Фреска, изобразяваща храна, която вероятно е предшествала италианската пица, беше

...
Фреска, изобразяваща храна, която вероятно е предшествала италианската пица, беше
Коментари Харесай

Фреска на пица беше открита в древния град Помпей, учени обаче смятат, че не е

Фреска, изобразяваща храна, която евентуално е предшествала италианската пица, беше открита на стената на къща в античния римски град Помпей, заяви Ройтерс, базирайки се на италианското Министерство на културата.

Експерти от археологическия обект обаче считат, че фреската единствено наподобява на пица, само че не е, оповестява АП. Те означиха, че основните съставки, нужни за приготвянето на емблематичното италианско ядене - домати и моцарела - не са били налични, когато фреската е била нарисувана преди към 2000 години.



Доматите са импортирани в Европа от Северна и Южна Америка едвам преди няколко века, а съгласно някои митове откриването на моцарелата е довело непосредствено до изобретяването на пицата в близкия Неапол през 1700 година

Контрастът на скромното ядене, поднесено в първокласна конюнктура, обозначена със сребърния поднос, не е по-различен от актуалната пица, " родена като ядене за сиромаси в Южна Италия, която е превзела света и се сервира даже в заведения за хранене със звезди ", споделя Габриел Зухтригел, шеф на археологическия обект в Помпей.

Археолозите допускат, че жителите на Помпей евентуално са яли плоския самун, изобразен на картината, с плодове като нар или фурми, или пък гарниран с подправки и сос, сходен на песто.

Фреската беше открита в антрето на къща, към която е имало и пекарна. Сградата е била отчасти разкопана през 19-и век, а разкопките бяха обновени през януари, обясниха от италианското Министерство на културата.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Известният град Помпей, погубен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, се намира на към 23 км от Неапол – актуалната татковина на италианската пица. В днешно време пицата е храна, предпазена от ЮНЕСКО.

Останките от Помпей, открити едвам през 16-ти век, от скоро са обект на дейна археологическа активност, ориентирана към предотвратяването на разпада и пренебрегването на историческото място. До огромна степен това е с помощта на неотдавна завършен план на стойност 105 милиона евро, финансиран от Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР