Фючърсите на европейския природен газ на ниделрандския хъб TTF поевтиняват

...
Фючърсите на европейския природен газ на ниделрандския хъб TTF поевтиняват
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтинява въпреки сериозното застудяване

Фючърсите на европейския природен газ на ниделрандския хъб TTF поевтиняват по време на търговията във вторник с 4% към 7-седмично дъно от 42 евро за мегаватчас, защото изобилните доставки на синьо гориво и съвсем напълно запълнените газохранилища на остарелия континет имат превес над прогнозите за доста студено време в огромна част от Европа при започване на декември, осведоми БНР.

Хранилища за природен газ в Европейски Съюз остават съвсем напълно запълнени (на 97,43% към 26-и октомври), като газохранилищата в Германия са цялостни на 98,96%, на Франция - 98,51%, а на Италия - 95,93%, съгласно последните данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Продължават и доставките на полутечен природен газ (LNG).

Графика на декемврийските газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

 

В същото време обаче минусовите температури и снегът се популяризират из целия континент, което води до предстоящо нарастване на търсенето на сила. Прогнозите са, че в Берлин и Хелзинки ще има ниски температури надлежно от -4,5 и -8,0 градуса по Целзий, а в елементи от Шотландия, Североизточна Англия и Лондон ще има сняг и температури под нулата.

Прогнозите демонстрират продължение на студения модел за по-голямата част от Европа през идващите две седмици, макар че някои модели допускат евентуално покачване на температурата на северозапад от 6 декември.

Това може да ограничи настоящото поевтинява на газ на остарелия континент, както и новината за затънал LNG танкер на австралийски терминал за експорт, който стопира доставките, защото единствено един транспортен съд може да дебаркира на терминала. Това от своя страна може да предизвика известни опасения за доставките за Северното полукълбо при започване на зимата, защото Австралия е един от най-големите снабдители на гориво в света.

Нови спирания, неподходящи метеорологични условия или спомагателни ограничавания на съветския газ могат да подтикват по-голяма неустойчивост на цените и да изострят рисковете за световните доставки на LNG, се показва в отчет на Блумбърг.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР