Френският външен министър пристигна в Одеса - стратегическия пристанищен град

...
Френският външен министър пристигна в Одеса - стратегическия пристанищен град
Коментари Харесай

Френският външен министър пристигна в Одеса

Френският външен министър дойде в Одеса - стратегическия пристанищен град на черноморското крайбрежие на Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Вчера ЮНЕСКО включи историческия център на града в листата си със застрашено международно завещание.

Посещението на Катрин Колона е част от напъните на Франция да ускори връзките си с Украйна и да разиска нейните потребности през идващите месеци.

Целта е да бъде изпратено известие до Москва на фона на опасенията на Запада, че близо година, след нахлуването си в Украйна, Русия към момента може да приготвя нахлуване против Одеса, с цел да лиши Украйна от нейния основен достъп до море за експорт на зърнени артикули.

" Ако задачата на Русия в действителност е да лиши Украйна от всевъзможен достъп до морето, един ден тя ще би трябвало да стигне до Одеса, съзнавайки, че също така градът е врата за още по-голяма дестабилизация на Молдова, Румъния и европейската територия като цяло ", съобщи френски дипломатически източник преди визитата.

" Идеята е да покажем, че Одеса е освен украински град, само че и град, разгласен за международно завещание ", добави той.

По време на визитата си Колона би трябвало да се срещне с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба, с който да разиска филантропичната и военната помощ. Разговорът евентуално ще сложи и въпроса дали Франция е подготвена да достави съществени бойни танкове " Леклерк ", откакто Съединените щати и Германия се ангажираха да изпратят свои бронирани машини и отвориха вратата за други съдружници да създадат същото.

Досега Франция се е съгласила да изпрати бронирани бойни машини AMX-10 RC, само че не и танкове " Леклерк ". Париж твърди, че за разлика от немските " Леопард ", от които към 2000 машини в цяла Европа, то има едвам към 200 " Леклерк ". Освен това те към този момент са спрени от произвеждане.

Френски източници настояват, че " Леклерк " е сложен за поддръжка, което усложнява основаването на логистична верига в Украйна, а поради обстоятелството, че Париж ще може да обезпечи единствено дребен брой машини, тяхната стойност на място ще бъде лимитирана. Правителството сподели, че изследва настояването и скоро ще вземе решение.

" Не споделям, че няма да се случи, само че не мисля, че ще има огромна разлика ", означи дипломатът, добавяйки, че Киев ясно е посочил на Франция, че неговият приоритет е да получи от Париж противовъздушната защита и радарните системи, както и муниции.

" Това не е съревнование за доставки ", акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР