Футболната история помни велики носители на най-престижното отличие в този

...
Футболната история помни велики носители на най-престижното отличие в този
Коментари Харесай

"Златната топка" си има своя най-скандален кавалер

Футболната история помни велики носители на най-престижното отличие в този спорт - " Златната топка ", като Алфредо ди Стефано, Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Мишел Платини, Марко ван Бастен и други Помни и неповторимото състезание през този век сред Лионел Меси (7 отличия) и Кристиано Роналдо (5).

Помни и двама предходни носители, които имаха своите проблеми, само че това не им попречи да завоюват класацията. Като гениалния Джордж Бест (1968 г.), който редуваше спиращи дъха представяния на терена с луди нощи, цялостни с алкохол и дами. Или пък Паоло Роси (1982 г.), който стана международен първенец на шампионата същата година в Испания и даже взе там голмайсторския приз. Но това нямаше да се случи, в случай че таман преди шампионата не бе прибързано прекъснато 2-годишното му наказване за присъединяване в уговорени мачове (с екипа на " Перуджа " той бе забъркан в аферата " Тотонеро " през 1980 година и в началото бе осъден за 3 г.).

Но след 17 октомври т.г. към този момент може да се твърди, че " Златната топка " има своя най-скандален притежател, откакто премията за 2022 година бе получена от Карим Бензема. Футболистът, чиято кариера до момента бе контрастна - неизменима отлична форма за " Реал " (Мадрид), само че и редица проблеми.

През 2010 година той бе един от четиримата френски национали (заедно с Франк Рибери, Сидни Гову и Хатем Бен Арфа), които бяха разследвани за секс с малолетна продажница. По-късно обвиняванията срещу Бензема бяха снети, защото не бяха открити доказателства, че той е знаел, че въпросното момиче (Захия Дехар) тогава е била едвам на 16 година

А през ноември 2015 година неприятностите за Карим станаха още по-големи. Той е задържан по съмнение, че е бил част от незаконна група, която е изнудвала неговия съотборник в националния тим Матийо Валбуена поради видеоклип. Бензема незабавно бе изваден от националния тим, а през ноември 2021 година бе приет за отговорен и получи присъда от 1 г. условно и 75 000 евро санкция (която апелира в момента).

През цялото това време нападателят с алжирско родословие не спря да бележи за " Реал ", само че бе отлъчен от футболната федерация в родината си. Дори в един миг провокира нов скандал, изразявайки предпочитание да играе за Алжир, в случай че не бъде върнат в отбора на Франция. Преломният миг бе през май 2021 година, когато разликите бяха загърбени и Бензема още веднъж облече екипа на " петлите ". Тъкмо в точния момент за Евро 2020, на което отбелязва 4 гола.

Обичта, която получи отново от френските почитатели, като че ли бе и преломният миг, който допринесе за превъзходния му сезон 2021/22 - 44 гола (и 15 асистенции) в 46 мача за " Реал " във всички шампионати, продобиване на купата и Суперкупата на Испания, Шампионската лига, Суперкупата на Европа... По време на самия сезон всички виждаха и съзнаваха, че мъчно някой ще отнеме " Златната топка " на Бензема. Още повече че по новите правила не се смята представянето до края на календарната година, а единствено за съответния сезон (т.е. какво ще се случи и кой ще изпъкне на Мондиал 2022 ще има значение за класацията догодина).

" Наистина съм горделив. Помня, че когато бях дребен, това ми беше фантазия както на което и да е дете. Работих доста. Никога не съм се отказвал от тази фантазия и преследването ѝ. Имаше интервал, в който бях отвън националния тим, само че продължих да работя с тази мисъл в главата си: да играя футбол и да се опитам да печеля тази премия. Горд съм от моето странствуване във футбола. Беше мъчно за всички, в това число за моето семейство. Наслаждавал съм се на всеки един миг на терена ", съобщи 34-годишният Бензема при награждаването. И не пропусна да благодари на всички - на майка си, съотборниците си в " Реал ", на първия си клуб " Олимпик " (Лион), на един от образците си във футбола - бразилеца Роналдо, на всички свои треньори...

Бензема хвърли в наслада Франция, която не бе имала притежател на " Златната топка " от 24 година насам - Зинедин Зидан (1998). Преди тях двамата оценката бяха печелили единствено още трима французи - Раймон Копа (1958), Мишел Платини (1983, 1984, 1985) и Жан-Пиер Папен (1991).

Това предизвика поздравления персонално от президента на страната Еманюел Макрон. А Зидан назова Карим " най-хубавия централен нападател в историята на Франция ". И това, дружно с останалото получено внимание, донесе на Бензема дефинитивна реабилитация след годините на проблеми отвън терена, повлияли на имиджа му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР