Футболистът на Арсенал Олександър Зинченко говори за ужаса на войната

...
Футболистът на Арсенал Олександър Зинченко говори за ужаса на войната
Коментари Харесай

Зинченко: Руската армия бомбардира през нощта

Футболистът на Арсенал Олександър Зинченко приказва за ужаса на войната в родната си Украйна. Левият защитник неотдавна се прибра в страната си за пръв път след началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари. Той описа пред “Дейли Мейл ” за страшните условия на живот, разрушенията и насочи апел към съветските футболисти да приказват намерено и да се опълчват на войната.

Не е изнендаващо, че Зинченко мъчно сдържа сълзите си.

" Да живееш една седмица с всички тях там, в тези условия, в обстановката, която е сега в Украйна - беше ужасно ", стартира той.

" Това е война, същинска война. Но разбрах едно нещо: за хората в Украйна да свикнат с тази рутина и да продължат живота си - това просто е необикновено. Това, което съветската войска прави сега, е да изпраща доста бомби и ракети през нощта.

От 1:00 до 5:00 часа сутринта - може би те си мислят, че хората ще спят и се пробват да държат нашия народ в боязън. Надявам се, че тази война ще завърши скоро и най-после просто ще си помислите: " Уау, какъв брой хора са убити? Колко хора са изгубили един от околните си? Колко хора са изгубили къщите си, работата си или каквото и да е друго - и защо? Аз просто в действителност желая да знам ”, продължава Зинченко.

" Представете си, че се пробвате да спите през нощта с бебетата си и внезапно се чува сирена.Трябва да се разсъните, да отидете подземен в бункера и да се скриете. В противоположен случай поемате голям риск да загубите живота или къщата си. Никога не знаете къде може да падне бомбата или ракетата. Преди няколко дни Русия унищожи язовир (б.ред. - язовирът в Нова Каховка). Историите, които чух, даже не мога да си ги обясня. Някои хора нямат опция да излязат от къщите си, тъй като водата към този момент е толкоз висока ”, изяснява още той.

" Една от страшните истории, които чух, беше за жена, която държеше две дребни бебета, родени единствено преди няколко месеца. Тя била на покрива с двете деца, държала се е до последно и се опитвала да оцелее. За страдание тя и децата не оживяха. Слушайки тези истории - същински истории, а не от интернет - просто си мислиш: " За да постигнеш какво? ”, приказва прочувствено Зинченко.

След началото на съветската инвазия Зинченко употребява известността си, с цел да помогне за облекчение на страданията на сънародниците си. Той и легендата на Украйна Андрий Шевченко провеждат осъществяване на благотворителен мач на " Стамфорд Бридж " в Лондон през август за набиране на средства за възобновяване на разрушено учебно заведение в Чернигов. В края на предишния месец Зинченко и Шева се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски, който поддържа самодейността.

" Видях какви са вредите в учебното заведение. Говорих с децата, които учат в учебното заведение, и някои от тях са виждали съветската войска в къщите си ", споделя футболистът на Арсенал.

Някои от руснаците крадяха, други се занимаваха с други неща, за които не желая да приказвам. Това бяха същински истории от децата. Бях в потрес. Децата не могат да лъжат, те просто приказват цялата истина ”, споделя още 26-годишният украинец.

“След нашествието не знаех къде се намирам, само че въпреки всичко аз и фамилията ми би трябвало да продължим напред. Футболът е моят живот и когато съм на терена, стартирам да не помня за всичко. Оттук мога да оказа помощ доста повече на страната си и на хората, в сравнение с в случай че сега бях там. И сигурно след футбола ще пребивавам в Украйна ”, изяснява той.

Зинченко упорства, че съветската спортна общност би трябвало да вземе отношение и изрично да осъди войната в Украйна.

“Не мога да приказвам за всеки един от тях - само че най-малко би трябвало да се направи нещо, с цел да се спре този призрачен сън. Ако приказваме за футболисти, за съветски футболисти, не съм чул нищо от тях след нашествието. Обещавам ви, че в случай че това се случи с моята страна и моята страна нахлуе някъде другаде, аз ще бъда един от първите, които ще крещят за това и в никакъв случай няма да се върна там ”, прибавя Зинченко.

“Представете си, че всички те (руските спортисти) призоват: “Момчета, спрете с това! ”. Повярвайте ми, обстановката сигурно ще се промени най-малко малко. Те не схващат едно нещо - идващото потомство, това са децата им, внуците им, те ще заплащат. Как ще платят? Не става въпрос единствено за пари. Те ще платят с репутацията си. Навсякъде по света, в случай че покажеш съветския си паспорт, всички ще гледат на теб по друг метод. Те не схващат това. Вместо да го спрат в този момент, те не престават да имат вяра в пропагандата ”.

" Имам прочут опит в играта в Русия преди Манчестър Сити (б.ред. - Зинченко играе за съветския Уфа в интервала 2015-2016 година). Имах кръг от другари там, в действителност дребен, само че въпреки всичко го имах. Сега този кръг стана нулев ”, споделя още той.
ТЕМА преди 3 часа 2641 преди 5 часа 871 преди 17 часа 2317
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР