Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво

...
Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Бих се учудил, ако ОАЕ ни дадат дренки, а не фурми

" Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво създават в Дубай. Бих се учудил, в случай че производител на фурми ни продаде дренки ". Така разяснява министърът на стопанската система Емил Караниколов договорката, при която България трябваше да получи медицински консумативи от ОАЕ против български храни, само че се оказа, че огромната част от пратката са фурми.

Доставката на тонове фурми от Обединените арабски емирства, представени невярно като медицински консумативи, звучи като анекдот. Разследване на " Биволъ " сподели, че медицинските артикули са единствено 3 тона, а останалото количество са фурми, предадени на Българския червен кръст.

Новината за договорката бе оповестена с самоувереност на 13 април. Началникът на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че по самодейност на две български компании - " Интръст " и " Градус ", е била осъществена подмяна на 32 тона храни за ОАЕ против 15 тона медицински консумативи. Той посочи, че количеството консумативи е доста съществено, защото включва защитни средства, маски, ръкавици и костюми, а всички разноски по бартера са били платени от частните компании. 

Със сходно прессъобщение и видеокадри от предаването на товарите с персоналното присъединяване на министъра на стопанската система Емил Караниколов минути по-късно излезе и държавната пресслужба. В прессъобщението имената на компаниите бяха спестени, само че се отбелязваше, че доставката се организира от българското министерство на земеделието. Никъде не се загатва за фурми, още по-малко в такива впечатляващи количества.

Разкритието на " Биволъ " ни минимум не смути министъра на стопанската система Емил Караниколов, който изясни, че фурмите в действителност са питателна храна и ще бъдат раздадени на обществените домове. По-скандално в тази ситуация е впрягането на цялата държавна машина към частна акция на две компании, освен това напълно неслучайни. " Интръст " е благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а " Градус " е учредена от Иван и Лука Ангелови. " Биволъ "  откри връзка сред Иван Ангелов и земеделската министърка Десислава Танева - през 1998 година двамата са били в управата на " Екарисаж-Тенево ". Така разумно поражда въпросът какви цели са преследвали двете сдружения със договорката и за какво са мобилизирани две министерства - на земеделието и стопанската система, с мощна пиар поддръжка от кабинета, да им оказват помощ. Залогът очевидно е бил огромен, тъй като поради безсмислената разходка до Абу Даби министър Караниколов трябваше да остане в 14-дневна карантина поради ковид. 
Пред БТВ министърът се опита да изясни странната си разходка до ОАЕ така:  " Нека ви опиша историята - преди две години България и ОАЕ започнаха връзки, каквито до момента не сме имали. Основен предмет на нашия стокообмен е наши храни да стигнат на техния пазар, както и реципрочно - техни на нашия. Това, което се случи, е, че две наши компании и техни компании си предоставиха артикули, а моята работа беше да се срещна с сътрудника и да обсъдим епидемията от ковид и да дадем явен знак, че даже този вирус няма да спре този стокообмен. "

Караниколов дори изясни, че първоначалната концепция на бартера не е включвала изобщо медицински консумативи. Но когато в ОАЕ разбрали, че изпитваме дефицит на такива произведения, решили да оказват помощ. “И  хората най-благородно закупиха консумативи и ни ги подариха. Призовавам медиите да ревизират дали ще стигнат до хората, които се нуждаят. ", сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР