Футболът е емоционален спорт. Най-ревностните му почитатели преживяват моментите на

...
Футболът е емоционален спорт. Най-ревностните му почитатели преживяват моментите на
Коментари Харесай

Какво се случва със сърцето, когато гледаме футбол

Футболът е прочувствен спорт. Най-ревностните му фенове претърпяват моментите на победи или провали на своите тимове по извънредно прочувствен метод.
от университета в Лийдс изследват резултата от гледането на футболни мачове върху човешкото тяло и по-специално въздействието им върху сърцето.
Какво се случва със сърцето ни, когато гледаме футбол?
Специалистите са анализирали данните на почитатели на възраст от 20 до 62 години, които по напътствие на специалистите са носили пулсомер по време на мачовете, а по-късно са били подложени на въпросник, определящ прочувственото им положение. Настроението им е било един от трите основни фактора, представляващи интерес за учените, а другите два  - сърдечната периодичност и кръвното налягане.

Експертите стигат до извода, че когато гледат футбол, почитателите изпитват положение на по този начин наречения позитивен стрес - сърдечният темп и пулсът им се форсират по същия метод, както би се случило при извършения, да вземем за пример бързо вървене.

В същото време за хората, които към този момент имат сърдечни проблеми, вълнението, изпитано по време на надпреварата, както и неконтролираното ускорение на пулса, могат да бъдат прекомерно огромно задължение. Наблюденията демонстрират, че увеличението на сърдечната периодичност може да бъде породено даже и от самото идване на човек на стадиона. Освен това играта въздейства на сърдечния темп, а нейните най-драматични епизоди карат сърцето да бие още по-бързо.

Някои от участниците в изследването са имали пулс от 130 удара в минута, до момента в който са гледали футбол.

Изследването разкрива и забавна причинност: почитателите изпитват радостни страсти от успеха на обичания си тим в деня на събитието, а мъка от провалянето му до няколко дни след мача. Според учените почитателите, които са най-силно наранени от загубата, са изложени на по-висок риск от утежняване на здравето им.

„ Загубата на обичания тим покачва кръвното налягане и провокира възприятие на безпокойствие “, допълват учените.

Футболните почитатели не би трябвало да одобряват провалите прекомерно прочувствено - това е евентуално рисково за душeвността и за сърцето им.

Според Немската кардиологична фондация, вълнението от гледането на футбол кара тялото да отделя хормони на напрежението, които усилват сърдечната периодичност и кръвното налягане. При хора с хронично сърдечно заболяване тези условия усилват риска от неприятно кръвообращение на сърцето и инфаркт.

Важно: Статията е само с осведомителен темперамент и не може да замести мнението на доктор!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР