Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че членовете на

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че членовете на
Коментари Харесай

Макрон: Г-20 трябва да постигне съгласие за покана към Путин

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в четвъртък, че членовете на Г-20 би трябвало да реализират единодушие, преди съветският водач Владимир Путин да бъде поканен да взе участие в срещата на върха на групата в Бразилия през ноември.


" Смисълът на този клуб е, че би трябвало да има консенсус с останалите 19 страни. Това ще бъде работа за бразилската дипломация ", сподели той по време на взаимна конференция в Бразилия с сътрудника си Луис Инасио Лула да Силва.

Ако сходна среща може да бъде " потребна, тя би трябвало да бъде осъществена ", сподели Макрон, въпреки че предизвести, че разделянето по въпроса може да провали всяка съветска покана.

Бразилия, актуалният ръководител на групата на Г-20 - която съставлява 80% от международната стопанска система - се опълчва на водените от Съединени американски щати старания за уединяване и наказване на Русия за нахлуването ѝ в Украйна, като твърди, че украинският президент Володимир Зеленски и западните страни споделят част от виновността за войната.

Путин пропусна миналогодишната среща на върха на Г-20 в индийската столица Ню Делхи, заобикаляйки вероятно политическо неодобрение и риск от наказателно задържане по силата на заповед на Международния углавен съд (МНС).

През септември 2023 година Лула съобщи, че " няма метод " Путин да бъде задържан, в случай че участва на срещата на върха в Рио де Жанейро.

Малко по-късно той се отметна и съобщи, че решението за възможен арест на Путин ще бъде взето от правосъдната система, а не от неговото държавно управление./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР