Футурлогът доц. д-р Мариана Тодорова в интервю за сутрешния блок

...
Футурлогът доц. д-р Мариана Тодорова в интервю за сутрешния блок
Коментари Харесай

Футурлог: Програмистите и пишещите хора могат да бъдат изместени от новия чат бот

Футурлогът доцент доктор Мариана Тодорова в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Революцията ChatGPT се задава. Възходът на чат бота се явява едно от най-големите провокации пред Гугъл. Какви са качествата му, до какво равнище доближи изкуственият разсъдък? В същото време Microsoft възнамерява да внедри изкуствен интелект във всичките си артикули и заяви, че ще запознае медиите с развиването на този развой. Темата ще разясняваме в идващите минути с футуролога доцент доктор Мариана Тодорова. Д-р Тодорова, конкуренцията за изкуствен интелект е голяма. ChatGPT е доказателство за това. Как се премоделира общественото настояще с напредването на изкуствения разсъдък? 

Наистина премоделира е точната дума и аз ви приветствам, че я употребявате. Надпреварата не е занапред. Всички тези софтуерни компании, които вие споменахте, от дълги години създават сходни артикули, освен OpenAI, Гугъл. Гугъл даже през лятото показва един техен, много сходен вид на ChatGPT – LaMDA, който беше доста сходен на това, което OpenAI направиха. Дори един от чиновниците мислеше, че той е претърпял огромна промяна и е минал теста на Тюринг, т.е. че има схващане. Това не е по този начин.

Но в действителност какво можем да кажем за този чат бот и кои сфери в действителност ще трансформира. Променя тотално метода, по който ние събираме информация и я търсим, тъй като до момента постоянно сме го правили в няколко стъпки, ползвайки Гугъл, " Уикипедия “ или обичайните източници, които са на хартия. Това, което ChatGPT прави, е да ни дава сложна информация, като тази сложна информация съдържа и много причини. Съответно всички, които пишат наличие, като публицисти, като хора, които вършат редакция на текстове, блогове, по-скоро младшите специалисти в тези области могат да бъдат сменени. Всички, които вършат някакъв вид разбори – финансови, статистически, счетоводни, също значително биха могли да бъдат редуцирани.

Правните разбори, приготовление на друг вид каузи, разисквания, дю дилиджънс на компании също към този момент се прави и това, което е изненадващо за много специалисти, е, че ChatGPT може да прави по-опростени, обикновени кодове, т.е. софтуерни инженери, програмисти също могат да бъдат сменени. Всъщност тук е значимо да отбележим, че тези специалности няма да изчезнат, само че ще се окаже напън върху хората, които се учат, върху младшите специалисти, защото те имат конкуренция в тази технология. Много бързо ще би трябвало да придобият във времето тези умения, с цел да бъдат конкурентни и да бъдат така наречен основни, синиър специалисти.

И несъмнено, в доста други среди ще следим процеси на дехуманизация, т.е. доста услуги и артикули, които са ни били предоставяни или продавани посредством хора, към този момент няма да бъдат продавани. Така всевъзможен вид финансови, застрахователни артикули, в прът центровете също ще поддържаме връзка с този чат бот или нещо, което е някакъв негов конкурентен артикул. И тази нова действителност, в която човешката връзка е опосредена или изместена, и в действителност на доста обичайни места ние срещаме това, а не хора насреща, ще повлияе психически, обществено и ще има редица измерения, които ние до момента не сме изпитвали.  

А по какъв начин стои въпросът със събирането на самата информация от чат бота? Тук четох много по тематиката и в действителност хората са обезпокоени от неприкосновеността на персоналния им живот, т.е. набирането на персонални данни. 

Всеки изкуствен интелект, или най-малко архитектурата, която за момента се употребява, с цел да се образова, е на правилото на машинното, дълбокото образование. Т.е. с цел да има добър изкуствен интелект в една област, в която оперира, би трябвало да има доста данни. Слава богу, ние в Европа подлежим на GDPR регулациите и тук разпоредбите са извънредно строги. Но в останалия свят събирането на информация е много тежък честен въпрос. Знаете, в Китай действа система за обществен заем. Тя има за цел да следи обособените хора, персони или компании и съгласно тяхното държание да ги възнаграждава или да им лишава заеми. Всъщност това е метод да се събира информация, на която да бъде обучаван изкуственият разсъдък, и да се прави опит да се предвиждат някакви обществени и стопански модели. Да речем, преди няколко години беше известно, че секретните служби в Америка са свързали един подобен изкуствен интелект с медиите в Среден изток и по избрани основни думи този изкуствен интелект се беше научил да предвижда, че в границите на една седмица може да има гражданско непокорство, протести. Също по този начин един доста забавен проблем, който не се дискутира доста, само че той е много значим, е, че сега е допустимо да се направи следене на генома на човек против много позволима сума, към 600 $.  

Да. Между другото, споменахте Китай – китайският колос Alibaba в действителност работи върху противник на ChatGPT, тъй че всички са се заели с това.  

Да, Baidu, Alibaba също го вършат. Те преди две години оповестиха, че са създали мултимодален изкуствен интелект, т.е. подобен, който може по едно и също време на британски и на китайски да работи, да превключва и да обработва освен езиково наличие, само че и образно, което е прогрес от позиция на това, че в действителност колкото по-бързо ние научим един изкуствен интелект да превключва в такива сфери, толкоз по-голяма мащабируемост на обсега и надлежно търсене на това, към което се стремят разработчиците – създаване на сходно на индивида държание, схващане или така наречен общоприет изкуствен интелект. Но моите научни занимания и проучвания демонстрират, че към момента сме надалеч от този миг.  

В рамките на два месеца след стартирането си ChatGPT доближи 100 милиона дейни консуматори, което го прави най-бързоразвиващото се потребителско приложение, пускано в миналото. Д-р Тодорова, на какво смятате се дължи този триумф на ChatGPT? 



Всъщност самият изпълнителен шеф на компанията Сам Алтман заяви, че много са се колебали преди да употребяват и да решат да пуснат приложението за всеобща приложимост, защото към момента не е явен бизнес моделът, а на това, че хората получават отговори в комплексност и в дълбочина, и в действителност се разграничава от Google търсачката. Има обосновка, има резюме на информацията. Изобщо, всичко, което е налично като информация до 2021 година, може да бъде разказано и да бъдат дадени образци с разнообразни проблеми.  

Вие персонално употребили ли сте ChatGPT? 

Да, още в средата на декември, когато разбрах, записах своя акаунт. Аз работя в Българска академия на науките, в Института по философия и социология и с изключение на футуролог, съм и мъдрец. И несъмнено, това, което беше най-любопитно за мен и направих питане, беше дали в действителност този изкуствен интелект може да разпознае доста комплициран въпрос. И питах дали в действителност знае и дали той като изкуствен интелект претърпява Dasein – това е един метафизичен термин, обвързван с немския мъдрец Хайдегер, и в действителност значи метода, по който ние живеем, претърпяваме света и битието.  

Да, забавен въпрос. 

И в действителност това, което ме изуми, беше, че отговорът, който получих, е, че аз съм изкуствен интелект, аз съм машина, аз не бих могъл да се ориентирам във времето и пространството и да изпитвам феномените, както вие, хората. Но в действителност тематиката е създадена за пръв път от Мартин Хайдегер и неговите почитатели са – изреди другите философи, които по-късно са писали за феноменологията, т.е. 

Сега да вземем за пример сготвям едно показване пред Европейската мрежа за съдиите и прокурорите в Брюксел и там ще покажа по какъв начин този ChatGPT ще трансформира юридическата активност, работата на съдилищата, и употребих още веднъж приложението, с цел да видя в действителност дали може да генерира юридически контракт, дали би могъл да направи юридически разбор на някаква компания, дали счита, че един правосъден проблем може да бъде позволен. Това, което би трябвало да отбележим, е, че този изкуствен интелект е програмиран на така наречен политическа уместност, т.е. основателите съзнателно са сложили филтри на входа и на изхода, да има обективност, гаранция против това, че не се генерира тирада на омразата, тъй като доста други компании преди този момент имаха злополучен опит, свързвайки своите чат ботове и Фейсбук и робота София. И несъмнено, има ограничавания.

Аз бих споделила на всички, че този чат бот може да се употребява за насоки, за подкрепяне на генериране на наличие и информация, за медиен синтез. Наблюдаваме много причини, само че това към момента не би могло напълно да размени дадена активност. Може да вършиме обикновен пост, да програмирате нещо, може да взема решение математически задания. Затова първоначално учебните заведения в Америка, още януари обсъждаха въпроса дали не би трябвало да забранят използването в учебно заведение, само че по-късно стигнаха до извода, че това може да стане и у дома, и се появи тематиката за плагиатството. 

Да. 

Защото в случай че от Google и от интернет ние можем да проследим източника на информация, то за тук не бихме могли. И към този момент се обмислят приложения, които да кажат, че в действителност се употребява ChatGPT и че това не е лично достоверна информация на индивида. Но пък в действителност би трябвало, работейки с младежите, възпитаници и студенти, да се изяснява, че това е помощно средство, само че не може да е сурогат на техните познания и умения.  

И може би с вас е хубаво да кажем по какъв начин става самата регистрация, тя платена ли е или безвъзмездна, с цел да знаят хората.  

Да, просто пишете в Google  " ChatGPT OpenAI “. Там ще излязат много сметки, вие би трябвало да следите за това, което е на OpenAI, и да извършите регистрация, която е единствено с имейл и ключова дума, която вие създавате, и може да го ползвате. Най-добри резултати се получават на британски език, само че има към този момент много добра успеваемост и на български, и на всички други езици. Той към момента е отворен, тъй като задачата е оптимално хора да го употребяват и питайки и комуникирайки с него, да го обучат още повече, т.е. да създадат фината конфигурация. И чакам напълно скоро да се вкара пакет за абонамент, който няма да е безценен, само че продуктът ще се комерсиализира. Неслучайно и Microsoft през вчерашния ден съобщи, че си сътрудничат.

Да, тъкмо това щях да ви кажа, да. Смятате ли, че може да се конкурират в действителност и Microsoft също да реализира един огромен триумф и да внедри изкуствен интелект във всичките си артикули, както беше обявено? 

Доколкото разбирам, Microsoft ще има съдействие тъкмо с OpenAI и ще създадат нова архитектура и нова философия на търсачката. Те ще бъдат конкурентни на Google с Bing търсачка и OpenAI, докато Google и други компании, Facebook, китайските, които към този момент споменахме, ще търсят свое решение, с цел да останат конкурентоспособни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР