Френският президент Макрон: не може да има руски флаг на Париж през 2024 г.

...
ПАРИЖ (Ройтерс) - Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският
Коментари Харесай

ПАРИЖ (Ройтерс) - Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският флаг не трябва да се вее на Олимпийските игри в Париж догодина, като участието на руски спортисти е проблем за Международният олимпийски комитет (МОК) трябва да вземе решение.

Украйна заплаши с бойкот на игрите, въпреки че това може да отпадне, ако спортисти от военните съюзници Русия и Беларус се състезават под неутрален флаг, а не с национални цветове.

„Разбира се, не може да има руско знаме по време на Игрите в Париж, мисля, че има консенсус по този въпрос. Защото Русия, като страна, не е добре дошла в момент, в който е извършила военни престъпления и е депортирана деца“, каза Макрон пред френския спортен всекидневник L'Equipe.

„Истинският въпрос, който олимпийската организация трябва да реши, е какво място може да бъде дадено на руските спортисти (...) въпрос, който не трябва да се политизира."

Украинците трябва да участват в срещите на МОК по въпроса, добави той.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна уби десетки хиляди, унищожи градове, изкорени милиони и удари икономиката. Руските войски използваха Беларус като плацдарм за неуспешната си атака срещу Киев в началото на инвазията.

Някои украински спортисти виждат текущата пълна забрана на нацията им да се състезават срещу руснаци и беларуси - независимо от спортистите под флага им две държави се състезават под - като самонанесена рана, увреждаща кариерите на спортните звезди.

(Репортажи от Julien Pretot и Benoit Van Overstraeten; Редактиране от Andrew Cawthorne)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР