Футболната асоциация на Украйна поиска от ФИФА Иран да бъде

...
Футболната асоциация на Украйна поиска от ФИФА Иран да бъде
Коментари Харесай

Официално: Украйна поиска от УЕФА да изхвърли Иран от Световното

Футболната асоциация на Украйна изиска от ФИФА Иран да бъде изхвърлен от Световното състезание в Катар. Решението е било взето на съвещание в първия ден на новата седмица.

Иран е упрекнат в доставка на оръжия на Русия, с цел да помогне с настоящата им инвазия в Украйна и в нарушение на членове 3 и 4 от устава на ФИФА по отношение на човешките права и битката с дискриминирането, предава Daily Mail.

Изпълнителният комитет на украинската асоциация разгласява изказване в понеделник следобяд, което гласи:

„ Вземайки поради медийната информация за систематичните прояви на нарушавания на човешките права в Иран, които биха могли да нарушат правилата и нормите на Хартата на ФИФА.

Вземайки поради резолюция 22.31 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на налагането на наказания на Иран и хипотетичното присъединяване на Иран във военната експанзия на Руската федерация против Украйна, ние се обръщаме към ФИФА с предложение да прегледа опцията за изключване на националния тим на Иран от Световното състезание по футбол през 2022 година “

Този апел идва единствено дни откакто изпълнителният шеф на Шахтьор Донецк Сергей Палкин също прикани Иран да бъде изхвърлен и сменен от Украйна на тазгодишния шампионат. 

Украинската столица Киев беше ударена от ирански дронове „ камикадзе “, ситуирани от съветската войска по-рано този месец.  Президентът Володимир Зеленски съобщи, че седем такива дрона са били свалени, до момента в който Съединени американски щати обявиха, че Иран е разположил военни специалисти в окупирания от Русия Крим. 

Палкин пусна отговора си на офанзивите с дронове предходната седмица в Туитър, като написа: „ Докато иранското управление ще се забавлява, гледайки по какъв начин националният им тим играе на Световното състезание, украинците ще бъдат убити от ирански дронове и ирански ракети.

Почти 250 такива дрона към този момент са атакували мирни градове на Украйна. Всеки от тях е създаден и доставен от иранските управляващи. 

„ Ирански инструктори и военни директно образоваха и ръководеха изстрелванията на дронове, които разрушаваха домове, музеи, университети, офиси, спортни и детски площадки и, най-важното, убиваха украинци, в това число деца - деца, които също мечтаеха да видят своя народен тим на Световната купа. 

„ Футболен клуб Шахтьор приканва ФИФА и цялата интернационална общественост неотложно да забранят на националния тим на Иран да играе на Световното състезание за директно присъединяване на страната в терористични офанзиви против украинци.

Това ще бъде заслужено решение, което би трябвало да притегли вниманието на целия свят към режим, който убива най-хубавите си хора и оказва помощ да се избиват украинци. Овакантеното място би трябвало да бъде заето от националния тим на Украйна, който потвърди, че е заслужен за присъединяване в Световното състезание.

При неравностойни условия с другите национални тимове по време на плейофите, те играха със сърцето си.

Това решение е исторически и спортно обосновано. Призовавам всички да се причислят към натиска върху футболната администрация. Достатъчно е да повтаряме грешките от Мондиал 2018 в Русия, криейки се зад празната теза, че спортът е аполитичен.

Подпомагането на присъединяване на терористи в Световното е политика. Време е да се постави завършек на сходна политика “. 

Иран приключи преди всичко в своята група, с цел да се класира за Катар с лекост, до момента в който Украйна беше победена от Уелс във финала на плейофа през юни. 

Иран би трябвало да се изправи против Англия в първия си мач на Световното състезание на 21 ноември, преди да се изправи против Уелс и Съединените щати в група B.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР