Френският президент Еманюел Макрон следи ситуацията в Русия отблизо, съобщи

...
Френският президент Еманюел Макрон следи ситуацията в Русия отблизо, съобщи
Коментари Харесай

Първи реакции в Европа и НАТО за бунта на Пригожин


Френският президент Еманюел Макрон следи обстановката в Русия от близко, заяви Елисейският замък. По-рано през днешния ден ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " се разпалва против висшето съветско военно управление и разгласи, че е влезнал в съветския град Ростов на Дон и управлява там редица съветски военни обекти. Евгений Пригожин упрекна съветските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало доста жертви измежду редиците на " Вагнер ". Той прикани и съветският министър на защитата и началника на съветския общоприет щаб да дойдат в Ростов на Дон за диалози с него.

Малко след изказванията на Пригожин съветският президент Владимир Путин направи послание към нацията, в което сподели, че протичащото се е удар с нож в гърба на страната и народа на Русия и даде обещание да накаже сурово метежниците.

" Президентът Макрон следи обстановката от близко. Ние продължаваме да сме фокусирани върху поддръжката за Украйна ", се споделя в малко известие на френското президентство.

Германското държавно управление също следи деликатно събитията в Русия, съобщи държавен представител, представен от Франс прес.

Британското външно министерство пък предизвести, че може да се стигне до протест из цяла Русия , съобщи Ройтерс. То предизвестява да не се пътува до тази страна.

Военното разузнаване към английското министерство на защитата пък съобщи, че съветската страна в този момент е изправена пред най-голямото предизвикателство напоследък, съобщи Ройтерс.

Полският президент Анджей Дуда организира съвещания с премиера и министъра на защитата по отношение на обстановката в Русия , съобщи Ройтерс и добави, че Варшава следи деликатно обстановката в тази страна.

В преписка на ТАСС от Брюксел се цитира пък неназован представител на Европейската комисия, съгласно който протичащите се в този момент събития в Русия са вътрешни каузи на съветската страна, само че Европейска комисия следи обстановката .

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че следи деликатно обстановката в Русия и е в контакт с водачите от страните членки на Европейски Съюз и с сътрудниците от Г-7, съобщи Ройтерс.

" Това е несъмнено вътрешен съветски проблем ", съобщи Мишел в Туитър. Той също по този начин съобщи, че поддръжката на Европейски Съюз за Украйна и за нейния президент остава неотслабваща.

НАТО също следи деликатно обстановката в Русия, съобщи говорителката на алианса Оана Лунгеску, съобщи Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР