Фуидът и аметистът са топ изборите на последното коледно изложение

...
Фуидът и аметистът са топ изборите на последното коледно изложение
Коментари Харесай

Минерал, който сменя цвета си, прикова погледите в коледното изложение на музея Земята и хората

Фуидът и аметистът са топ изборите на последното коледно ревю за минерали в Националния музей „ Земята и хората “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ В коледното ни ревю за минерали се включват към 60 участници със свои персонални сбирки, които са доста подобаващи за наближаващите празници. Всеки фен намира това, което търси на нашето ревю “. Това съобщи за БГНЕС Светла Старирадева, отговорник за ревютата на минерали, както и основен организатор в музея „ Земята и хората “.


Тя описа за БГНЕС по какъв начин преди броени минути човек е намерил това, което търси, а точно новия си флуид. „ Той откри минерала си, който е съществувал с най-различни цветове-може да бъде виолетов, прозрачен, розов, бял и той прави доста красиви кристали. Тук се натъкнахме точно на такива експонати, при които флуида сменя цвета си, когато е неосветен той е мрачен, а когато го изнесе човек на дневна, по-силна светлина, той промени цвета си и стана виолетов. Така за малко време доста образеца бяха изкупени, в това число нашият музей си купи подобен пример, който е от Англия “, изясни още Светла Старирадева.


Отговорникът за ревютата на минерали дефинира и аметиста като емблемата на музея. „ Това е вариация на кварца, фактически това е най-атрактивната вариация на кварца и доста от дамите в България имат такива бижута - колкото по-лилав е цвета, толкоз по-ценен е и той самият “, разяснява Светла Срарирадева, след което посочи, че на ревюто има такива с генезис от Бразилия и Уругвай, само че също по този начин и от България.


Освен ревюто, което може да бъде посетено и на следващия ден до 19:00 ч., в музея „ Земята и хората “ се провежда и обичайна детска коледна работилничка, в която дечицата се учат да разпознават другите минерали и камъчета.


„ С тях децата могат да декорират рисунките си, да се срещнат с другите минерали и за край да отнесат рисунката си за спомен у дома “, добави Старирадева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР