизайнерското мислене е метод, който може да усъвършенства всеки артикул или услуга

Трябва да каже, че не би трябвало да си представяте етапите като йерархичен ред или развой малко по малко. Например, в Бертони, съгласно естеството на плана инкорпорираме всяка от тях, без да е нужна избрана поредност на тези етапи.
Дайте образец за план, по който сте работили или работите сега и сте приложили Design Thinking ?
Мога да обобщя, че прилагаме дизайнерско мислене при плановете ни, свързани с обществения превоз и решения за градско обмисляне и дизайн на обществени пространства. Този вид планиране има най-голяма потребност от деликатен разбор на потребностите на потребителите и възможни проблеми, които би трябвало да се плануват още при започване на работата. Веднага ви давам образец с един от най-големите планове в историята на компанията ни - градът на Ферари в Китай. Тук нашата задача е да интерпретираме и внедрим в архитектурата на града исторически, културни и емблематични елементи от цялата история на марката. Разработката на концепцията стартира преди 4 години и продължава и до през днешния ден. Чрез дизайнерско мислене сме се справили с доста провокации пред плана, която би трябвало да отговори на условията на най-взискателните азиатски консуматори. Една от особеностите в заданието, да вземем за пример, е прехвърлянето на достоверната тосканска просвета, инкорпорирана във футуристичните улици и площи на новия китайски град, която да пресъздава допустимо най-реалистично елементи от града на Ферари – съвременен роман на една история с обичаи. Този италиански дух би трябвало е водещ, само че не и за сметка на китайските усещания и „ код “ за архитектурни линии и асимилиране на пространствата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР