Френският президент Еманюел Макрон заяви, че френски военни сили са

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че френски военни сили са
Коментари Харесай

Франция ликвидира лидер на ''Ислямска държава''

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френски военни сили са умъртвили водача на терористичната организация ``Ислямска страна в Сахара`` Аднан Абу Валид ал Сахрави, предава в. ``Гардиън``.

Макрон който неотдавна се опита да понижи разполагането на френски войски в проблематичния регион Сахел не даде повече детайлности в изказването си, макар че загатна за жертви от страна на Франция. ``Тази вечер мислите на нацията са с всичките ѝ герои, които са починали в Сахел за Франция. Със скърбящите фамилии, с всички ранени. Тяхната жертва не е безрезултатна. С нашите африкански, европейски и американски сътрудници ще продължим напъните си в тази борба ", сподели президентът.

Сахрави бе лидер на ``Ислямска държава`` в района на Сахел в Западна Африка, а неговите хора са отговорни за смъртоносната офанзива в Нигер през 2017 година, при която умират американски бойци. През август 2020 година екстремисткият водач персонално разпореди убийството на шестима френски чиновници към благотворителна фондация и техния водач. Смъртта на Сахрави е удар за ``Ислямска държава``, само че идва след поредност от обилни победи за локалните филиали на терористите и смяна в тактиката, която затвърди позициите им в огромна част от континента. Неотдавнашното завладяване на Афганистан от талибаните евентуално ще окуражи ислямистките групировки по целия континент, изключително тези, които са ангажирани с локални цели и сега заобикалят далечни офанзиви на запад.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР