frognews.bgТрети март вместо като национален празник да ни обединява, ни

...
frognews.bgТрети март вместо като национален празник да ни обединява, ни
Коментари Харесай

Проф. Лизбет Любенова пред Фрог: 3 март март вместо да ни обединява, ни разделя. Още живеем във века на романтиката, а не в реалността

frognews.bg

Трети март вместо като народен празник да ни сплотява, ни разделя. Отново „ фили ” и „ фоби ” са в общественото пространство, още веднъж се приказва повече политически, в сравнение с реалистично. Това е белег на нашата политическа просвета, която е мощно популистка. Нека бъдем по-малко „ фили ” и повече „ фоби ”. Това съобщи пред Фрогнюз проф. Лизбет Любенова, шеф на Научния списък на Българска академия на науките.

Българският народ епохи наред не е имал достъп до държавност, само че през днешния ден продължаваме да живеем във века на романтиката, което не ни извинява. Какво имам поради? В света има действителна политика, която се гради на салдото на Великите сили. Българският народ не е никакъв индивид в интернационалното право. Нас не ни канят нито в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес. Трябва да спрем да приказваме за Освобождение и народен блян.

След разгрома на Наполеон се организира Виенски конгрес през 1815 година, поставят се основите на модерното право. Оттук нататък има баланс на силите. Това значи, че в случай че някоя велика мощ реши да стане агресор, останалите ще я санкционират. По този метод е осъдена Русия по време на Кримската война от 1856 година Тя губи правото си да държи флот в Черно море. Затова търси мотив да се върне на международната сцена. За нея Руско-турската война съставлява тъкмо това – връщане на интернационалното поле като суперсила, с която би трябвало да се преценяват всички. Тя към този момент няма да си разреши да има несъразмерни упоритости и проекти, тъй като ще бъде осъдена още веднъж.

Има две съглашения с Австрия, които са преди войната. Русия и Виена се договарят до каква степен ще бъдат сферите на въздействие. Русия остава без право да основава огромна славянска страна на Балканите. Погрешно се счита, че става въпрос за Велика България. Планът е за Сърбия и Виена упорства да няма Велико сръбско кралство, в което да бъдат включени елементи от българските земи. Виена не желае на Балканите да се появи доста мощен комшия, защото за нея не е преференциално.

Във боен проект има доста неточности на Русия и вследствие на тях са убити доста съветски бойци. Това са грешките при Плевен, тъй като генералитетът не си е дал сметка, че не разполага с далекобойни оръдия и не може да удари Плевен, където се дават безсмислено жертви. Безсмислени жертви се дават от страна на цивилното население, когато съветските предни отряди стигат до Стара Загора, без да могат да я защитят. Когато влизат съветските войски, те са посрещани с самун, цветя, сол. Вместо да се бият, те се отдръпват при типа на хилядната турска войска. Какво става с популацията? То е жертвано. Да не приказваме, че когато турците атакуват град Елена, съветският генералитет е на бал с шампанско. Акцентът на Русия не са Балканите, а Крим, за който всички се борят.

Достоевски не е добър за цитиране. Той написа в своите „ Спомени ”: „ Ако Русия не вземе Проливите, какво ме интересува освобождението на някакви българи ”. Тя обаче не е могла да доближи Проливите. Дори да беше влезнала в Константинопол, никой нямаше да й разреши да остане. Защото тя щеше да направи Черно море свое вътрешно море и да заплаши Суецкия канал, където играят доста търговски и политически ползи.

След свършването на войната и провеждането на Берлинския конгрес се прави скрито съглашение сред Русия и Англия. Решено е до каква степен ще стигне Русия и какво ще отстъпи. Тя вкарва малко румънски войски, с цел да си върне Бесарабия и да обезщети румънците със Северна Добруджа, която е българска. Великите сили постоянно си играят с етническите картини, в която и точка на света пожелаят.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК document.domain = `petel.bg`; function resizeIframe() { document.getElementById( " ab045861 " ).style.width = `0px`; document.getElementById( " ab045861 " ).style.height = `0px`; document.getElementById( " commentBannerContainer " ).style.display = `none`; }
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР