Френският президент Еманюел Макрон таза седмица попадна във фокуса на

...
Френският президент Еманюел Макрон таза седмица попадна във фокуса на
Коментари Харесай

Война и мир: Макрон представи новата си военна стратегия и откри Парижкия форум за мир

Френският президент Еманюел Макрон таза седмица попадна във фокуса на интернационалното внимание с две знакови прояви - в сряда той показа новата си военна тактика, а два дни по-късно откри петото издание на Парижкия конгрес за мир, чиито главен фокус тази година е войната в Украйна.

Новата военна тактика на Макрон има за цел да утвърди Франция до края на десетилетието като самостоятелна и уважавана нуклеарна мощ в изискванията на все по-големите световни опасности, произлизащи от обстановката в Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

" Европа към този момент не е предпазена от ракетни удари и офанзиви с дронове. И ние би трябвало да се пригодим към тази действителност ", сподели в сряда френският президент в средиземноморската военна база Тулон, където показа новата военна тактика на страната с тирада, траяла 45 минути, съобщи Асошиейтед прес.

Франция желае да бъде " самостоятелна, уважавана, гъвкава мощ в сърцето на европейската стратегическа автономност " със мощни връзки с НАТО, съобщи той.

Войната в Украйна стимулира Париж да се концентрира върху укрепването на отбранителния потенциал на Европейски Съюз, чиято сигурност към момента значително зависи от Съединени американски щати и НАТО, отбелязва АП.

" Когато в Украйна настъпи мир, ще би трябвало да оценим всички последствия " съгласно една " нова архитектура на сигурността " в Европа, сподели още Макрон.

Той акцентира, че " надеждното, съвременно " нуклеарно въздържане е от основно значение, а Франция е единствената страна от Европейски Съюз, която разполага с нуклеарни оръжия.

" Със самото си битие нашите нуклеарни сили способстват за сигурността на Франция и Европа ", уточни той.

Неотдавна Макрон обаче сподели, че възможна нуклеарна офанзива от страна на Русия в района няма да провокира нуклеарен отговор от страна на Париж, напомня АП. Стратегията на Франция се основава на това, което назоваваме съществени национални ползи.... Те въобще няма да бъдат застрашени " в такава обстановка ", съобщи предишния месец Макрон по френската телевизия.

" Случващото се в Украйна не просто илюстрира към този момент съществуващи трендове. … Тази война обяснява и положението на света, в който се намираме, отслабването на нормите и табутата, възбудата на апетитите. Тя бележи този рисков миг, в който остарялото равновесие е сложено под въпрос, а новото към момента не е реализирано ", сподели още френският президент, представен от основания в Обединените арабски емирства англоезичен в. " Нешънъл нюз “.

В петък Макрон откри петото издание на Парижкия конгрес за мир, чиито основен фокус тази година е " предотвратяването на разрушителна поляризация на света ", се показва на уеб страницата на събитието.

Парижкият конгрес за мир се организира годишно от 2018 година насам по самодейност на френския държавен глава. " Идеята на форума не беше той да се занимава директно с интернационалните спорове, а по-скоро да предложи интернационална сцена за разговор сред доста представители на частния бранш и гражданското общество “, споделя Джъстин Вейс, общоприет шеф и създател на мероприятието.

Кратката времева отдалеченост сред речта на Макрон в Тулон и форума в Париж прави усещане на някои анализатори. " Как да съвместим новата военна тактика на Франция с дипломатическите детайли на един конгрес за мир, в който вземат участие делегати от целия свят “, пита се английският публицист Деймиън Мак Елрой в материал, оповестен във в. " Нешънъл нюз “.

" Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността, се опита да направи тъкмо това по време на сесията в петък “, показва Мак Елрой.

" Първото нещо, което би трябвало да създадем в отговор на войната в Украйна, е да помогнем на страните, които пострадаха най-вече, да се оправят с тази рецесия и ние вършим това по доста способи ", сподели в петък ръководителят на европейската дипломация пред участниците в Парижкия конгрес за мир, представен от " Нешънъл нюз “. " Второто е да поемем геополитическите си отговорности и ние направихме това ”, добави Борел.

" За първи път Европейски Съюз се намеси, с цел да даде военна поддръжка на Украйна. Опитваме се да реализираме енергийна самостоятелност от Русия и дадохме на Украйна статут на претендент за участие в Европейския съюз “, сподели още Борел.

" Искаме и можем да създадем нова инфраструктура за сигурност в Европа ", посочи той.

Ден откакто Макрон показа новата военна тактика на Франция и едвам 24 часа преди откриването на Парижкия кротичък конгрес, френската столица бе блокирана от митинги.

В четвъртък стачкуващи служащи затвориха половината от парижкото метро, като с изключение на машинисти, по улиците излязоха и учители и други чиновници от обществения бранш, които упорстваха държавното управление и работодателите да усилят заплатите съгласно възходящата инфлация, съобщи " Франс 24 “. Протестни шествия имаше и други градове, като през последните месеци недоволството от инфлацията все по-често става мотив за всеобщи митинги във Франция.

Макрон се сблъсква със съществени провокации във вътрешнополитически проект още от юни насам, тъй като два месеца откакто завоюва президентските избори, ръководената от негова центристка коалиция загуби болшинството си в Народното събрание. Това навежда някои анализатори на мисълта, че външнополитическата интензивност на френския президент може да има характерна мотивация.

" Няма подозрение, че въпреки и да се сблъсква с известни компликации, Макрон се оправя сносно с това да притегля вниманието на интернационалната общественост. Откакто Русия нахлу в Украйна, той стартира да прекарва от ден на ден време на международната сцена и обръща все по-малко внимание на вътрешната политика на Франция, където съперниците и съдружните му сътрудници му основават редица пречки “, написа пакистанският колумнист Имран Халид в материал, оповестен във в. " Дейли сабах ".

" Макрон счита, че в този момент моментът е подобаващ. Ако става въпрос за самодейност за спокойно споразумяване на спора в Украйна, той ще се покаже като основател на целия развой. Ако се водят договаряния по иранската нуклеарна стратегия, Макрон ще бъде в центъра на консултациите, убеждавайки всички заинтригувани страни да се вслушат и в него. Ако Вашингтон се нуждае от поддръжка за тактиката си за въздържане на Китай, Макрон ще бъде забелязан да се застъпва за американската враждебност, противопоставяйки се на възходящото въздействие на Пекин в Индо-Тихоокеанския район. Ако възникне нужда от ускорено присъединение на Финландия и Швеция в състава на НАТО, Макрон ще запретне ръкави и ще стартира да убеждава европейските водачи да загърбят формалностите и да ги позволен в пакта. А след отдръпването на Меркел и откакто пъпната шнур на Англия с Европейски Съюз беше прекратена с Брекзит, Макрон към този момент несъмнено е единственият изтъкнат европейски водач и най-големият покровител на проевропейските хрумвания, който има способността да си обезпечава челно място в медиите “, написа още Имран Халид.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР