Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на

...
Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на
Коментари Харесай

Противоположни позиции в Скопие за френското предложение

Френското предложение е временен компромис за една от етапите на европейската интеграция, в която са значими три детайла и по тази причина предлагането в този формат е задоволително, сподели президентът Стево Пендаровски пред публицисти след съвещанието на Съвета за сигурност. Така ние подвигаме траялата повече от две години българска обсада и разрешаваме официално започване на договарянията. Оставаме на европейския път, който е дълъг, и до този миг не сме изгубили нищо и в този момент е моментът да отворим стратегическия разговор тук, сподели президентът, представен от локалните медии.

Но по думите му към този момент няма консенсус за вписването на българите в Конституцията

Пендаровски счита, че с приемането на френско предложение ще се вземе решение единствено за започване на договаряния с Европейски Съюз. Решението да се одобри френско предложение няма да бъде нито исторически успех, нито исторически крах или неуспех. Според Пендаровски цялата обстановка се характеризира с извънредно високо политическо напрежение в страната, само че не счита, че това е съдбовна алтернатива за нацията и страната. Това предложение по никакъв метод не накърнява македонската еднаквост, тъй като, споделя той, има ясна дефиниция за македонския език.

Той акцентира, че чака, откакто предлагането влезе в държавното управление, да бъдат направени изводи на държавното управление, ако френско предложение бъде признато плюс едно изречение, което да бъде повторено в отчета на държавното управление пред Народното събрание, а то е, както сподели той, от деня, в който стартират договарянията, до тяхното привършване, по всяко време това, в случай че има спомагателни опити от страна на България или друга страна да се загатва още веднъж македонската еднаквост, история, език, в същия миг да се оттеглим от тези договаряния.

„ Пендаровски изрази убеденост, че в диалозите си с висши европейски и международни представители не е останал с усещането, че желаят да унищожат македонския народ и страна. При френското предложение, сподели Пендаровски, историята не е условие и има единствено едно изречение както в предлагането, по този начин и в протоколите. Има предложение историците да се срещат по-често. - Убеден съм, че не бихме могли да реализираме повече от позицията на претендент за участие, сподели президентът.

В предлагането на Париж идентичността и езикът ни не са застрашени, увери и министър председателят Димитър Ковачевски.

Имаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени визии, и не би трябвало да имаме никакви подозрения в това. В европейското предложение сме дефинирали позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език. Това беше най-важният въпрос за нас и по тази причина желая да бъда кристално явен. Македонският език е безусловно чист и равнопоставен на другите езици на Европейски Съюз без никакви бележки под линия, звездички, обяснения и звездички. Това акцентира министър председателят Димитър Ковачевски след срещата с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в Клуба на депутатите, като част от необятните съвещания по предлагането на Франция за започване на договаряния за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

Ковачевски акцентира, че предлагането слага двустранните и исторически въпроси отвън преговорната рамка. „ Отворените въпроси би трябвало да се затварят, само че ще имаме време за това. Европейският съюз показва, че това би трябвало да се реши на двустранна основа и затова това въобще не е част от преговорната рамка. Добросъседските връзки като такива са в основата на Европейски Съюз. Ние сме се разбрали, че ще го приемем като факт още през 2001 година, когато беше подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране. В този дух, според този принцип и тази открита процедура, нашето обвързване като член на Съюза ще бъде да работим за добросъседски връзки и ще го създадем, като осъществим Споразумението за добросъседство, тъкмо както го вършим, като осъществим Споразумението от Преспа, сподели той министър председателят.

„ Относно измененията в конституцията, всички партии имаха своите изявления през миналия интервал, други ги трансформират. Нашата конституция планува жителите, които се самоопределят по различен метод, да бъдат част от конституцията. Смятам, че всички депутати би трябвало да одобряват измененията в конституцията ”, сподели Ковачевски. Някои от съдружните сътрудници са на позитивно мнение, а някои още обмислят, сподели Ковачевски за френското предложение. „ Мисля, че всички политически партии подхождат съществено към този въпрос и ще вземат вярното решение. Това е отговорност ”, отвърна Ковачевски на въпроси на публицисти.

Той уточни, че протоколът сред Република Северна Македония и Република България не е част от преговорната рамка. Това е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. „ Това дефинитивно европейско предложение дава опция за абсолютно започване на договаряния на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз и за използване на решението на Европейския съвет от март 2020 година Ще можем да стартираме договаряния с Европейски Съюз незабавно откакто вземем решение да приемем предлагането. Всички сме наясно с чувствителността на този въпрос. Лесно е да отхвърлите, да отложите, да изберете нова неустановеност. Но в този исторически миг е належащо рационално мислене с хладна глава, нужна е мъдрост и отговорност и справедлив разбор на всички сюжети, с грижа за бъдещето на нашите деца. Не би трябвало да вършим ежедневна политика от този въпрос. Това е исторически значим и стратегически въпрос, към който всеки политик и жител би трябвало да подходи доста съществено, сподели Ковачевски. Той моли всички да се придържат към обстоятелствата, формалните документи и тяхното вярно пояснение. Премиерът прикани всички политически заинтригувани страни да се съобразят с мащаба на задачата и да работят градивно, отговорно и държавнически. Той акцентира, че държавното управление поредно се придържа към държавните позиции във връзка с договарянията с България във всяко отношение, пази националния интерес и македонския език и еднаквост. „ Обещахме, че ще се борим да запазим основните червени линии, които повтаряме от месеци и за които Народното събрание одобри резолюция и го направихме и го вършим. И ние продължаваме да го вършим и ще го вършим във всяка последваща стъпка от този развой, сподели министър-председателят. Това, съгласно него, е исторически миг за страната, един от дребното каквито са и независимостта на Република Македония, Охридския контракт, Преспанския контракт. „ Имаме неповторимата опция да осъществим нашата дълго чакана стратегическа цел - пълноправно участие в Европейски Съюз. Това е нашата визия и това е нашето бъдеще. Имаме неповторимата опция да осигурим просперитета на страната, тъй като го изискуем на бъдещите генерации. Време е за мъдри решения, посочи Ковачевски.

ВМРО-ДПМНЕ отхвърли предлагането на Париж

„ Имахме съвсем едночасова среща с премиера Ковачевски. Бих споделил, че срещата беше с осведомителен темперамент, по време на която Ковачевски на процедура показа всичко, което чуваме в обществото през последните няколко дни, сподели след срещата водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицоски.

Той предложил на Ковачевски да отхвърли френското предложение, а в подмяна да отдръпва от настояването за предварителни избори. ” Ще вложа целия потенциал на ВМРО-ДПМНЕ, с цел да помогне на държавното управление във всички провокации, енергийни, хранителни провокации, сигурността, а напролет ще седнем и ще създадем преоценка ”, сподели опозиционният водач.

Мицкоски показа мнението си за документите, които би трябвало да дефинират преговорната рамка и протокола от междуправителствената конференция, която вероятно би трябвало да се организира. „ …Нито за мен персонално, нито за ВМРО-ДПМНЕ тези два документа такива, каквито са, са допустими за ВМРО-ДПМНЕ, нито аз персонално имам намерение да ги приема. И това е решение освен на Християн Мицкоски като водач на ВМРО-ДПМНЕ, само че и на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Той акцентира, че е предложил в частта от заключенията на първата междуправителствена среща да се заличат член 11 и член 14. Член 11 от протокола е член, който дефинира, че Македония няма да стартира договаряния, до момента в който не бъде изменена конституцията и няма да има рамка за договаряния, а член 14 се отнася до протокола, който е част от втората междуправителствена конференция сред Македония и България, включваща исторически въпроси, просветителни, културни въпроси, промяната на учебниците и всичко, което публиката видя през миналите дни като българска версия.

Мицкоски упорства също да се отстрани частта, в която са годишните прегледи, и частта, в която се отнасят до протокола от втората междуправителствена конференция. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР