Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че Франция и

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че Франция и
Коментари Харесай

Франция и съюзниците „можеха да спрат“ геноцида в Руанда през 1994 г., казва Макрон

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в четвъртък, че Франция и нейните съдружници са можели да спрат геноцида в Руанда през 1994 година, само че не са имали воля да го създадат, мощна декларация преди 30-ата годишнина на африканската страна от клането, оставило гибелта на над 800 000 души.

Офисът на Макрон сподели в изказване, че френският президент ще пусне видео в обществените медии в неделя, до момента в който Руанда отбелязва тържественото отбелязване на геноцида.

Във видеото Макрон споделя, че „ Франция, която можеше да спре геноцид със своите западни и африкански съдружници, липсваше волята да го направи. “

През 2021 година по време на посещаване в централноафриканската страна Макрон призна „ отговорността “ на Франция за геноцида, оставил гибелта на над 800 000 души, основно етнически тутси и хутите, които се пробваха да ги защитят.

Той не се извини, само че президентът на Руанда Пол Кагаме алармира, че е обърната страница във връзките сред Франция и Руанда след поредност от френс...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР