Френският учен Етиен Клайн се извини в Туитър за измама

...
Френският учен Етиен Клайн се извини в Туитър за измама
Коментари Харесай

Френски учен се извини за измама със снимка, представил парче салам като звезда

Френският академик Етиен Клайн се извини в Туитър за машинация със фотография, откакто разгласява изображение на резенче чоризо и го показа като кадър на звездата Проксима Кентавър , с цел да обърне внимание върху безразборното шерване на информация в обществените мрежи, заяви Агенция Франс Прес.

" Поднасям извинения на хората, които са били шокирани от моята машинация, която не беше доста истинска. Просто желаех да насърча всички да обръщаме внимание на фотосите, които наподобяват същински и безапелационни ", написа в Туитър Етиен Клайн, физик и мъдрец на науката.

Наскоро френският академик разгласява фотография на комат наденица чоризо на черен декор и я показа като изображение на най-близката до Земята звезда след Слънцето, направено от новия акуратен телескоп " Джеймс Уеб ".

" Снимка на Проксима Кентавър , най-близката звезда до Слънцето, на 4,2 светлинни години от нас. Заснета от телескопа " Джеймс Уеб ". Какви елементи...Нови светове се разкриват пред нас всеки ден ", написа Клайн над фотографията.
 
Etienne Klein apologized for misleading some Twitter followers with his " scientist's joke. "
— CBS News (@CBSNews)
Публикацията му бе публикувана от онлайн медията Хъф Пост и се радва на огромен интерес обществените мрежи, с 1334 споделяния и 10 000 лайкове. Много хора бяха подведени.

" Бях сюрпризиран, мислех, че фотографията незабавно ще бъде разпозната като подправена. И когато видях, че един прочут публицист от телевизионния канал Бе Еф Ем Те Ве е във екстаз и има риск да я популяризира, му споделих, че това е смешка. Прие го с доста комизъм ", сподели Клайн за Агенция Франс Прес.

Снимката на комат чоризо непрекъснато се появява като подправено изображение и бе изключително известна преди няколко години, когато се използваше за илюстрация, с цел да накара хората да мислят, че това е противоположната страна на Луната.

" Тази машинация е остаряла традиция измежду физиците " , сподели 64-годишният академик, който е шеф по проучванията във френската Комисия по атомна сила. В Туитър той изясни, че концепцията му била да повтори случая, когато американският физик разгласява през 1996 година погрешна публикация за проучване в научно списание.

" Тази неистина има педагогическа стойност. Тя демонстрира способността ни да бъдем подмамвани, слага под въпрос връзките ни с източника на информация...При пандемията от КОВИД видяхме по какъв начин някои учени могат да разгласяват лъжи, без да им се противопоставяме ", прибавя Клайн.

И въпреки всичко подправената му фотография е била харесвана доста повече от същинските фрагменти от телескопа " Джеймс Уеб ", които преди този момент споделя в Туитър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР