Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат

...
Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат
Коментари Харесай

Финансист прогнозира фалити на родни клубове

Футболните клубове в България ще пострадат съществено и ще имат доста огромни финансови компликации поради рецесията с ковид COVID-19. Това предвижда финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до прекратяване на активност на някои клубове.

" Една такава рецесия, която не знаем какъв брой дълго ще продължи, ще се отрази доста отрицателно на равнищата на възнаграждение. Такива каквито познавахме до момента. По мое мнение ще има един внезапен спад в заплатите и ще се върнем към едни равнища на възнаграждение отпреди 2009 година ", разяснява финанститът пред БНР.

Според Ненов това се дължи на обстоятелството, че 90% от клубовете са финансирани от хазартни компании, които не действат сега и по този начин ще бъде ударено приходното звено.

" Не желая да съм песимист, само че доста от клубовете ще преустановят активност и част от тях ще се наложи да се преструктурират под една или друга форма. Не изключвам и опцията доста професионални клубове да стартират от аматьорско равнище ", добави Ненов.

Голяма част от разноските на клубовете в България са свързани със заплатите на играчите, а едвам 5% от приходите идват от продажба на билети и абонаментни карти.

Ненов прибавя, че клубовете в Западна Европа ще се оправят по-бързо с рецесията.

В момента българското футболно състезание е спряно, а БФС и професионалната лига работят по вид за подновяването му през май. От ПФЛ заговориха и за вид с 18 тима от идващия сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР