- Г-жо Ачкова, проектът за нов устройствен план (ПУП) на

...
- Г-жо Ачкова, проектът за нов устройствен план (ПУП) на
Коментари Харесай

Ремонтът на „Графа” ще остане да ни горчи

- Г-жо Ачкова, планът за нов организационен проект (ПУП) на Борисовата градина най-сетне е подготвен. Вече изразихте редица забележки, включително и против възобновяване на Климатичното учебно заведение.

- Аз съм срещу всяка строителна интервенция в парка, която не е с потвърдена нужда, в случай че жителите нямат интерес от това. Разговаряла съм с много хора от региона на ул. „ Цар Иван Асен II ”, с които живеем дружно от деца. Никой няма мемоари за съществуването на такова учебно заведение в сходни размери. Възрастни хора споделят, че за потребностите на деца с белодробни проблеми там в действителност е имало занималня навън с някакви „ барачки ” за криене от дъжд. Странното в този момент е, че от създадената карта на собствеността се вижда, че петното под учебното заведение е с неустановена благосъстоятелност. Не е ясно нито кой, нито за какво, нито какви тъкмо здания ще строи и с какви функционалности ще бъдат те. От години въпросният парцел е ограден дружно с парцела, в който попада къпалнята „ Мария Луиза ”. При неустановена благосъстоятелност на терена дългото му притежаване би могло да се употребява даже за придобиване по отминалост.

- Утре е публичното разискване на ПУП-а. Ще настоявате ли това да се обясни?

- Разбира се. Мисля, че това би трябвало да направи усещане и на Столичната община. Техни представители нееднократно са заявили, че целта е ПУП-ът да се употребява като инструмент за урегулиране на другите форми на благосъстоятелност, с цел да се възвърне обществената функционалност на някои от терените. От препоръчаната карта обаче виждаме, че дори за резерватната част е неразбираемо кой е притежателят. Голяма част от територията е нанесена като обществена общинска благосъстоятелност - има формиран акт. Но като погледнем границите, той обгръща прилежащия имот. Има и по-стар акт на Министерски съвет, съгласно който резерватът е изключителна държавна благосъстоятелност. В същия регион има и парцели, за които има сведения и документи, че са частни, които не са отразени като такива. Всичко това прави проекта неакуратен и е причина за следващи обжалвания.

- Появиха се отзиви, че планът пази частни ползи. Съгласна ли сте?

- Говоря като кмет, само че и като жител. Още м.г. съм задала въпросите, които ме тормозят. Не са отразени съществени проблеми, свързани с другите способи на прилагане на парка. В него има две огромни спортни уреди – ст. „ Васил Левски ” и „ Българска войска ”. Те радикално трансформират функционалностите му в чести шпации от време. Преди мач прибираме децата си, не излизаме с коли, тъй като знаем, че няма места за паркиране. След мач пък заобикаляме да излизаме в парка, до момента в който не го почистят. Друг проблем е подобряването на достъпа. Това и до момента става посредством подлези от „ Цариградско шосе ”. Подлезите са морално и физически остаряла инфраструктура, която има своите компликации при поддържането. Интересното е, че в ПУП-а се планува построяването на най-малко 4 нови подлеза. Един от тях  - на „ Драган Цанков ” до Строителния колеж. Отново колите имат предимство пред достъпа на пешеходците.

- Спори се дали да се възвърне алеята към Братската могила, или да остане поляната.

- Поляната сред езерото с лилиите и Братската могила е едно от най-любимите места на столичани за пикник, игра, рождени дни. Хората признават, че пътечката там не е задоволително добре поддържана, но предложената ос е двойна асфалтова лента с цветна лента по средата. Това отново е за сметка на зелените площи.

Недоумение буди и това предпочитание да се прави Музей на зелена София. Никога не съм чувала хората да желаят специфична постройка за подобен музей, изключително в противоречив обект като автокъща „ Капитолия ”. Заложена е 10 метра кота корниз, което значи 2 или даже 3 етажа. Ще се строят и още две здания, а изпод ще има и под земята паркинг. Струпва се прекомерно огромно строителство, кому е нужно всичко това?

Статистиката сочи, че общината се преценява с едвам 12% от предложенията на жителите. Надявате ли се настояванията да бъдат взети поради?

- Ако не бъдат, това ще бъде за сметка на всички софиянци. При толкоз доста ползи в Борисовата градина този Подробен устройствен план е доста евентуално да бъде обект на правосъдни каузи. Мен ме тормози, че сега се разпалва спор сред почитателите на ЦСКА и останалите ползватели на парка. 

- Различните проекти за „ Българска войска ” ли имате поради?

- Това е сериозен проблем, на който би трябвало да се търсят консенсус и координирани решения от страна на страната, Министерството на спорта, което е принципал въз основата, и локалната власт.

- Кое от предложенията подкрепяте?

- Увеличават се жалбите за положението на квартала по време и след спортните прояви. Наблюдава се отмалялост у хората от тях. Преобладаващото мнение на жителите на региона е, че мястото на националния стадион към този момент не е в центъра на София и че на ст. „ Българска войска ” не трябва да се разрешава огромно строителство. Правото на благосъстоятелност на спортното министерство върху този стадион не може да бъде застрашено или лимитирано. Клубът е в правото си да употребява стадиона, те най-добре знаят по какъв начин да става това. Не може да не се регистрира обаче фактът, че с цел да се стигне до тях, се минава през строго предпазен резерват, а самите спортни уреди попадат в охранителната зона на този резерват. Няма по какъв начин в сърцето на града да се организират сходни събития и те да не пречат на естествения темп на живот.

- Приключи епичният ремонт на " Граф Игнатиев " и Зона 2, която съвсем напълно е в " Средец ". Какво смятате за резултата?

- Мисля, че ремонтът на „ Графа ” ще остане да ни горчи - с качеството, с отношението и с неуспеха да се сътвори хармонична и естетична градска среда. За всички тези месеци по този начин и не видях къде ролята на районната администрация кореспондира с тази на участниците в плана. Винаги сме се опитвали да оказваме помощ и до предходната есен имах вяра, че това може да бъде един сполучлив план в края на втория програмен интервал от финансирането от Европейски Съюз. Счита се, че след него София към този момент е достигнала такова равнище на развиване на инфраструктурата, че за такива планове няма да има безплатни помощи, а нещата ще стават посредством заеми, публично-частно партньорство и така нататък Ремонтът на Зона 2 трябваше да бъде витрина на тази зрялост. Трудно ми е да обясня за какво и по какъв начин това не се случи. Краят на строителните работи не значи завършек на плана. Той ще се види едвам след доклада и одобряването на сумите. Успехът ще се мери с това дали ще бъдат наложени финансови корекции.

- Имате опит в контрола на европроекти. Според вас ще има ли корекции?

- Не познавам цялата документи, има ръководещ и сертифициращ орган, които би трябвало да минат на наложителните инспекции. Мога да кажа кардинални съображения. При европроектите с изключение на качеството на осъществяването смяната на първичните условия, при които е отпусната помощ, също може да е рискова. Особено откакто изпълнителят към този момент е определен. Когато срокът е един от детайлите, по които се прави оценка, удължаването му се позволява единствено при потвърдени избрани условия. А всички знаем, че на " Графа " имаше удължение. Рискови могат да се окажат и дейностите по информация и гласност.

- За какво говорите?

- Много хора питаха какъв брой коства злощастната Водна стена да вземем за пример. Откриването на тази информация не беше елементарно. Лично аз не получих отговор, а ми споделиха да видя на уеб страницата на общината в " Профил на купувача ", където са данните за публични поръчки. Документът беше част от различен файл със напълно друго заглавие. Ако наложителната информация е оповестена по подвеждащ метод, който прави мъчно нейното намиране, това също е нарушаване.

Общуването със Столичната община по тематиката " ремонт " по този начин и не се получи. Преди той да стартира, свързах хора от нашия екип с този на възложителя с концепцията да получим материали, да ги споделяме. Дадоха ни само първичния график. Впоследствие се оказа, че той не е този, който изпълнителят е предложил с офертата, а е планиран. Никога не стигнах до екипа за изпълнението или до този за информация и гласност - все наложителни участници по програмата.

- Районен кмет сте първи мандат и сте от дребното такива, които не членуват в ГЕРБ. По-трудно ли се работи по този начин?

- При общински съвет, доминиран от ГЕРБ, мои оферти минават доста мъчно. Да не кажа, че съвсем не минават. За да бъдат импортирани за разглеждане и утвърдени, би трябвало авансово да е уговорена поддръжка на болшинството. Хората познават районния си кмет и чакат, откакто са дали своят вот за него, да стартира да взема решение проблемите им от първия ден. На процедура това е невероятно. Централизацията в общината е много сериозна. И до ден-днешен съседите ми не могат да схванат, откакто са ми писали три пъти, за какво не оправям дупките на улицата. Договорите за поддържането на уличната мрежа се подписват от Следствен отдел към окръжна прокуратура за дълъг интервал. Общината държи всичко - възлагането, контрола. Районните кметове предлагаме и чакаме то да бъде утвърдено. Нямам служащи и екипи. В разнообразни интервали статутът на районните кметове бе друг. В момента те се избират мажоритарно, като концепцията е, че ще се организира политика от жителите през районния кмет към централната администрация. С тази си функционална и финансова взаимозависимост обаче и ние, и районните основни архитекти в действителност нямаме опция за независими политики. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР